Διαδίκτυο

Κοιτάζοντας μπροστά: Τι γίνεται στο μέλλον με το Διαδίκτυο

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των συσκευών που συνδέονται με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) έχει αυξηθεί δραματικά και αναμένεται ότι ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται. Μέχρι το 2020, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν 50 δισ. συνδεδεμένες συσκευές, χάρη στις πολλές νέες έξυπνες συσκευές που έχουν γίνει τα βασικά εργαλεία για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις για να διαχειριστούν πολλά από τα καθημερινά τους καθήκοντα.

Οι έξυπνες συνδεδεμένες συσκευές βελτιώνουν τις επικοινωνίες, όπως το Voice User Interface (VUI), το αγαπημένο περιβάλλον για νέους ψηφιακούς βοηθούς όπως το HomePod, Alexa και το Google Assistant, όπου οι καθημερινές μας διεργασίες πραγματοποιούνται μέσω ομιλίας.

Στο μέλλον, το Διαδίκτυο θα συνεχίσει να προχωράει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς, με αξιοσημείωτη ανάπτυξη προς πολλές κατευθύνσεις. Ο απώτερος στόχος είναι να υπάρχει ένα έξυπνο και απόλυτα ασφαλές σύστημα IoT, ωστόσο πολλά εμπόδια θα πρέπει να ξεπεραστούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

IoT και Blockchain

Η σημερινή αρχιτεκτονική του Διαδικτύου είναι ένας από τους κύριους λόγους για την ευπάθεια των δικτύων. Με συνδεδεμένες δισεκατομμύρια συσκευές, το IoT είναι ένας μεγάλος στόχος για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, γεγονός που καθιστά την ασφάλεια εξαιρετικά σημαντική.

Το Blockchain προσφέρει νέες ελπίδες για την ασφάλεια του Διαδικτύου για διάφορους λόγους. Πρώτον, είναι δημόσιο, όλοι οι συμμετέχοντες στο δίκτυο μπορούν να δουν τις συναλλαγές που είναι αποθηκευμένες, παρόλο που οι χρήστες μπορούν να έχουν ιδιωτικά κλειδιά για τον έλεγχο. Το σημαντικότερο, είναι ασφαλές – η βάση δεδομένων μπορεί να επεκταθεί και τα προηγούμενα αρχεία δεν μπορούν να αλλάξουν. Τα επόμενα χρόνια οι κατασκευαστές θα αναγνωρίσουν τα οφέλη της τεχνολογίας blockchain σε όλες τις συσκευές και θα ανταγωνίζονται με ετικέτες όπως το “Blockchain Certified”.

Οι επενδύσεις στο διαδίκτυο αυξάνονται

Ο αναμφισβήτητος αντίκτυπος του IoT θα συνεχίσει να προσελκύει ακόμα περισσότερους επιχειρηματίες για καινοτόμα έργα στον τομέα του υλικού, του λογισμικού και των υπηρεσιών. Οι δαπάνες για το διαδίκτυο θα φθάσουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2021 σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC).

Το IoT είναι μία από τις λίγες αγορές που έχουν το ενδιαφέρον τόσο των αναδυόμενων όσο και των παραδοσιακών επιχειρηματικών κεφαλαίων. Η εξάπλωση των έξυπνων συσκευών και η αύξηση της εξάρτησης των πελατών να κάνουν πολλά από τα καθημερινά τους καθήκοντα χρησιμοποιώντας αυτές, θα προσθέσουν στον ενθουσιασμό της επένδυσης από νεοσύστατες εταιρείες. Οι πελάτες θα περιμένουν την επόμενη μεγάλη καινοτομία στο IoT – όπως έξυπνοι καθρέφτες που θα αναλύσουν το πρόσωπό σας και θα επικοινωνούν με το γιατρό σας εάν φαίνεστε άρρωστος, έξυπνος μηχανισμός ATM που θα ενσωματώνει κάμερες ασφαλείας, έξυπνα πιρούνια που θα σας δείχνουν πώς να τρώτε και τι να φάτε, και έξυπνα κρεβάτια που θα σβήνουν τα φώτα όταν όλοι κοιμούνται.

Η μάχη τυποποίησης θα συνεχιστεί

Η τυποποίηση είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη του IoT, και είναι μια μάχη μεταξύ των ηγετών της βιομηχανίας που θα ήθελαν να κυριαρχήσουν στην αγορά σε πρώιμο στάδιο. Οι συσκευές ψηφιακού βοηθού, συμπεριλαμβανομένων των HomePod, Alexa και Google Assistant, είναι οι κόμβοι για την επόμενη φάση των έξυπνων συσκευών και οι εταιρείες προσπαθούν να συνδέσουν τους κόμβους τους με τους καταναλωτές, για να διευκολύνουν την προσθήκη συσκευών με λιγότερο κόπο και χωρίς απογοήτευση.

Μια πιθανή λύση είναι να υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός συσκευών που κυριαρχούν στην αγορά, επιτρέποντας στους πελάτες να επιλέξουν μια και να εισάγουν σε αυτή οποιεσδήποτε επιπλέον συνδεδεμένες συσκευές, όπως στην περίπτωση των λειτουργικών συστημάτων που έχουμε τώρα για παράδειγμα, με τα Windows, Mac και Linux,

Με πληροφορίες από Medium Corporation