Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ο απογαλακτισμος από τους γονείς; Μια μελέτη περίπτωσης

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Τα υγιή όρια ακόμα και στις προσωπικές σχέσεις διευκολύνουν την επικοινωνία, αποφεύγονται συγκρούσεις και παράπονα και διαχωρίζεται ο ρόλος του καθενός σε συστήματα οικογενειακά. Τι γίνεται όμως όταν ακούμε τη φράση “είμαστε πολύ δεμένη οικογένεια, πολλές φορές κοιμόμασταν όλοι μαζί”. Στην πραγματικότητα αυτή η φράση κρύβει ένα διπλό μήνυμα, κανείς δε μπορεί να φύγει από εδώ ούτε να πάρει μακριά το παιδί μου.

Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μια δυσλειτουργικη οικογένεια όπου οι γονείς εξαιτίας δικών τους συναισθηματικων ελλειμμάτων αναπτύσσουν μη υγιείς σχέσεις εξάρτησης με τα παιδιά τους και με αυτόν τον τρόπο ασυνείδητα ή και συνειδητά κάποιες φορές περνούν το μήνυμα στο παιδί ότι πρέπει να βοηθάς και να ασχολείσαι μόνο με τα μέλη της οικογένειας σου και εμείς είμαστε αυτοί που χρειαζόμαστε τη βοήθεια σου.

Τι γίνεται όμως όταν φτάνει η ώρα ο ενήλικας αυτός να χτίσει τη δική του οικογένεια;

Ας αναφέρουμε παρακάτω ένα παράδειγμα ενός άντρα ενήλικα που μπήκε σε θεραπευτική σχέση (τηρώντας το δεοντολογική απόρρητο) ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί το χωρισμό του, όταν λοιπόν ξεκίνησε να κάνει τη δική του οικογένεια και μακριά από την οικογένεια του, εκεί και ξεκίνησαν τα προβλήματα δε μπορούσε να δώσει συναισθηματικά και πρακτικά στην καθημερινότητα του τίποτα στη γυναίκα του και το παιδί του και αυτό γιατί ένιωθε ενοχές απέναντι στην πατρική του οικογένεια, όμως κάθε φορά που βρισκόταν με τους γονείς του το συναίσθημά του και η διάθεση του άλλαζε με αποτέλεσμα να γίνεται αντιληπτό από τη γυναίκα του και το παιδί του, φυσικά όλα αυτά με τα χρόνια έφεραν τη ρήξη και τη διάλυση του γάμου του, γιατί ήταν τόσο βαρύ το μήνυμα και το φορτίο που του είχε περαστεί στην παιδική ηλικία ώστε το συναίσθημά του και η έλλειψη ωριμότητας και ο ανασφαλής δεσμός που είχε με την μητέρα του στα πρώτα χρόνια ζωής ήταν καθοριστικά για να χάσει τη συζυγική συντροφιά και την καθημερινότητα του με το παιδί του.

Στην εξιστόρηση του λοιπόν, ο ίδιος ήταν μπερδεμένος δεν ήξερε σε ποια οικογένεια άνηκε, όλα τα καθημερινά προβλήματα για τον ίδιο υπεύθυνη ήταν πάντα η γυναίκα του και αυτό γιατί ασυνείδητα η τωρινή οικογένειά του ήταν μια απειλή για την συναισθηματική εξάρτηση με τους γονείς του. Έτσι και ξεκίνησαν οι εχθρικές σχέσεις νύφης με τα πεθερικά.

Με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας ο ίδιος ο θεραπευομενος άρχιζε να κατανοεί τι πραγματικά είχε συμβεί ήτα όμως τόσο έντονο το συναισθήματα του, που ενώ το κατανοούσε δε μπορούσε συναισθηματικά να δεχτεί και να καταλάβει ότι ζούσε σε μια μη υγιή οικογένεια. Όμως ήταν ήδη αργά γιατί η τωρινή του σχέση με τη σύζυγό του είχε διαλυθεί και αυτό γιατί ανώριμες συναισθηματικά οικογένειες αναθρέφουν παιδιά με μη ασφαλή δεσμό.

Προσπαθήστε να μην αναπαράγετε δυσλειτουργικα μοτίβα και αυτό γιατί μπορεί να καταστραφεί κάτι υγιές που είχατε χτίσει, όσο δύσκολο και εάν ακούγεται κρατήστε ισορροπία λογικά και συναισθηματικά δηλαδή έχετε το μυαλό σας και την ψυχή σας σε ισορροπημένο επίπεδο για να δείτε καθαρά και να ζήσετε λειτουργικά έτσι όπως πραγματικά θέλετε δίχως ενοχικα φορτία.