How to, Τεχνολογία

Παιδιά και υπολογιστής: Πως εγκαθιδρύουμε γονικό έλεγχο στα Windows

Aπό τον Θανάση Γιαλαμά,

H Microsoft παρέχει γονικό έλεγχο ώστε να προστατεύει και να κρατάει τα παιδιά ασφαλή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή. Ρυθμίζοντας αυτούς τους ελέγχους περιορίζουμε τη χρήση των συσκευών, ποιες ιστοσελίδες επιτρέπεται να επισκεφθούν και πόσο χρόνο μπορούν να περάσουν στον υπολογιστή. Αφού εφαρμοστούν, μπορούν οι γονείς να έχουν μια πλήρη εικόνα της δραστηριότητας των παιδιών τους.

Ενεργοποιήστε το γονικό έλεγχο στα Windows 10

Για να χρησιμοποιήσετε το γονικό έλεγχο και τα τελευταία χαρακτηριστικά του Microsoft Family Safety, και εσείς και το παιδί σας χρειάζεστε ένα λογαριασμό Microsoft (όχι λογαριασμό χρήστη υπολογιστή!). Αν και μπορείτε να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό Microsoft για το παιδί σας πριν ενεργοποιήσετε τη διαδικασία του γονικού ελέγχου στα Windows 10, είναι πιο απλό και πιο ξεκάθαρο να δημιουργήσετε το λογαριασμό κατά τη διαδικασία. Ό,τι και ανα αποφασίσετε, ακολουθείστε την παρακάτω διαδικασία για να ξεκινήσετε.

  1. Επιλέγουμε Έναρξη και Ρυθμίσεις.
  2. Διαλέγουμε την ενότητα Λογαριασμοί.
  3. Στο αριστερό πάνελ, κλικάρουμε Οικογένεια και άλλοι χρήστες.
  4. Επιλέγουμε Προσθήκη μέλους οικογένειας αν το παιδί δεν έχει ξεχωριστό λογαριασμό στη συσκευή. Ένα παράθυρο λογαριασμού Microsoft θα εμφανιστεί.
  5. Επιλέξτε Προσθήκη παιδιού και στη συνέχεια Το άτομο που θέλω να προσθέσω δεν έχει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. (Εάν υπάρχει λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πληκτρολογήστε τον. Έπειτα προχωρήστε στο βήμα 6.)
  6. Στη Δημιουργία λογαριασμού συμπληρώνουμε τα απαραίτητα στοιχεία.
  7. Επιλέγουμε Επόμενο και Επιβεβαίωση αν είναι έγκυρα τα στοιχεία.
  8. Τέλος διαβάστε τις πληροφορίες που παρέχονται (το τι θα δείτε εξαρτάται από τις επιλογές που κάνατε στο βήμα 5), και τέλος Κλείσιμο.

Εάν δημιουργήσατε ένα λογαριασμό Microsoft για το παιδί σας αποκλειστικά κατά την παραπάνω διαδικασία, θα παρατηρήσετε ότι προστέθηκε στη λίστα μελών ως Παιδί. Ο γονικός έλεγχος έχει ήδη ενεργοποιηθεί και ο λογαριασμός είναι έτοιμος προς χρήση.

Εάν όμως χρησιμοποιήσατε έναν υπάρχον λογαριασμό Microsoft, θα πρέπει να συνδεθείτε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες. Σε αυτή τη περίπτωση ο λογαριασμός θα παραμείνει ως Παιδί, Εκκρεμής. Το παιδί θα χρειαστεί να συνδεθεί εκ νέου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Ίσως χρειαστεί να ενεργοποιήσετε κάποιες ρυθμίσεις γονικού ελέγχου χειροκίνητα.

Εύρεση, αλλαγή, ενεργοποίηση και απενεργοποίηση γονικού ελέγχου (Windows 10)

  1. Στην Αναζήτηση πληκτρολογούμε Family > Επιλογές οικογένειας και Προβολή ρυθμίσεων οικογένειας.
  2. Συνδεθείτε στο λογαριασμό και εντοπίστε το λογαριασμό του παιδιού.
  3. Ελέγξτε τα χρονικά όρια, μπλοκάρετε ιστοσελίδες και εφαρμογές και λάβετε εβδομαδιαίες αναφορές για τη δραστηριότητα των παιδιών σας. Συνεχίστε την πλοήγηση σας και ρυθμίστε όπως εσείς ορίζετε.