Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Η συμβολή ενός R5 Autonomous Security Robot στη ζωή μας

Από την Ραφαέλλα-Ευαγγελία Βισβίκη,

Με αφορμή το τρομοκρατικό συμβάν που συνέβη στις 14/12/2012 στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook της Newtown, στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον εικοσάχρονο Adam Lanza να ανοίγει πυρ σκοτώνοντας μαθητές και εκπαιδευτικούς, η εταιρεία Knightscope, νέα εταιρεία της Silicon Valley, δημιούργησε το ρομποτικό φύλακα του μέλλοντος.  Πρόκειται για ένα ρομπότ με την ονομασία R5 Autonomous Security Robot, του οποίου το βάρος ανέρχεται στα 136 κιλά και δημιουργήθηκε αρχικά για να εντοπίζει πιθανές εγκληματικές ενέργειες όπως σε σχολεία, πολυκαταστήματα και γενικότερα δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τον William Santana Li, τον υπεύθυνο της Knightscope, ο πληθυσμός  το 2024 υπολογίζεται να φτάσει τα οχτώ δισεκατομμύρια, συνεπώς είναι αδύνατον να στηριζόμαστε ΜΟΝΟ στους συμβατικούς τρόπους φύλαξης , όταν η πρόοδος της τεχνολογίας μπορεί να συμβάλλει ώστε να γίνει η εργασία πιο αποτελεσματική και ασφαλής. Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ένα από τα νεότερα έξυπνα τεχνολογικά επιτεύγματα το R5 Autonomous Security Robot με λογισμικό σχεδιασμένο να παρέχει έγκυρες πληροφορίες όσον αφορά τη φύλαξη.  Είναι λογικό ότι η συνεχής επανάληψη, πολύ γρήγορα θα οδηγήσει τον εργαζόμενο σε εξάντληση και άρα αναποτελεσματικότητα, γι αυτό λοιπόν η συνεισφορά ενός ρομπότ ως αρωγός μπορεί να προλάβει εργασιακά σφάλματα αλλά και να αντικαταστήσει την παρουσία του ανθρώπου σε  μη ασφαλείς συνθήκες , όπως είναι η φύλαξη απομονωμένων χώρων.

Τα συγκεκριμένα ρομπότ διαθέτουν πολλά προγράμματα όπως ανάλυση συμπεριφοράς, θερμική απεικόνιση, αισθητήρες εγγύτητας και περιλαμβάνουν 4 κάμερες (μία σε κάθε πλευρά του ρομπότ). Επίσης περιέχουν εγγραφή ήχου, βίντεο HD, βιολογική, χημική και ακτινολογική ανίχνευση, GPS και 3D χαρτογράφηση για εκκινητές. Περιφέρονται στο χώρο και όταν εντοπίσουν ασυνήθιστες κινήσεις, για παράδειγμα παρουσία οπλισμένου ατόμου, ειδοποιούν αμέσως τις Αρχές.

Επιπλέον στόχος του δημιουργού του R5 Autonomous Security Robot, είναι να χρησιμοποιείται όχι μόνο στα μέρη που υπάρχει ήδη φύλαξη, αλλά και σε δυσπρόσιτα σημεία, ιδίως τη νύχτα. Παρόλο που θεωρητικά φαίνεται ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε την εξάλειψη περίπου 1,3 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ιδιωτικών φρουρών, η Knightscope θεωρεί πως στόχος της είναι οι πρώην φύλακες να γίνουν αναλυτές δεδομένων που παρέχονται από τη βάση του R5.

Έτσι λοιπόν η επεξεργασία των παρεχόμενων πληροφοριών από το ανθρώπινο μυαλό μαζί με την ικανότητα που έχουν τα ρομπότ να αποθηκεύουν δεδομένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, μας δίνουν μία πλήρη εικόνα για οποιοδήποτε συμβάν.

Συμπερασματικά ένα Security Robot σε συνδυασμό πάντα με τον άνθρωπο, επιτυγχάνει σημαντικούς στόχους του συστήματος ασφάλειας όπως η πρόληψη εγκληματικών ενεργειών σε εργασιακό και κυβερνητικό χώρο, η έγκαιρη ειδοποίηση για πιθανές καταστροφές περιβάλλοντος π.χ. πυρκαγιά και η αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών.