Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Παρίστανε τον φωτογράφο και δημοσίευε φωτογραφίες ανυποψίαστων ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, σχηματίσθηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος ημεδαπού για παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία σχετικά με χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος με το πρόσχημα ότι είναι ερασιτέχνης φωτογράφος, δημοσίευε συστηματικά σε λογαριασμό του σε εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες γυναικών και ανήλικων κοριτσιών, οι οποίες είχαν ληφθεί χωρίς την συγκατάθεση των ατόμων που απεικονίζονταν σε αυτές.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης.

Στο πλαίσιο αυτό, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος πραγματοποιήθηκε ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων και των ψηφιακών δεδομένων και κατόπιν αλληλογραφίας με τον αρμόδιο πάροχο του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τις εμπλεκόμενες εταιρίες παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και τηλεφωνίας, προέκυψαν τα στοιχεία του ημεδαπού και ο τόπος διαμονής του.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ ο επίμαχος λογαριασμός στην εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης  απενεργοποιήθηκε.