Ανθρώπινες Σχέσεις, Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Οι έφηβοι πρέπει να καταλάβουν πού σταματάει η αγάπη και ξεκινούν οι τοξικές σχέσεις

Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι οι τοξικές σχέσεις και το τραύμα που προκαλούν σπάνια αναφέρονται στις συζητήσεις περί των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους νέους. Έρευνες  έχουν διαπιστώσει ότι το ένα τρίτο των έφηβων κοριτσιών έχουν καταλήξει σε κάποια τέτοια σχέση. Και αν αυτό δεν είναι αρκετά συγκλονιστικό, όταν τα υπόλοιπα δύο τρίτα ερωτήθηκαν περαιτέρω, προέκυψε ότι το 64% από αυτές αντιμετώπιζαν στην πραγματικότητα τέοια συμπεριφορά – απλά δεν συνειδητοποίησαν ποτέ ότι ήταν κακοποίηση.

Η κακοποίηση ξεκινάει από γυναίκες που μπορεί να βρίσκονται στο πάτωμα, καθώς ένας βίαιος σύζυγος τις έχει χτυπήσει, και βρίσκει μέχρι μητέρες που καλύπτουν τα μαύρα μάτια τους με concealer πριν πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο.

Κοινά θέματα τέτοιων σχέσεων περιλαμβάνουν (αν και δεν περιορίζονται σε αυτά) την υπερβολική ζήλια, την επανειλημμένη κριτική και τον σεξουαλικό εξαναγκασμό. Αν ο φίλος ή η φίλη σας ελέγχει το τηλέφωνό σας, ζητώντας συνεχώς να γνωρίζει το που βρίσκεστε, να αναστατώνεται όταν ξοδεύετε χρόνο μακριά του, εμφανίζεται απροειδοποίητα για να σας εκπλήξει, όλα αυτά αποτελούν παραδείγματα καταναγκασμού. Εάν ποτέ δεν ζητήσουν συγνώμη, σας λένε τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να φορέσετε, ή αν σας ταπεινώνουν δημοσίως με το πρόσχημα ενός «αστείου», αυτά είναι και πάλι συνηθισμένες περιπτώσεις ελέγχου της συμπεριφοράς.

Συχνά το θύμα σε μια μη υγιή σχέση δεν μπορεί να εντοπίσει το πρόβλημα, και το συναίσθημα που βιώνει είναι μια γενική ανησυχία, ανασφάλεια, φόβος και άλλα. Είναι ο “εαυτός του” που υπονομεύεται, ελέγχεται και επιτίθεται από τον άνθρωπο που ισχυρίζεται ότι τον αγαπάει.

«Αλλά ποτέ δεν με χτύπησε», είναι η φράση που εμφανίζεται επανειλημμένα από τα θύματα τέτοιων σχέσεων. Ωστόσο, η συναισθηματική κακοποίηση και ο καταναγκαστικός έλεγχος είναι κατάχρηση, ακόμη και αν ο δράστης ποτέ δεν βλάπτει φυσικά το θύμα του.

Όλα αυτά μπορεί να δείχνουν ότι η αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων είναι ανέφικτη, γι’ αυτό και σύμφωνα με τους Guardian, η εκπαίδευση είναι καθοριστική.  Σπανίως είμαστε πιο ευάλωτοι από ό, τι όταν ερωτευόμαστε – ειδικά όταν ερωτευόμαστε για πρώτη φορά. Η εκπαίδευση των νέων για τις καταχρηστικές συμπεριφορές σε μια σχέση δεν είναι “ο θάνατος του ρομαντισμού” , αλλά  πρόκειται για να κάνουμε όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι η τοξική σχέση δεν ήταν ποτέ ρομαντική.