Ανθρώπινες Σχέσεις, Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Ο εγωκεντρισμός δε μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Πολλοί από εμάς είδαμε αυτές τις μέρες πάρα τα προειδοποιητικα σημάδια της εξάπλωσης του ιού και τις θανατηφόρες επιπτώσεις σε κάποιους, να αγνοούν αυτές τις καταστάσεις και να βγαίνουν για καφέ, ποτό, φαγητό, στη θάλασσα ακόμα και στο βουνό.

Ο εγωκεντρισμός όμως και ο ατομικισμός σε κάποιες περιπτώσεις βλάπτει μεγάλο μέρος της κοινωνίας, σίγουρα ο καθένας από εμάς είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που θέλει (εντός νόμου) εφόσον το συναίσθημα του τον οδηγεί να προβεί σε μια τέτοια πράξη, όμως όταν πρόκειται για κάτι που αφορά την προστασία όλων μας σε καταστάσεις πανδημίας που πρόκειται για τις ζωές όλων μας, καλό είναι να επαναξιολογησουμε τις σκέψεις μας και σε σύσταση άλλων που μας ζητούν να παραμείνουμε στο σπίτι να μην αντιδρούμε λέγοντας “σιγά μην συμβεί σε μένα” ή “και άλλοι βγαίνουν γιατί όχι εγώ”.

Είναι κάτι που θα ξαναγράψω ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει όχι όμως εις βάρος της δημόσιας υγείας και εις βάρος τόσων ανθρώπων που μένουν σπίτι καθώς προστατευονται και προσπαθούν με ήθος και σύνεση να μην επιβάλλουν κινδύνους σε ζωές άλλων.

Ως άτομα είμαστε ικανοί και μπορούμε να προσπαθήσουμε πολλά, αυτές τις μέρες προστατεύστε εσάς και τους γύρω σας, χρειάζεται υπομονή μια τέτοια κατάσταση ακόμα και να δυσάρεστα συναισθήματα βιώστε τα με αποδοχή, όταν κάτι το αποδέχεσαι και το συνειδητοποίεις είσαι σε θέση να αποδεχτείς την πραγματικότητα και να αντιμετωπίσεις το καθετι επικοδομητικα. Η σύγχυση τις περισσότερες φορές σε κάνει να μην μπορείς να αποδεχτείς συναισθηματικά μια δύσκολη κατάσταση.

Η ατομική ευθύνη οδηγεί, σε ευνοϊκότερες συνθήκες συλλογικά σε κρίσιμες καταστάσεις όπως η δημόσια υγεία όλων μας.