Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Προσοχή! Απάτη με παραπλανητικά email δήθεν από Έλληνες επώνυμους

Το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (Cyber Security International Institute) καλεί  τους πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά την χρήση του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων, καθώς διακινείται νέο απατηλό και ψευδεπίγραφο ηλεκτρονικό μήνυμα.

Ύστερα από καταγγελίες πολιτών που έλαβε το Ινστιτούτο, διαπιστώθηκε ότι επιτήδειοι χρησιμοποιούν ονόματα επώνυμων προσωπικοτήτων της χώρας μας για να εξαπατήσουν τους ανυποψίαστους πολίτες.  Oι επιτήδειοι προφασιζόμενοι φιλανθρωπική δράση, υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου την δωρεά σεβαστού ποσού και τους καλούν να ακολουθήσουν έναν επισυναπτόμενο σύνδεσμο που περιέχει ωστόσο κακόβουλο λογισμικό. Πρόκειται για μια προσπάθεια εξαπάτησης του κοινού με σκοπό την υποκλοπή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

 

 

Με αφορμή το παραπάνω, το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας καλεί τους εκ νέου τους πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά την πλοήγηση του διαδικτύου και ειδικότερα:

 

  • Να μην ανοίγουν ανοίγουν ηλεκτρονικά μηνύματα (email) από άγνωστο αποστολέα.
  • Εάν ανοίξουν μήνυμα από άγνωστο αποστολέα, να μην ανοίξουν τα επισυναπτόμενα αρχεία ή συνδέσμους που συνοδεύουν το μήνυμα του άγνωστου αποστολέα.
  • Να είναι προσεκτικοί με ηλεκτρονικά μηνύματα που ζητούν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία όπως στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, προσωπικούς κωδικούς κ.ο.κ.
  • Να μην εμπιστεύονται μηνύματα που αφορούν δωρεές, κληρονομιές και απρόσμενη οικονομική βοήθεια από άγνωστο αποστολέα. Στις πραγματικές περιπτώσεις κληρονομιάς, ειδικός συμβολαιογράφος ή δικηγόρος καλεί τον ενδιαφερόμενο και συζητά το ζήτημα σε μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση στον επαγγελματικό του χώρο. Έτσι λοιπόν, αν πράγματι είμαστε κληρονόμοι κάποιου ανθρώπου, θα ειδοποιηθούμε τηλεφωνικώς και με όλες τις απαραίτητες και νόμιμες διατυπώσεις. Με συνθήκες νομιμότητας και διαφάνειας και όχι με ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα για τον αποστολέα του οποίου δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι.
  • Να μην προχωρούν σε πληρωμές και μεταφορές ποσών ύστερα από την λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων, που επικαλούνται δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία ή την εφορία. Καμία δημόσια υπηρεσία δεν ζητά από τους πολίτες χρήματα μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.
  • Να ελέγχουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους και αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς των λογαριασμών τους.
  • Εάν δεχτούν απειλητικό ή εκβιαστικό μήνυμα δεν θα πρέπει ποτέ να επικοινωνούν με τους εκβιαστές. Αντιθέτως, οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στην Αστυνομία. Οι εκβιαστές δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η δράση τους και ως εκ τούτου οι πολίτες πρέπει να ζητούν την συνδρομή των Αρχών.

 

Εάν οι πολίτες αντιληφθούν περιστατικά που άπτονται του ηλεκτρονικού εγκλήματος, καλούνται να απευθυνθούν στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος:

Τηλ. Επικοινωνίας: 111 88

Email Επικοινωνίας: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

 

Παράλληλα, το Διεθνές Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας μεριμνώντας για την προστασία των πολιτών και σύμφωνα με τον επιμορφωτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό του χαρακτήρα, παραμένει στην διάθεση των πολιτών:

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2111 82 18 18

Email Επικοινωνίας: info@csii.gr