Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Ο πόλεμος ενάντια σε ανεπιθύμητες και σεξουαλικώς ακατάλληλες φωτογραφίες έχει ήδη αρχίσει!

Ένας προγραμματιστής ιστοσελίδων ζήτησε από τους άνδρες να στείλουν τις εικόνες των γεννητικών τους οργάνων προκειμένου να δημιουργήσουν ένα φίλτρο που «αναγνωρίζει» τα γεννητικά όργανα του άνδρα και να τα θολώνει. Το οποίο θέτει το εξής ερώτημα: γιατί οι τεχνολογικές εταιρείες δεν το έχουν εξετάσει ακόμα;

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η web developer Kelsey Bressler, 28, συν-δημιούργησε ένα φίλτρο AI που ισχυρίζεται πως είναι ικανό να αποτρέψει πάνω από το 95% των σεξουαλικά ακατάλληλων εικόνων στα εισερχόμενα μηνύματά των χρηστών.

Για να ελέγξει το φίλτρο, η Bressler ζήτησε φωτογραφίες από αρσενικά γεννητικά όργανα μαζικά, λαμβάνοντας εκατοντάδες στον δοκιμαστικό λογαριασμό @ShowYoDiq, “για την επιστήμη”.

Σε αυτό το σημείο, μπορεί να αναρωτιέστε γιατί οι άνδρες στέλνουν σε γυναίκες ανεπιθύμητες εικόνες των γεννητικών οργάνων τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Kwantlen Polytechnic University στον Καναδά, ο οποίος δημοσίευσε την πρώτη εμπειρική μελέτη για το θέμα αυτό το καλοκαίρι, η συμπεριφορά συνδέεται με τα αυξημένα επίπεδα ναρκισσισμού και του σεξισμού. “Οι άνδρες μπορεί να κάνουν αυτήν την άσκηση εξουσίας πάνω στις γυναίκες για να τις πληγώσουν και να τις θυμώσουν με σκοπό να ικανοποιηθούν με τις αντιδράσεις τους», γράφουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με μια έρευνα Pew Research (2017) για την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, το 53% των γυναικών ηλικίας 18 έως 29 ετών αναφέρουν ότι τους έχουν αποσταλεί κάποια ανεπιθύμητη εικόνα. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα εσφαλμένο με τις σέξι εικόνες – και οι αποστολείς μπορεί να μην σκοπεύουν πάντα να προκαλέσουν βλάβη – το γεγονός ότι οι εικόνες αυτές μοιράζονται χωρίς τη συγκατάθεση του παραλήπτη χαρακτηρίζεται ως σεξουαλική παρενόχληση. “Είναι μια παραβίαση … απλώς το πιέζουν”, λέει ο Bressler για το πώς αισθάνεται όταν δέχεται ανεπιθύμητες φωτογραφίες.

Η Bressler έχει ήδη τραβήξει την προσοχή τουλάχιστον ενός σημαντικού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, αλλά η ταχύτητα και η ευκολία με την οποία δημιουργήθηκε το φίλτρο της θέτει το ερώτημα γιατί οι περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας δεν χρησιμοποιούν ήδη αυτό το αποτελεσματικό λογισμικό κατά της παρενόχλησης και γιατί τα μέτρα που έχουν πάρει για να προστατεύσουν τους χρήστες συχνά φαίνονται ανεπαρκή.

Το Twitter, για παράδειγμα, διαθέτει μια ρύθμιση η οποία, όταν ενεργοποιείται, αποκλείει τις εικόνες που οι άλλοι χρήστες έχουν επισημάνει ως “ευαίσθητο περιεχόμενο” – αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει την αποστολή μιας φωτογραφίας ενός γυμνού ανήλικου κοριτσιού απευθείας στα εισερχόμενά σας. Και ενώ μπορείτε να αποκλείσετε και να αναφέρετε χρήστες που σας ενοχλούν σε σχεδόν οποιαδήποτε πλατφόρμα, δεν μπορείτε να δείτε τις εικόνες που σας παρενοχλούν.

Χάρη της επέμβασης του Goldberg, 46 κράτη εφαρμόζουν τώρα νόμους κατά της διανομής μη βιωματικής πορνογραφίας ή της διαδικτυακής «πορνείας», αλλά ο πόλεμος για τέτοιου είδους φωτογραφίες έχει μόλις αρχίσει.

Ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις γυναίκες μπορεί να απαιτεί τόσο τη νομοθεσία όσο και τις προσπάθειες των τεχνολογικών εταιρειών να μειώσουν σημαντικά την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και να στείλουν το μήνυμα ότι η κοινή χρήση γυμνών φωτογραφιών χωρίς συναίνεση είναι απαράδεκτη. Για το σκοπό αυτό, ο Bumble ξεκίνησε τον Ιούνιο αυτό τον ιδιωτικό ανιχνευτή, ένα φίλτρο εικόνας παρόμοιο με το Bressler, το οποίο καταστρέφει τις εικόνες που θεωρεί δυνητικά ευαίσθητες, ώστε οι χρήστες να μπορούν να τις διαγράψουν χωρίς να δουν το περιεχόμενό τους. Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουμε ότι οι μόνοι που δέχονται γυμνές φωτογραφίες είναι αυτοί που θέλουν να τα δέχονται.

Πηγή TheGuardian.com