Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Πόσο επικίνδυνη για την ιδιωτικότητα είναι η Τεχνολογία Αναγνώρισης Προσώπου (Facial Recognition);

Aπό τον Δημήτρη Τακετζή,

Τι είναι η Τεχνολογία Αναγνώρισης Προσώπου;

Η Τεχνολογία Αναγνώρισης Προσώπου είναι μια εφαρμογή βιομετρικού λογισμικού που μπορεί να αναγνωρίσει ένα άτομο μέσω της ψηφιακής του απεικόνισης. Όταν αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται ως μέθοδος αυθεντικοποίησης, δηλαδή ως μέσο επαλήθευσης της ταυτότητας ενός ατόμου, τότε λαμβάνονται ψηφιακές εικόνες, με διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου και με διαφορετικές γωνίες. Αυτή η μέθοδος είναι αντίστοιχη με την καταγραφή και αποθήκευση του δακτυλικού αποτυπώματος στα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επαλήθευσης, το άτομο στέκεται μπροστά από την κάμερα για λίγα δευτερόλεπτα και η εικόνα που προκύπτει συγκρίνεται με αυτές που έχουν αποθηκευτεί προηγουμένως στην βάση δεδομένων της εφαρμογής.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου που συγκρίνονται συνήθως είναι το μέγεθος του χείλους, το σχήμα των ζυγωματικών, το πλάτος της μύτης, το μήκος της γνάθου, η απόσταση μεταξύ των ματιών, του στόματος, της μύτης και του γενικού σχήματος του προσώπου.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια και έτσι ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ψεύτικες μάσκες για να ξεγελάσουν το σύστημα, μπορεί να ζητηθεί από τα άτομα να χαμογελάσουν, να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους ή να κουνήσουν το κεφάλι τους κατά την διάρκεια της επαλήθευσης, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η θερμότητα του προσώπου.

 

Που χρησιμοποιείται αυτή η τεχνολογία;

Η αναγνώριση προσώπου είναι μία από τις πιο δημοφιλείς βιομετρικές τεχνολογίες μαζί με τη σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος και της ίριδας. Οι εφαρμογές της βιομετρικής αναγνώρισης προσώπου αυξάνονται και τις συναντάμε πλέον σε πολλές εφαρμογές. Επειδή είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής, λειτουργική και αξιόπιστη, η εκτίμηση είναι ότι η χρήση της θα συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον. Παραδείγματα της εφαρμογής της βρίσκουμε στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε πολλές χώρες με σκοπό την καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας, για την είσοδο σε κτιριακές εγκαταστάσεις, σε κάρτες πρόσβασης και για την αυθεντικοποίηση στις σύγχρονες συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Η αναγνώριση προσώπου χρησιμοποιείται από τις δυνάμεις ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, από την Κίνα και τον Ισημερινό έως τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια από τις πρώτες γνωστές χρήσεις της τεχνολογίας για την επιβολή του νόμου ήταν στην Φλόριντα των ΗΠΑ από το 2001. Στα πρώτα βήματα της ήταν προβληματική λόγω της μικρής της ακρίβειας. Αυτή η κατάσταση έχει αλλάξει και σήμερα τα εξελιγμένα προγράμματα υπολογιστών αναζητούν και αναλύουν χιλιάδες εικόνες μέσα σε δευτερόλεπτα, επιτρέποντας στην εφαρμογή να πετύχει εξαιρετικά ποσοστά ακρίβειας στην αναγνώριση των προσώπων. Τα βιομετρικά συστήματα επιτήρησης έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν τα προσωπικά χαρακτηριστικά εκατομμυρίων ανθρώπων σε κυβερνητικές βάσεις δεδομένων σε χώρες του κόσμου με αμφίβολη όμως διαφάνεια ως προς την χρήση τους.

Οι τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενσωματώνουν επίσης στις πλατφόρμες τους την Τεχνολογία Αναγνώρισης Προσώπου για την αντικατάσταση των αριθμών PIN και των μεθόδων προστασίας με κωδικούς πρόσβασης.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η δυνατότητα τήρησης μίας μαύρης λίστας, δηλαδή, μίας λίστα με άτομα που από την στιγμή που θα αυθεντικοποιηθούν, αντί να τους επιτραπεί η πρόσβαση, αυτή θα τους απαγορεύεται.

 

Προκύπτουν ζητήματα από την χρήση της;

Παρόλα τα αδιαμφησβήτητα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας, έχουν εκφρασθεί επίσημα ανησυχίες ότι η αναγνώριση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μορφή κοινωνικού ελέγχου, καθώς η μη ελεγχόμενη χρήση της τεχνολογίας σε δημόσιους χώρους αποτελεί σοβαρή απειλή για την ιδιωτικότητα και μπορεί να επιδεινώσει τις καταχρηστικές πρακτικές των αστυνομικών δυνάμεων, από τη φυλετική διάκριση έως την αυθαίρετη κράτηση.

Παράδειγμα αποτελεί ότι στο Σαν Φρανσίσκο απαγορεύτηκε από την αστυνομία να χρησιμοποιεί την αναγνώριση προσώπου.

Και ενώ η αντίθεση με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου αυξάνεται στις ΗΠΑ, εταιρίες σήμερα ανταγωνίζονται για την προμήθεια βιομετρικών συστημάτων παρακολούθησης στο Ντουμπάι. Η αστυνομία του Ντουμπάι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με σκοπό την μείωση του εγκλήματος και των τροχαίων ατυχημάτων, που θα εφαρμόσει την αναγνώριση προσώπου και την ανάλυση των αποτελεσμάτων με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Συμπεράσματα

Είναι φανερό ότι οι νέες τεχνολογίες με τις τεράστιες δυνατότητες δημιουργούν αντιθέσεις. Η αποτελεσματικότητα της χρήσης της έχει επαληθευτεί πολλές φορές μέχρι σήμερα. Όμως όσο η εφαρμογή της επεκτείνεται, αρχίζουν να δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κοινωνίες έχουν αρχίσει τον διάλογο και τον προβληματισμό σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους. Αυτές που έχουν εκτιμήσει ότι η ασφάλεια είναι πιο σημαντική από τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι αυτές που θα ενσωματώσουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την Τεχνολογία Αναγνώρισης Προσώπου.

Αντίθετα, στις κοινωνίες με μεγαλύτερη πολυφωνία, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι η χρήση αυτών των τεχνολογιών θα γίνεται με σύνεση και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα.