Διαδίκτυο

Η ρίζα του κακού

Aπό την Ελένη Ατσάρου,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας της καινούριας πανδημίας που έχει κάνει την εμφάνισή της στον πλανήτη όλοι έχουμε αποκτήσει περισσότερο χρόνο για να μπορέσουμε να σκεφτούμε καλύτερα κάποια πράγματα. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα που έχει προκύψει είναι η δυνατότητα να περάσουμε περισσότερο χρόνο μπροστά από μια οθόνη κοιτώντας τις οδηγίες που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας και τις συμβουλές που προσφέρουν λοιμωξιολόγοι. Χρήσιμες συμβουλές που αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς θα έπρεπε να τηρούνται και δίχως την ύπαρξη ενός τόσο σοβαρού προβλήματος υγείας, που έχει καταλήξει να στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από οκτώ χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, ενώ ο αριθμός θανάτων αυξάνεται καθημερινά, ο τρόπος με τον οποίο γίνονται αντιληπτές οι συμβουλές των ειδικών αποτελεί ένα άλλο ζήτημα καθώς προκειμένου να μπορέσουν να γίνουν ευρέως γνωστοί οι βασικοί κανόνες προστασίας από τον COVID-19, τον καινούριο ιό, χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου. Με αυτό τον τρόπο η διάδοση αυτών των οδηγιών γίνεται άμεσα και σε τεράστια κλίμακα με αποτέλεσμα να μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως από τους πολίτες, δίχως να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Όταν όμως μια κατάσταση είναι σοβαρή και εμείς την αντιλαμβανόμαστε ως μια υπερβολή που απλώς έλαβε μεγάλη έκταση και την υποτιμούμε, τότε το μόνο σίγουρο είναι πως θα λάβει τεράστιες εκτάσεις και τελικά θα μας οδηγήσει στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα πια. Ο τρόπος αντίληψης μιας κατάστασης, αλλά και των διαθέσιμων οδηγιών που υπάρχουν είτε εντός του διαδικτύου, είτε εκτός αυτού έχει τεράστια σχέση με την παιδεία που έχουμε λάβει, τις συνήθειες που έχουμε καλλιεργήσει και τον τρόπο που έχουμε μάθει να βιώνουμε την καθημερινότητά μας.

Η παιδεία που έχουμε λάβει συμβάλλει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις καταστάσεις γύρω μας, ενώ τις φορές που δεν είμαστε σίγουροι μας βοηθά να σχηματίσουμε μια αρχική εικόνα. Μερικές φορές αυτή η εικόνα ενδέχεται να είναι λανθασμένη και μπορούμε να το διαπιστώσουμε ανατρέχοντας σε αξιόπιστες πηγές που ταυτοχρόνως είναι και άμεσα διαθέσιμες. Το σίγουρο είναι πως ακόμη και τότε δεν είναι όλες οι πηγές αξιόπιστες. Στην περίπτωση όμως της καινούριας πανδημίας που υπάρχει οι συμβουλές του Υπουργείου Υγείας, αλλά και των γιατρών είναι αξιόπιστες καθώς εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να μπορέσουμε να προστατευτούμε και να μην κολλήσουμε τον ιό.

Σε μια προσπάθεια να τις εφαρμόσουμε όμως, τελικά καταλήγουμε να υπερβάλλουμε με βασικό παράδειγμα να αποτελεί η χρήση της μάσκας, αφού η πλειονότητα των πολιτών έχει σπεύσει στα φαρμακεία για να τις προμηθευτεί και στη συνέχεια τις χρησιμοποιεί χωρίς να έχει νοσήσει ή έστω να έχει κάποιο σύμπτωμα. Με το πρόσχημα της πρόληψης καταλήγουν να σπαταλούν τις μάσκες που έχουν προμηθευτεί. Αυτό είναι πρόβλημα πρώτον διότι οι ίδιοι οι γιατροί δεν έχουν συστήσει τη χρήση μάσκας από όλους όταν δεν υπάρχει κάποιο σύμπτωμα, κάτι που την καθιστά άσκοπη και δεύτερον διότι στη συνέχεια εκείνοι που τις χρειάζονται λόγω εμφανίσεως συμπτωμάτων δεν έχουν τη δυνατότητα να τις προμηθευτούν. Αυτό το κλίμα πανικού κατόπιν λήψεως μιας πληροφορίας, δίχως την επεξεργασία και την κατανόησή της έχει τις ρίζες του στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που μας έχει κάνει να λαμβάνουμε μια πληροφορία, να την παπαγαλίζουμε και να μην εξετάζουμε την ορθότητά της και κυρίως το νόημα που κρύβεται πίσω τις λέξεις.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό περί της οδηγίας για το πλύσιμο των χεριών. Ναι, είναι απολύτως σωστό να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και το ιδανικό είναι να τα πλένουμε όχι μόνο όποτε εμφανίζεται μια σοβαρή αρρώστια, αλλά πάντα. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουν πώς είναι το σωστό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών; Και το κυριότερο, πόσοι από εμάς ενώ γνωρίζουν τη σωστή μέθοδο την εφαρμόζουν με ακρίβεια κάθε φορά; Σχετικά με την υγιεινή των χεριών μια άλλη οδηγία που έχει εκδοθεί και διαδοθεί μέσω του διαδικτύου από το Υπουργείο Υγείας είναι η χρήση αντισηπτικού για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με σαπούνι. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν ότι η οδηγία που έχει εκδώσει κι έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα του το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τα συγκεκριμένα μαντηλάκια τα χρησιμοποιούμε μέχρι να στεγνώσουν;

Αυτά είναι μερικά από τα πιο επίκαιρα παραδείγματα που αποδεικνύουν πως το διαδίκτυο αφενός βοηθάει στην εξάπλωση σωστών πληροφοριών, όταν προέρχεται από έγκυρες πηγές, όμως δεν φτάνει αυτό καθώς εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που μας έμαθε το εκπαιδευτικό μας σύστημα να λειτουργούμε. Είναι ένας δύσκολος στόχος όχι επειδή δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον κάνουμε πραγματικότητα, αλλά επειδή είναι τόσα πολλά τα χρόνια που έχουμε περάσει ακολουθώντας ένα τόσο προβληματικό σύστημα που θα πρέπει να αλλάξουμε ριζικά και αυτού του είδους οι αλλαγές είναι ένα δύσκολο έργο για τον οποιονδήποτε. Όμως αν δεν αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι να μειώνουμε την αρνητική επίδραση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τότε είμαστε καταδικασμένοι να συνεχίσουμε να θέτουμε σε κίνδυνο τους αγαπημένους μας ανθρώπους, αλλά και να χάνουμε σημαντικές ελευθερίες που μέχρι πριν από ένα μήνα θεωρούσαμε δεδομένες κι ότι κανείς δε θα μπορέσει να μας τις στερήσει.

 

Με πληροφορίες από Υπουργείο Υγείας και Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων