Μη κατηγοριοποιημένο

Πρόστιμο ρεκόρ 5 δις στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε η FTC

Από τον Χρήστο Δήμτσα,

Ιστορικό πρόστιμο υπεβλήθη  στην γνωστή εφαρμογή Facebook το πρωί της 25ης Ιουλίου. Το πρόστιμο αυτό προέρχεται από μακροχρόνια έρευνα, η οποία ξεκίνησε έπειτα από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.Οφείλεται σε συχνές παραβιάσεις του Facebook σε νόμους που αφορούν την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.

Συγκεκριμένα, η FTC ισχυρίζεται ότι το Facebook μέσω της πολιτικής του για τα προσωπικά δεδομένα κατάφερε να εξαπατήσει εκατομμύρια ανθρώπων, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το εργαλείο αναγνώρισης προσώπου. Επίσης οι αριθμοί τηλεφώνου χρηστών που συγκέντρωσε με την πρόφαση μεγαλύτερης ασφάλειας χρησιμοποιήθηκαν για διαφημιστικούς σκοπούς, χωρίς σχετική ενημέρωση, παραβιάζοντας έτσι τους νόμους περί εξαπάτησης.

Σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της FTC Τζο Σίμον ανέφερε: «Πάρα τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στα δισεκατομμύρια χρηστών της σε όλο τον κόσμο ότι θα μπορούσαν να ελέγχουν το πώς μοιράζονται οι προσωπικές τους πληροφορίες, η Facebook υπονόμευσε τις επιλογές των καταναλωτών.»

Eνώ ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Έχουμε επίσημη συμφωνία με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Συμφωνήσαμε να πληρώσουμε ένα ιστορικό πρόστιμο, αλλά ακόμα πιο σημαντικό, είναι πως θα κάνουμε μερικές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζαμε προϊόντα και διοικούμε αυτήν την εταιρία.»

Εκτός του προστίμου όμως, ο διακανονισμός εμπεριέχει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών  στις επιχειρηματικές αποφάσεις του Facebook.Έτσι οι δραστηριότητες της διοίκησης του Facebook,αλλά και του ίδιου του Μαρκ Zούκερμπεργκ καθώς και οι προσπάθειές τους να προωθήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες θα ελέγχονται εξονυχιστικά.