Μη κατηγοριοποιημένο

Παιδεραστία: θεωρητικά ορίζεται, πρακτικά αντιμετωπίζεται;

Aπό την Εβίτα Σπυριδάκου,

Αναμφισβήτητα η παιδεραστία αποτελεί έναν τύπο εγκληματικής ενέργειας που προκαλεί τις πιο έντονες και ακραίες αντιδράσεις της κοινωνίας. Κάποιος ο οποίος εκδηλώνει μια τέτοια συμπεριφορά στοχοποιείται και στιγματίζεται άμεσα. Ίσως ένα μέρος αυτής της αντίδρασης να οφείλεται και στο γεγονός ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εκδηλωθεί από έναν άνθρωπο που θεωρητικά κανείς δε θα υποψιαζόταν. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί αυτός ο άνθρωπος μπορεί να ανήκει στο στενό οικογενειακό περιβάλλον του θύματος είτε γιατί ακόμα η επαγγελματική του ιδιότητα ή η κοινωνική του θέση να τον καθιστούν άτομο υπεράνω πάσης υποψίας.

Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και σε ένα νοσοκομείο της Γαλλίας όπου ο χειρούργος Joel Le Scouarnec κατηγορήθηκε ότι κακοποιούσε παιδιά για μια περίοδο δεκαετιών, και μάλιστα κατέγραφε τις επαφές και τις σκέψεις του σε ένα ημερολόγιο. Επιπλέον, ασελγούσε στα παιδιά αυτά ενώ ήταν αναίσθητα. Σύμφωνα με του Times ο Le Scouarnec το 2005 καταδικαστεί για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, όμως του επέτρεψαν να εξακολουθήσει να ασκεί το επάγγελμά του μέχρι και το 2017 που συνελήφθη για τον βιασμό δύο κοριτσιών ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών αντίστοιχα.

Ένα σημείο που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ενώ ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ήδη καταδικαστεί για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας συνέχισε να ασκεί κανονικά το επάγγελμά του. Από τη στιγμή που βρίσκεται τέτοιο υλικό θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εκτενέστερη έρευνα, διότι αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν παιδοφιλικές τάσεις.

Ίσως, βέβαια, το πιο ανατριχιαστικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι αυτός ο άνθρωπος λόγω και της ιδιότητας του ασελγούσε στα παιδιά χωρίς να τον υποψιάζεται κανείς και κρατούσε ημερολόγιο με τις αρρωστημένες του σκέψεις. Το ημερολόγιο βρέθηκε μετά από την καταγγελία για το βιασμό των δύο κοριτσιών. Ο δράστης κατέγραφε τα πάντα εκεί, γεγονός που δείχνει ότι αντλούσε ευχαρίστηση από αυτό.

Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις που μας κάνουν να νιώθουμε αηδία και οργή την ίδια στιγμή. Η παιδεραστία ήταν και εξακολουθεί να είναι μια σύνθετη συμπεριφορά ως προς την ανάλυση και την αντιμετώπισή της. Και εδώ είναι που κάποιος μπορεί να αρχίσει να αναρωτιέται τι είναι η παιδεραστία και εάν τελικά μπορεί κάποιος που εκδηλώνει τέτοιες τάσεις να ‘θεραπευτεί’. Και, δυστυχώς, δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό.