Social Media, Διαδίκτυο

Θύελλα αντιδράσεων για τον τρόπο που χειρίζεται το YouTube την ανάρτηση ομοφοβικών βίντεο

O Carlos Maza, δημοσιογράφος που εργάζεται για το Vox, μιλάει σχετικά με την άρνηση του YouTube να απαγορεύσει την ανάρτηση βίντεο από τον Steven Crowder, δεξιός ο οποίος με τα βίντεο που ανεβάζει επιτίθεται στον Maza με ομοφοοβικά και ρατσιστικά σχόλια. Η εταιρεία είπε πως θα απέσυραν τα βίντεο του Crowder, εννοώντας ότι ο Crowder δε θα είναι σε θέση να βγάλει λεφτά από τις διαφημίσεις.

Ο Maza, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος Κουβανέζικης καταγωγής, μίλησε στο CNN Business μετά την ανακοίνωση του YouTube ότι τα βίντεο του Crowder ‘δεν παραβιάζουν τις πολιτικές μας’.

‘Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να κάνω’ δήλωσε ο Maza. ΄Είναι τόσο ξεκάθαρα τα παραδείγματα κακοποίησης και πάλι δε γίνεται τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικές του YouTube σχετικά με τον εκφοβισμό και την παρενόχληση δεν είναι πραγματικές πολιτικές.’

Το YouTube ανακοίνωσε ότι ‘σαν ανοιχτή πλατφόρμα είναι βασικό για εμάς να επιτρέπουμε σε όλους να εκφράζουν τη γνώμη τους, στο πλαίσιο των πολιτικών μας. Ακόμα και εάν ένα βίντεο παραμείνει στην πλατφόρμα μας, αυτό δε σημαίνει ότι ενθαρρύνουμε τέτοιες ενέργειες.’

Σύμφωνα με τον Maza το να αποσυρθεί το βίντεο δεν είναι αρκετό, αφού ο Crowder μπορεί να κοινοποιήσει το υλικό δημοσιεύοντας αντίστοιχο σύνδεσμο στο YouTube, στον οποίο κάποιος μπορεί και πάλι να έχει πρόσβαση στο βίντεο σε άλλη πλατφόρμα.

Στις 30/05 ο Maza δημοσίευσε μια σειρά από βίντεο που είχε αναρτήσει ο Crowder, σαν απάντηση στο ‘Strikethrough’-μια εκπομπή του Maza, στην οποία κριτικάρει τα μέσα ενημέρωσης που προάγουν δεξιές αντιλήψεις. Στα βίντεό του Crowder χαρακτηρίζουν τον Maza με ομοφοβικούς όρους όπως ‘Mr. Gay Vox’ και ο ‘Gay Λατίνος από το Vox’, κι επιπλέον περιλαμβάνουν ρατσιστικά σχόλια για την καταγωγή του.

Το YouTube, αφού αποφασίστηκε να μην αφαιρεθούν τα βίντεο, εξήγησε στο CNN Business ότι δεν παραβιάζουν την πολιτική σχετικά με την παρενόχληση, αφού ο Crowder ‘δεν παρότρυνε το κοινό του να παρενοχλήσει τον Maza στο YouTube ή σε κάποια άλλη πλατφόρμα, απλά απάντησε στην άποψη του Maza.

O εργοδότης του Maza στο Vox, δήλωσε πως έχει δουλέψει για χρόνια με το YouTube, αλλά χαρακτήρισε την πλατφόρμα ‘ελλειπή’. Είπε πως ‘το YouTube έχει αναπτύξει πολιτικές κατά της παρενόχλησης. Ωστόσο, με το να μην αφαιρούνται βίντεο που προάγουν την έκραση μίσους (hate speech), αυτές οι πολιτικές δεν εφαρμόζονται. Με αυτό τον τον τρόπο ενισχύει τέτοιες συμπεριφορές και διχάζει την κοινωνία.’

Το YouTube έχει κριθεί πολλές φορές στο παρελθόν για τον τρόπο που εφαρμόζει τις πολιτικές σχετικά με την παρενόχληση. Απαγόρευσε τα βίντεο του Alex Jones το 2018 μετά από κάποια χρόνια.

Στο blog του ο Dale είπε ότι το YouTube θα επανεξετάσει τις πολιτικές σχετικά με την παρενόχληση και ‘στοχεύει στο να τις αναβαθμίσει’.

Ο Μaza με τη σειρά του δήλωσε ότι παρόλο που ο Crowder δεν αποκάλυψε προσωπικά δεδομένα του Maza, εκείνος με κάποιον τρόπο έλαβε περίπου 50 μηνύματα τα οποία έλεγαν ‘πώς να συζητήσει με τον Crowder.’

O Crowder δεν απάντησε ποτέ σε αυτό.

 

Πηγή: CNN