Bullying, Cyber, Social Media, Διαδίκτυο, Ψυχική υγεία

Ο ορισμός του εκφοβισμού αλλάζει χάρη στα social media!

Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν σκοπό να μας φέρουν κοντά, αλλά πολλούς ανθρώπους, όπως τον Mike Anderson τους έκανε να αισθάνονται πιο μοναχικοί από ποτέ.

“Υπήρξαν αρκετές φορές τις οποίες είχα δεχθεί ένα κακό ή υβριστικό σχόλιο για μια ανάρτηση που είχα κάνει”, δήλωσε ο 21χρονος από τη Δυτική Αυστραλία  αναφέροντας ότι ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός επηρέασε τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

“Τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης μπορούν να σας κάνουν να αισθανθείτε ότι δεν υπάρχει κανένας εκεί έξω  που να σας υποστηρίζει ή να μπορεί να σας βοηθήσει”, είπε.

Ο Mike δεν είναι ο μόνος που επηρεάστηκε από αυτό το φαινόμενο. 4000 νέοι  Αυστραλοί ηλικίας μεταξύ 12 και 25 ετών διερωτήθηκαν για το πόσο έχει επηρεαστεί η ψυχική τους υγεία από τα κοινωνικά δίκτυα, και η απάντηση ήταν αναπάντεχη.. Το πενήντα τοις εκατό από αυτούς δήλωσε ότι είχε πέσει θύμα εκφοβισμού!

Ο εκφοβισμός θεωρούταν ανέκαθεν ως μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία κάποιος να προσπαθεί να βλάψει κάποιον άλλο κοινωνικά ή σωματικά. Με τον εκφοβισμό στον κυβερνοχώρο τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα.

Έχει αυξηθεί ο αριθμός των νέων που εκφοβίζονται online και τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης είναι αυτά όπου συμβαίνει περισσότερο. Υπάρχουν, μάλιστα τόσες πλατφόρμες στις οποίες μπορεί αυτό να συμβεί. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν σε κάποιον να σας πλησιάσει χωρίς να χρειάζεται να βλέπει το πρόσωπό σας, και μπορεί να είναι ακόμα και ανώνυμος.

Χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση γύρω από το τι συμβαίνει με τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Απευθυνθείτε στην πλατφόρμα στην οποία εμφανίστηκε ο εκφοβισμός, συλλέξτε στοιχεία γύρω από αυτό, πείτε το σε έναν φίλο, στο σχολείο ή στο χώρο εργασίας σας και όλα αυτά θα σας φέρουν πολύ πιο κοντά στη λύση του προβλήματος!

Με πληροφορίες από ABC