Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο, Παιδιά

Κρατήστε το παίδι σας ασφαλές στο διαδίκτυο

Ο κόσμος πλέον είναι διαφορετικός για τα παιδιά που μεγαλώνουν σήμερα. Από το λεπτό που γεννιούνται, εκτίθενται σε έναν ψηφιακό κόσμο ο οποίος γίνεται αναπόφευκτα ο τρόπος ζωής τους και όπου οι εξελίξεις στη ζωή τους μεταφέρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , οι συζητήσεις τους γίνονται μέσω chatrooms και οι ταινίες, τα παιχνίδια, η μουσική και οι εκπομπές που τους αρέσουν προβάλλονται μέσω του διαδικτύου οποιαδήποτε στιγμή.

Και ενώ το διαδίκτυο είναι επίσης ένα θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο, μπορεί να είναι το μέρος όπου μπορούν να δοθούν σκληρά μαθήματα αν τα παιδιά έχουν απεριόριστη, ανεξέλεγκτη πρόσβαση σε πράγματα που ίσως δεν κατανοούν πλήρως.

Η παρακάτω λίστα μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε ασφαλή τα παιδιά σας όταν χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, καθώς και κινητές συσκευές:

  1. Βεβαιωθείτε ότι ενεργοποιούνται οι ρυθμίσεις προστασίας των ιστοτόπων και του λογισμικού που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας. Υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία μέσω του παρόχου υπηρεσιών Internet που σας βοηθούν να διαχειριστείτε την πλoήγηση του παιδιού σας στο διαδίκτυο (π.χ. κατάλληλοι ιστότοποι, χρόνος που διατίθεται στο διαδίκτυο, ποιος μπορεί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του). Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως πρόσθετες εφαρμογές αποκλεισμού διαφημίσεων (adblock).
  2. Να έχετε υπόψη σας τα διαδικτυακές σελίδες που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας και μάθετε πώς να διαχειριστείτε ακατάλληλο υλικό.
  3. Μιλήστε μαζί τους για τις συνέπειες σχετικά με την δημοσίευση ανάρμοστων εικόνων οι οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθούν από αγνώστους για να τα βλάψουν και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσφήμηση ή να καταστρέψει μια φιλία.
  4. Υπενθυμίστε τους ότι το διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος. Τα πράγματα που κάνουν και λένε τώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στο μέλλον τους όταν θα αναζητούν εργασιακή απασχόληση (οι εργοδότες αναζητούν συχνά προσωπικά προφίλ για πληροφορίες σχετικά με τους υποψηφίους).
  5. Μείνετε ενημερωμένοι για τους πρόσφατους τρόπους επικοινωνίας των παιδιών σας και για το τι κάνουν όταν βρίσκονται σε σπίτια φίλων.
  6. Παρακολουθήστε τους ιστότοπους που επισκέπτονται κρατώντας τον υπολογιστή σε κοινόχρηστο χώρο όπως η κουζίνα.
  7. Συζητήστε με άλλους γονείς σχετικά με τα διαδικτυακά προνόμια των παιδιών τους και το τι κάνουν εκείνοι για να τα προστατέψουν.
  8. Εκπαιδεύστε τα για τους κινδύνους χρήσης της κάμερας με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε εσείς ή τα παιδιά σας. Το βίντεο που μεταδίδεται μέσω του διαδικτύου είναι μόνιμα εκεί έξω και μπορεί να αποθηκευτεί από τον οποιονδήποτε για μελλοντική προβολή ή διανομή! Εάν ο υπολογιστής σας έχει παραβιαστεί, ένας άλλος χρήστης θα μπορούσε να ελέγξει εξ αποστάσεως την κάμερά σας, οπότε αν έχετε μια εξωτερική κάμερα, αποσυνδέστε την ή καλύψτε την όταν δεν την χρησιμοποιείτε.
  9. Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί ζωντανές συνομιλίες (chat rooms) για online παιχνίδια, προειδοποιήστε το να μην δώσει προσωπικές πληροφορίες σε κάποιον ξένο.
  10. Να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι δημοσιεύετε για τα παιδιά σας ή τις δραστηριότητες που αφορούν αυτά, όπως την τοποθεσία του σχολείου τους, ή την συμμετοχή σας σε εθελοντικές δράσεις.

Πηγή: https://www.getcybersafe.gc.ca/index-en.aspx