Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Προσοχή! Απατεώνες εμφανίζονται σαν φίλοι σας στο Messenger

Tον τελευταίο καιρό έχει κάνει έντονα την εμφάνισή της μια διαδικτυακή απάτη μέσω του messenger στο Facebook . Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν θύματα απάτης στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης τις μέρες μας.

Ένας άνδρας μάλιστα ανέφερε ότι παραλίγο να πέσει θύμα αυτής της απάτης και να δώσει το ποσό των 200.000 δολαρίων. Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο φίλος του στο Facebook έστειλε αυτό το απλό μήνυμα: “Έχεις ακούσει τα καλά νέα για μένα;”

“Μου είπε ότι υπήρχε μια επιχορήγηση που προσφερόταν για χήρους, άτομα με ειδικές ανάγκες και άτομα με χαμηλό εισόδημα για να ξεφύγουν από τη φτώχεια”, δήλωσε ο άνδρας που προτιμά να μείνει ανώνυμος.

Τα μηνύματα συνεχίστηκαν και του έδωσε το όνομα ενός πράκτορα για να διαπιστώσει εάν είχε επιλέξει  το “ταμείο αποζημιώσεων”, αλλά του ζήτησε να πληρώσει 1.500 δολάρια για να γίνει η διαδικασία. Όταν έστειλε μήνυμα στον φίλο του, λέγοντας του ότι ανησυχεί για το αν πρέπει να δώσει χρήματα για να πάρει την επιχορήγηση, ο «φίλος» του επιβεβαίωσε τη διαδικασία και του είπε ότι εκείνος πλήρωσε 4.500 δολάρια για να πάρει $ 150.000. Ο «φίλος» έπειτα του είπε ότι έλαβε τα χρήματα  μέσω της επιχορήγησης και του παραδόθηκαν απευθείας.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό καθώς ο άνδρας αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο περί παγίδας , και κάλεσε τον φίλο της που του είπε ότι ο λογαριασμός του στο Facebook είχε παραβιαστεί. “Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το messenger με αυτόν τον τρόπο, γι’ αυτό και βρέθηκα προ εκπλήξεως», είπε.

Οι ειδήσεις έχουν αναφέρει τις περιπτώσεις των απατών για επιχορηγήσεις, αλλά αυτό είναι ακόμα πιο πειστικό, επειδή οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη που έχετε σε έναν φίλο σας στο Facebook. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου είπε αν αυτές οι προσφορές λαμβάνονται μέσω των κοινωνικών μέσων, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικής κλήσης, οι απατεώνες συνήθως έχουν παρόμοια προσέγγιση.

Οι απατεώνες πρέπει να επαληθεύσουν την ταυτότητά σας, και στη συνέχεια να σας συγχαρούν  με την υπόσχεση μεγάλων χρημάτων. Ζητούν να ελέγξουν τα στοιχεία του λογαριασμού σας ώστε να μπορούν να καταθέσουν άμεσα τη χορηγία, αλλά πρώτα θα πρέπει να καλύψετε εσείς ένα ποσό για να ξεκινήσει η διαδικασία. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και ονόματα που ακούγονται σαν μια πραγματική ομοσπονδιακή υπηρεσία για να πετύχουν το στόχο τους.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν όλα τα ονόματα όλων των ομοσπονδιακών οργανισμών λήψης αποφάσεων και πραγματικών ιδρυμάτων που δίνουν επιχορηγήσεις. Να θυμάστε πάντα ότι οι πραγματικές κρατικές υπηρεσίες δεν θα σας ζητήσουν ποτέ  να πληρώσετε χρήματα για να πάρετε μια δωρεάν κυβερνητική επιχορήγηση. Αυτές είναι κάποιες καλές πληροφορίες που μπορείτε να μοιραστείτε με τους φίλους σας, ώστε να μην πέσουν θύματα αυτής της απάτης.

Με πληροφορίες από Wbay.com