Τεχνολογία

Η Μόνα Λίζα έγινε animation και το αποτέλεσμα ήταν μάλλον ανατριχιαστικό

Το γνωστό σε όλο τον κόσμο αινιγματικό, ζωγραφισμένο χαμόγελο της Μόνα Λίζα πήρε πρόσφατα μια ζωντανή μορφή, χάρη στη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Σε μια βίντεο που κοινοποιήθηκε στο YouTube στις 21 Μαΐου με το πορτρέτο της Mona Lisa, κινούνται τα χείλη της και γυρίζει το κεφάλι της. Αυτό δημιουργήθηκε από ένα νευρικό δίκτυο που είναι τύπος τεχνητής νοημοσύνης που επεξεργάζεται τις πληροφορίες με τρόπο παρόμοιο με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, αναλύοντας και επεξεργάζοντας τις εικόνες.

Σύμφωνα με το Live Science, oι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τον τρόπο με τον οποίο υπάρχουν, και στη συνέχεια να εφαρμόσουν αυτές τις πληροφορίες σε ακίνητες εικόνες. Το αποτέλεσμα ήταν μια ρεαλιστική ακολουθία εικόνων διαφορετικών εκφράσεων του προσώπου που συνέθεταν ένα βίντεο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο σύστημα χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία animation των Σαλβαντόρ Νταλί, Άλμπερτ Άινσταϊν, Ντοστογέφσκι και Μέριλιν Μονρόε.

Η δημιουργία αυτών των βίντεο χρησιμοποιώντας τεχνολογία γνωστή ως deepfakes δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά είναι αρκετά πολύπλοκα και το μάτι του ανθρώπου είναι πολύ καλό στο να ξεχωρίζει ακόμα και τα πολύ μικρά λάθη.

Ύστερα από πρόσφατες έρευνες, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα μπορούν να δημιουργούν animation με ανθρώπους σε κίνηση, δημιουργώντας έναν τέλειο ρεαλισμό. Αυτό βέβαια έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις, αφού πολλοί είναι αυτοί που το θεωρούν απειλητικό.