Διαδικτυακές απειλές, Διαδίκτυο

Κάμερα υπολογιστή ή αλλιώς… το μάτι των επιτηδείων

Από την Χρηστό Δήμτσα, 

Είναι γεγονός ότι ζούμε στην εποχή των έξυπνων συσκευών. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει τουλάχιστον μία.Tα smartphones,τα tablets,οι smartTVs απαρτίζουν πλέον την καθημερινότητα των ανθρώπων. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και οι δυνατότητες που μας παρέχουν είναι απεριόριστες. Μία από αυτές τις δυνατότητες  είναι ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με άλλους ανθρώπους  βλέποντάς τους μέσω κάμερας. Αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό, μιας και η επικοινωνία με τους αγαπημένους μας που βρίσκονται μακριά  γίνεται πιο άμεση, χωρίς πλέον να περιοριζόμαστε στην ακουστική επαφή των παλιών τηλεφώνων.

Λειτουργούν όμως αυτές οι κάμερες μόνο με την θέληση μας;;Μήπως υπάρχει ο κίνδυνος η οικεία  μας να μετατραπεί σε σπίτι «Big Brother»;;;

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι κάμερες έξυπνων συσκευών αλλά και κάμερες ασφαλείας, οι οποίες συνδέονται με προσωπικές  συσκευές μέσω διαδικτύου, έχουν παραβιαστεί. Το αποτέλεσμα;;Ο hacker αποκτά φωτογραφίες και βίντεο των προσωπικών στιγμών του θύματος ή των θυμάτων και τις χρησιμοποιεί για εκβιασμό. Επίσης είναι σε θέση να γνωρίζει ποιος βρίσκεται στο σπίτι ανά πάσα στιγμή και να προγραμματίσει ανενόχλητος κάποια εγκληματική ενέργεια.

Με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται το hacking;

Η συνηθισμένη τακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι hackers είναι να εγκαθιστούν στην συσκευή του θύματος ένα RAT(Remote Access Trojan).Είναι ένα λογισμικό το οποίο χρησιμοποιούν και οι υπηρεσίες τεχνολογικής υποστήριξης όταν πρόκειται να αποκτήσουν προσωρινή πρόσβαση στον υπολογιστή του πελάτη για να αντιμετωπίσουν κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Άν κατεβάζουμε εφαρμογές από άγνωστες πηγές, χωρίς εγγυημένη ασφάλεια, είτε «κλικάρουμε» σε συνδέσμους που περιέχονται σε e-mails απεσταλμένα από άγνωστους λογαριασμούς, είναι πιθανό να εγκατασταθεί ένα τέτοιο λογισμικό στην συσκευή μας, χωρίς να το καταλάβουμε, και έπειτα ο hacker θα  αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των εφαρμογών μας και της κάμεράς μας. Άλλος ένας τρόπος είναι να εγκαθιστούν malwares,τα οποία είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσει ο μέσος χρήστης, αποκτώντας  έτσι πρόσβαση στην συσκευή του θύματος.

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο;

  • Εξοπλιζόμαστε με ένα καλά ενημερωμένο antivirus.
  • Ενεργοποιούμε το firewall.
  • Ενεργοποιούμε την κάμερα και τις εφαρμογές που την χρησιμοποιούν μόνο σε ασφαλές δίκτυο.(όχι σε δημόσια Wi-Fi)
  • Προσέχουμε τι εφαρμογές κατεβάζουμε, σε τι συνδέσμους «κλικάρουμε» αλλά και τι ιστοσελίδες επισκεπτόμαστε.
  • Όσον αφορά τις κάμερες ασφαλείας, οι οποίες συνδέονται με την συσκευή μας μέσω διαδικτύου, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην αλλαγή των εργοστασιακών ρυθμίσεων, που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια.
  • Καλύπτουμε την κάμερα της συσκευής μας ή την απενεργοποιούμε όταν δεν την χρησιμοποιούμε. Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, ο Mark Zuckerberg,ο ιδιοκτήτης του Facebook και ο  πρώην διευθυντής του FBI James Comey καλύπτουν τις κάμερες των κινητών τους με ταινία.

Μπορεί κάποιοι  να θεωρείτε ότι εφόσον δεν αποτελείτε κάποια γνωστή προσωπικότητα, η κάμερά σας δεν δελεάζει τους hackers και έτσι τα μέτρα ασφαλείας είναι περιττά.

Άρα αν δεν φυλάτε  στο σπίτι σας ποσό χρημάτων ίσο με μιας τράπεζας δεν χρειάζεται να κλειδώνετε την πόρτα σας. Σωστά;;

Αν η απάντηση είναι «Ναι» τότε χαμογελάστε μπορεί ήδη να βιντεοσκοπείστε!