Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καραντίνας και πώς να τις αντιμετωπίσετε

Από την Καλλιόπη Ιωάννου, 

 

Κατά τη διάρκεια έξαρσης σοβαρών μεταδοτικών ασθενειών, η καραντίνα μπορεί να αποβεί ένα απαραίτητο προληπτικό μέτρο. Ωστόσο, η καραντίνα συχνά συνδέεται με αρνητικές συνέπειες για την ψυχική υγεία.

Το ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας ο αντίκτυπος στην ψυχολογία των ατόμων είναι αρνητικός δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτό, ωστόσο, που δε γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι η επίδραση της καραντίνας στην ψυχική υγεία των ατόμων μπορεί να εντοπιστεί μήνες ή ακόμα και χρόνια αργότερα.

Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να διασφαλιστεί από τους αρμόδιους φορείς ότι εφαρμόζονται αποτελεσματικά τα μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ευρήματα πρόσφατης μελέτης του πανεπιστημίου King’s College στο Λονδίνο καταδεικνύουν ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών επιπτώσεων που συνδέονται με την καραντίνα, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων του μετατραυματικού στρες (PTSD), της κατάθλιψης, της εκδήλωσης έντονου θυμού και υπερβολικού φόβου και της κατάχρησης ουσιών. Εκείνοι με ιστορικό ψυχιατρικών διαταραχών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης υπέστησαν μεγαλύτερες ψυχολογικές επιπτώσεις λόγω της καραντίνας, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε καραντίνα βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με υψηλά επίπεδα φόβου σχετικά με την εν δυνάμει μόλυνσή τους και τη πιθανότητα μετάδοσής του ιού στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Όταν βρίσκονται σε καραντίνα είναι συχνά επιρρεπείς σε καταστροφικές ερμηνείες των γεγονότων και η απουσία αξιόπιστων πηγών ενημέρωσης μπορεί να επιδεινώσει την ψυχολογία τους.

Η επιστημονική κοινότητα τονίζει ότι είναι σημαντικό τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και ακριβείς πληροφορίες που να κοινοποιούν με σαφήνεια και συνέπεια στον περίγυρό τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Επιπλέον επισημαίνουν ότι η περίοδος καραντίνας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν βραχύτερη και η διάρκεια επιβολής της να μην αλλάζει, εφόσον οι αλλαγές αυτές μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ατόμων.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μετριάσουμε τις συνέπειες της καραντίνας;

  1. Αντικαταστήστε το «είμαι εγκλωβισμένος μέσα» με το «επιτέλους έχω χρόνο να επικεντρωθώ σε εμένα και το σπίτι μου».

Όσο ανούσιο και αν σας φαίνεται αυτή τη στιγμή, το να κάνετε ένα παραγωγικό πράγμα την ημέρα μπορεί να σας οδηγήσει σε μια πιο θετική στάση. Βρείτε κάτι δημιουργικό που μπορείτε να κάνετε από το σπίτι και που πάντα θέλατε να κάνετε αλλά δεν βρίσκατε ποτέ τον χρόνο. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να κατεβάσετε για λίγο ταχύτητες και να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και στα αγαπημένα σας πρόσωπα.

  1. Μείνετε όσο γίνεται πιο κοντά στην κανονική σας ρουτίνα

Προσπαθήστε όσο γίνεται να διατηρήσετε τη δομή της καθημερινότητάς σας όπως ήταν και κατά την προ- καραντίνας περιόδου. Η εξ΄ αποστάσεως εργασία/εκπαίδευση και ο εγκλεισμός, θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε έναν πιο νωχελικό τρόπο ζωής, ο οποίος αυτόματα οδηγεί σε αρνητικές σκέψεις. Ξυπνήστε και πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα, να τρέφεστε σωστά και να ασκείστε τις ίδιες ώρες όπως συνηθίζατε. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο δεν θα παραμείνετε νωχελικοί κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά μετά το πέρας αυτής θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να επιστρέψετε στο φυσιολογικό σας πρόγραμμα.

  1. Αποφύγετε την εμμονή με την υπερπληροφόρηση σχετικά με τον κορωνοϊό

Ο παραπάνω ελεύθερος χρόνος σε συνδυασμό με την αποδέσμευση από τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις αφήνει αρκετά περιθώρια για την καλλιέργεια εμμονών. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να αναζητά συνεχώς αποτελέσματα σχετικά με τον κορωνοϊό στο διαδίκτυο, σερφάροντας για αμέτρητές ώρες σε πληθώρα μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδων, σταματήστε το συντομότερο δυνατό.  Η επιλογή μόνο ορισμένων αξιόπιστων ιστότοπων ( όπως για παράδειγμα ο ιστότοπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) για περιορισμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της κάθε ημέρα (30 λεπτά ενημέρωσης μάξιμουμ) θα λειτουργήσει προς όφελός σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

  1. Ένα χαοτικό σπίτι μπορεί να οδηγήσει σε ένα χαοτικό μυαλό

Με όλη την αβεβαιότητα που συμβαίνει στον «έξω κόσμο», τουλάχιστον φροντίστε να κρατήσετε το σπίτι σας οργανωμένο και καθαρό. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μην τρώτε στο κρεβάτι ή να εργάζεστε στον καναπέ – φάτε στο τραπέζι της κουζίνας και να εργάζεστε στο γραφείο σας. Η έλλειψη αυτών των ορίων μπορεί να μπερδέψει τη ρουτίνα σας και να αισθάνεστε την ημέρα μεγαλύτερη. Επιπλέον, ένα ακατάστατο σπίτι μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άβολα και κλειστοφοβικά – γι ‘αυτό κρατήστε το τακτοποιημένο.

  1. Υιοθετήστε την «αγαπημένη σας» συνήθεια καραντίνας

Με τον έξτρα ελεύθερο χρόνο, γιατί να μην κάνουμε κάτι ιδιαίτερο όσο βρισκόμαστε σε καραντίνα; Για παράδειγμα, ίσως μπορείτε να ξεκινήσετε να γράφετε ένα ημερολόγιο στο οποίο να σημειώνετε σκέψεις και συναισθήματα για να αναλογιστείτε όλα αυτά αργότερα. Ή μιλήστε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με FaceTime κάθε πρωί για παράδειγμα. Ξεκινήστε ζωγραφική, γράψτε μουσική ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα με την οποία θα θέλατε να πειραματιστείτε.  Υιοθετώντας μία νέα, ιδιαίτερη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα σας βοηθήσει να περιμένετε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση την επόμενη μέρα.

  1. Χρησιμοποιήστε την τηλεθεραπεία για να μιλήσετε με επαγγελματία υγείας αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας

Με τηλεφωνικές γραμμές βοηθείας ή και μέσω τηλεδιάσκεψης μπορεί κάποιος να βρει ένα παράθυρο διαλόγου και συμβουλών προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και του υποχρεωτικού εγκλεισμού. Ήδη το Αιγινήτειο Νοσοκομείο προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στις μέρες του κορωνοϊού.

(i) Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας

Δευτέρα έως Παρασκευή στο τηλέφωνο 210 7297 957 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ*

Σάββατο και Κυριακή στο τηλέφωνο 210 7289 240 από 10.00 π.μ έως 04.00 μ.μ*

(ii) Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης

Οι παρακάτω Γραμμές Βοήθειας μέσω τηλεδιάσκεψης λειτουργούν καθημερινά στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο από 9 π.μ. έως 7 μ.μ.** Ειδικότερα μπορείτε να καλέσετε μέσα από τον προσωπικό σας λογαριασμό στο Skype(***) τις παρακάτω Γραμμές Βοήθειας.

Γραμμή Βοήθειας 1: Aiginitio1 (Skype account)

Γραμμή Βοήθειας 2: Aiginitio2 (Skype account)

Γραμμή Βοήθειας 3: Aiginitio3 (Skype account)

Γραμμή Βοήθειας 4: Aiginitio4 (Skype account)

Γραμμή Βοήθειας 5: Aiginitio5 (Skype account)

(***) Αν δεν έχετε λογαριασμό skype μπορείτε να δημιουργήσετε δωρεάν κάνοντας κλικ στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.skype.com/el/ και επιλέγοντας στο παράθυρο πάνω δεξιά «Συνδεθείτε» και στη συνέχεια «Είστε νέοι στο Skype; Εγγραφή»