Εκπαιδευτικοί Οδηγοί

Οδηγός Discord: Όσα πρέπει να γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι για τη χρήση της εφαρμογής

Από τον Φώτη Αρώνη,

Πλέον είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε τις διάφορες εφαρμογές που εμφανίζονται στον χώρο της τεχνολογίας λόγω της ταχύτητας με την οποία αυτές εμφανίζονται.

Με αυτό το άρθρο (και με τα επόμενα που θα ακολουθήσουν) σκοπεύουμε στο να καθαρίσουμε λίγο το τοπίο και να εξηγήσουμε τι κάνουν και ποιες είναι μερικές από τις βασικές εφαρμογές που πλέον χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και έχουν κερδίσει την προσοχή του κοινού τους. Τα άρθρα αυτά στοχεύουν τόσο σε άτομα τα οποία ασχολούνται γενικά με τον χώρο και θέλουν μια γενική εικόνα για την κάθε εφαρμογή, όσο και σε γονείς οι οποίοι θέλουν να ενημερωθούν για τις εφαρμογές που πολύ πιθανόν χρησιμοποιούν τα παιδιά τους.

Θα ξεκινήσουμε με το Discord.

Το Discord απο την αρχή του θεωρήθηκε το Skype για τους gamers. Για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει αυτό, είναι στην ουσία μια εφαρμογή από την οποία μπορούμε να επικοινωνήσουμε με διάφορους τρόπους με άτομα από απόσταση. Οι τρόποι αυτοί αποτελούν απλό τσατ με μηνύματα γραπτά ή και διαδικτυακές κλήσεις με χρήση κάμερας ή και χωρίς.

Αυτές οι επικοινωνίες μπορούν να συμβαίνουν μεταξύ 2 ή παραπάνω ατόμων ταυτόχρονα. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να μοιραστούν ρόλοι σε κάθε άτομο μέσα στις ομάδες αυτές και επίσης να δημιουργηθούν υπο-ομάδες όπου συγκεκριμένα άτομα (με βάση ρόλου) μπορούν να μιλήσουν μεταξύ τους ή υπο-ομάδες οι οποίες έχουν διαφορετικού τύπου θεματικές! Ένας σημαντικός ακόμα μηχανισμός ειναι η πρόσθεση διάφορων προγραμμάτων, τα οποία αναφέρονται ως Bots. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους διαχειριστές με αυτοματοποίηση μερικών διαδικασιών ή και ενσωμάτωση του Discord με άλλες εφαρμογές/πλατφόρμες όπως για παράδειγμα το Youtube. Με άλλα λόγια μια απλή ομάδα στο Discord έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί σε μια ολόκληρη κοινότητα με κανόνες και ιεραρχία!

Ένα από τα γνωστά προβλήματα του Discord ειναι το γεγονός του ότι μπορει κάποιος να μπει σε ομάδες με ένα απλό invite χωρίς να ξέρει κανένα από τα άτομα σε αυτή την ομάδα, καθώς τα “invites” (προσκλήσεις) αυτές είναι απλοί σύνδεσμοι που μπορει να βρει κανείς οπουδήποτε στο internet.

Φυσικά το ίδιο το Discord έχει προσπαθήσει να μετριάσει το πρόβλημα δίνοντας την επιλογή οι σύνδεσμοι αυτοί να είναι προστατευμένοι και να χρειάζεται κάποιος την αποδοχή ενός διαχειριστή για να μπει στην ομάδα. Εν τέλει ωστόσο, ως έχουν τα πράγματα, το αν κάποιος θέλει να μπει σε μια ομάδα με άτομα τα οποία ενδεχομένως να μην ξέρει καν, πέφτει στην δική του κρίση και θέληση.

Όπως προαναφέραμε, το Discord διαφημίζεται ως το Skype για Gamers, προφανώς επειδή οι μηχανισμοί αυτοί που αναφέραμε ωφελούν πολλές ομάδες παικτών (σοβαρών και μη) οι οποίες θέλουν να έχουν ένα μέσο επικοινωνίας. Όπως είναι και κατανοητό, φυσικά και δεν χρησιμοποιείται μόνο από άτομα τα οποία παίζουν παιχνίδια. Υπάρχουν αρκετοί που προτιμούν την χρήση του Discord περισσότερο από αυτή του Skype ή άλλων παρόμοιων προγραμμάτων λόγω των δυνατοτήτων και της ευκολίας στην χρήση.

Αυτό φυσικά σημαίνει πως οι ομάδες που δημιουργούνται και δέχονται άτομα δεν είναι μόνο αθώες ομάδες για παιχνίδια! Υπάρχουν ομάδες όλων των ειδών με διάφορα θέματα για συζήτηση. Κανείς δεν λέει ότι το Discord ειναι αθώο καθώς και αυτό έχει τις σκοτεινές πλευρές του. Η δική μας συμβουλή ειναι να μην φοβάται κανείς να χρησιμοποιήσει το Discord ωστόσο να χρησιμοποιείται η σωστή κρίση του καθενός και η κοινή λογική σε ότι έχει να κάνει με το να μπαίνει κάποιος σε κάποια ομάδα με άτομα τα οποία δεν ξέρει. Σε έναν ιδανικό κόσμο όταν μπαίνουμε σε μια ομάδα, ξέρουμε ήδη τα άτομα με τα οποία θα μιλάμε. Φυσικά αυτό δεν είναι σχεδόν ποτέ εφικτό στον σημερινό κόσμο, γι αυτό και χρειάζεται προσοχή.

Το Discord μπορει να χρησιμοποιηθεί ισάξια από υπολογιστές και από κινητά και δεν υπάρχει κάποιο κόστος! Αν κάποιος θέλει μπορει να εξελίξει την εφαρμογή του με μια μηνιαία συνδρομή στο πρόγραμμα Nitro του Discord το οποίο δίνει μερικές παραπάνω λειτουργίες στον χρήστη, οι οποίες ωστόσο είναι κατα κύριο λόγω εμφανησιακές για την εφαρμογή και όχι τόσο λειτουργικές. Με άλλα λόγια τα άτομα τα οποία αγοράζουν αυτές τις δυνατότητες ειναι κυρίως άτομα τα οποία θέλουν να υποστηρίξουν τους δημιουργούς του Discord.