Tech Review, Τεχνολογία

Πόσο ασφαλές είναι το torrenting; Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε γύρω από τα torrents και τη λειτουργία τους

Τι είναι το torrent;

Τα torrent είναι μικρά αρχεία συνήθως με την κατάληξη .torrent που περιέχουν πληροφορίες (metadata – μεταδεδομένα) σχετικά με αρχεία ή φακέλους που πρόκειται να διαμοιραστούν μέσω ενός αριθμού χρηστών. Τα μικρά αυτά αρχεία δεν περιέχουν το πραγματικό περιεχόμενο του αρχείου που διαμοιράζεται, αλλά συνήθως μια λίστα με τις τοποθεσίες των ιχνηλατών (trackers), οι οποίοι είναι υπολογιστές που βοηθούν τους συμμετέχοντες στο σύστημα να βρουν άλλους και να σχηματίσουν ομάδες διανομής που ονομάζονται σμήνη (swarms).

Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται από ένα λογισμικό όπως το uTorrent, το Transmission ή το BitTorrent για τον διαμοιρασμό, επιτρέποντας στους χρήστες να κατεβάζουν εύκολα αρχεία στους προσωπικούς τους υπολογιστές.

Λόγω της ευκολίας χρήσης αυτής της τεχνολογίας, πολλοί χρήστες κατεβάζουν στους υπολογιστές τους υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τις αρμόδιες αρχές και σε ορισμένες χώρες έχει απαγορευτεί η χρήση του με ποινές που μπορεί να φτάνουν ακόμα και με φυλάκιση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα torrents είναι παράνομα. Υπάρχουν πολλές νόμιμες ιστοσελίδες που προσφέρουν torrents για τον διαμοιρασμό νόμιμων αρχείων.

Πώς λειτουργεί ένα torrent;

Ένα αρχείο torrent λειτουργεί όπως το κλειδί για την έναρξη της λήψης του πραγματικού περιεχομένου. Όταν κάποιος ενδιαφέρεται να λάβει ένα αρχείο (βιβλίο, μουσική, έγγραφα κ.λπ.), πρέπει πρώτα να αποκτήσει το αντίστοιχο αρχείο torrent – είτε κατεβάζοντας απευθείας το αρχείο .torrent είτε χρησιμοποιώντας έναν μαγνητικό σύνδεσμο (magnet link).

Ένα αρχείο torrent δεν περιέχει το περιεχόμενο που πρόκειται να διανεμηθεί αλλά πληροφορίες για αυτά τα αρχεία, όπως όνομα, μέγεθος, δομή και τις κρυπτογραφικές τιμές hash για την επαλήθευση της ακεραιότητας των αρχείων.

Στη συνέχεια απαιτείται ένα λογισμικό torrent για να ανοίξει αυτό το αρχείο, να το διαβάσει και να εντοπίσει τις θέσεις των μηχανημάτων που διαμοιράζονται το αντίστοιχο αρχείο. Για να γίνει αυτό, θα προσπαθήσει να συνδεθεί σε μια λίστα με ορισμένους ιχνηλάτες (trackers)  και να επιχειρήσει άμεση σύνδεση. Εάν είναι επιτυχής, τότε το περιεχόμενο του αρχείου θα αρχίσει να κατεβαίνει στον υπολογιστή του χρήστη.

Το κατέβασμα του αρχείου γίνεται σε πολύ μικρά κομμάτια του τελικού περιεχομένου του αρχείου που αργότερα θα συνδεθούν για να αποτελέσουν ολόκληρο το αρχείο που διαμοιράζεται.

Πού μπορώ να βρω torrents;

Αρχεία τύπου torrent βρίσκονται σε δημοφιλείς ιστοσελίδες όπως το LimeTorrents και το 1337x. Άλλες ιστοσελίδες που είναι επίσης πολύ δημοφιλείς όπως το The Pirate Bay, έχουν χαρακτηριστεί ως παράνομες σε πολλές χώρες. Ακόμα κι αν τα torrents είναι τεχνικά νόμιμα, έχουν γίνει συνώνυμο της παράνομης δραστηριότητας λόγω των χρηστών που διαμοιράζονται παράνομο περιεχόμενο.

Επικίνδυνο το torrenting;

Η λήψη αρχείων τύπου .torrent μπορεί να είναι επικίνδυνη, λόγω του γεγονότος ότι άλλοι χρήστες που διαμοιράζονται αρχεία (peers) θα μπορούν να δουν τη διεύθυνση IP σας. Πολλές εταιρείες παραγωγής νόμιμου ψηφιακού περιεχομένου προσλαμβάνουν ανθρώπους για να παρακολουθούν και να αναφέρουν αυτές τις διευθύνσεις IP που κατεβάζουν torrents έτσι ώστε να μεταφερθούν στους Παρόχους Υπηρεσιών Διαδικτύου (Internet Service Providers – ISP). Στη συνέχεια, οι πάροχοι συνεργάζονται με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για να αποφευχθεί η περαιτέρω λήψη του αρχείου και ενδεχομένως την δίωξη των ιδιοκτητών των ιστοσελίδων που φιλοξενούν παράνομα torrents και αυτών που τα χρησιμοποιούν.

Μία λύση για την ανώνυμη χρήση των torrents είναι το κατέβασμα τους μέσω της σύνδεσης σε ένα Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο (Virtual Private Network -VPN). To VPN επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν τη διεύθυνση IP τους και να εκτελούν ανώνυμα την λήψη torrents.