Γονείς, Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Παιδιά και νέες τεχνολογίες: 5 τρόποι για να επηρεάσουν θετικά οι μητέρες τα παιδιά τους

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν τεράστια επιρροή στα παιδιά – και καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ο διαδικτυακός κόσμος έχει ακόμα μεγαλύτερη επιρροή αυτά. Μπορείτε να το καταλάβετε από τον τρόπο που μιμούνται τους αγαπημένους τους τηλεοπτικούς χαρακτήρες, προσποιούνται ότι είναι αστέρες του YouTube, ή να ζητούν μπλουζάκια, σακίδια ή παπλώματα που φέρουν λογότυπα των αγαπημένων τους infuencers. Ωστόσο, οι γονείς εξακολουθούν να έχουν τεράστια επιρροή στην ανατροφή των παιδιών τους. Και οι μητέρες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την ανατροφή των παιδιών σε έναν κόσμο γεμάτο από εξωτερικές επιρροές.

Εδώ θα διαβάσετε τους πέντε τρόπους με τους οποίους οι μητέρες μπορούν να ασκούν θετική επιρροή στις ζωές των παιδιών ανεξάρτητα από τις άλλες επιρροές που μπορεί να δέχονται από τα μέσα ενημέρωσης και τεχνολογίας:

  1. Ενίσχυση της θετικής εικόνας του σώματος: Τα παιδιά λαμβάνουν πολλά αμήχανα μηνύματα σχετικά με την εμφάνιση τους από τα μέσα ενημέρωσης. Είτε το παιδί σας παρακολουθεί τηλεόραση είτε κοιτώντας τις τέλειες φωτογραφίες μοντέλων του Instagram, κατακλύζονται με φωτογραφίες από επεξεργασμένα με photoshop μπικίνι και ψεύτικους ήρωες. Όχι μόνο μπορούν οι μαμάδες να συζητήσουν γι’ αυτές τις εικόνες με τα παιδιά τους, αλλά μπορούν να επιλέξουν να απαγορεύσουν τον εξευτελισμό του σώματος εξ ολοκλήρου από τα σπίτια τους. Μελέτες δείχνουν ότι οι μαμάδες που επικρίνουν το σώμα τους μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο πώς τα παιδιά αισθάνονται για το δικό τους.
  2. Επιμείνετε στο δείπνο μακριά από συσκευές: Σίγουρα, στις μέρες μας οι περισσότεροι μπαμπάδες αναλαμβάνουν και εκείνοι ενεργό ρόλο πλέον στην κουζίνα, αλλά οι μητέρες παραμένουν οι κύριες υπεύθυνες για το φαγητό που σερβίρεται στο τραπέζι. Και αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καθορίσουν και το κλίμα μέσα στο οποίο θα διαμορφωθεί το οικογενειακό γεύμα – συμπεριλαμβανομένης της επιμονής να εγκαταλειφθούν όλες οι συσκευές, ώστε τα μέλη της οικογένειας να μπορούν να επικεντρωθούν ο ένας στον άλλο. Οι μελέτες δείχνουν το τελετουργικό των υγειών οικογενειακών γευμάτων μπορεί να βοηθήσει τα πάντα, από τη συμπεριφορά έως την υγεία.
  3. Επιλέξτε μέσα υψηλής ποιότητας: Συχνά, η μαμά είναι εκείνη που είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης που παρακολουθούν τα παιδιά. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να κάνουμε πολλά για να κατευθύνουμε τα παιδιά – ειδικά τα μικρότερα – προς το πιο ποιητικό περιεχόμενο, από την επιλογή τηλεοπτικών εκπομπών που ενθαρρύνουν την ενσυναίσθηση μέχρι το κατέβασμα εκπαιδευτικών .
  4. Διακοπή χρήσης κινητών συσκευών κατά την οδήγηση: Ενώ και οι δύο γονείς οδηγούν, είναι συχνά οι μητέρες εκείνες που ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο στο αυτοκίνητο με τα παιδιά. Το να μάθουμε λοιπόν στα παιδιά μας από μικρή ηλικία πως κατά τη διάρκεια της οδήγησης δεν χρησιμοποιούμε ποτέ τις συσκευές μας είναι μία συνήθεια που αν την υιοθετήσουν από νωρίς θα καταφέρουν να γίνουν υπεύθυνοι μελλοντικοί οδηγοί.
  5. Τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση όταν απασχολούνται με τα μέσα που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες: Οι μητέρες είναι υπεύθυνες για το μεγαλύτερο μέρος των αγορών στα περισσότερα νοικοκυριά. Αυτό σημαίνει ότι είναι η δουλειά της μαμάς να διαπραγματευτεί με τα παιδιά πότε και πώς αγοράζουμε κάτι online.

 

Mε πληροφορίες από Common Sense Media