Μη κατηγοριοποιημένο

Εγκλήματα εν βρασμώ ψυχής: δύσκολα τα κατανοούμε, εύκολα συμβαίνουν…

Από την Εβίτα Σπυριδάκου,

Έκπληξη, φόβος, οργή, αηδία είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που μπορεί να νιώσουμε όταν ακούσουμε για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε. Ακόμα και χωρίς να ξέρουμε τα πάντα γύρω από αυτό σε πρώτη φάση θα μας σοκάρει. Αυτό που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε, κυρίως, είναι το πώς κάποιος μπορεί να αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή. Μας φαίνεται τόσο δύσκολο να το κατανοήσουμε, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ εύκολο.

Κάπως έτσι πραγματοποιήθηκε η διπλή ανθρωποκτονία στην Καβάλα. Ένας 40χρονος και η μητέρα του έπεσαν νεκροί μετά από έντονη λογομαχία με έναν γείτονά τους. Η αφορμή που οδήγησε το δράστη στο έγκλημα ήταν μια θέση πάρκινγκ. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα η μητέρα του 40χρονου άρχισε να λογομαχεί με το δράστη για τη θέση που πάρκαρε το όχημά του ο γιος της και λίγη ώρα αργότερα πήγαν μαζί με το γιο της στο σπίτι του δράστη για να ζητήσουν εξηγήσεις. Και εκεί είναι που ο δράστης πυροβόλησε αυτούς και άλλους δύο γείτονες.

Για την ώρα αυτό που φαίνεται για το συγκεκριμένο έγκλημα είναι ότι δεν ήταν προμελετημένο και ότι διαπράχθηκε εν βρασμώ ψυχής. Δεδομένης της κατάστασης που επικρατούσε πριν ο δράστης οδηγηθεί στο σημείο που έφτασε δε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι το είχε σχεδιάσει.

Δεν είναι τελικά τόσο δύσκολο να φτάσει κάποιος στο έγκλημα. Είναι πολλά τα εγκλήματα που έχουν γίνει εν βρασμώ ψυχής. Πολλοί άνθρωποι έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο χωρίς να το καταλάβουν. Μπορεί στην προκειμένη να μιλάμε για διπλή ανθρωποκτονία, παίζει όμως πολύ μεγάλο ρόλο η ψυχική κατάσταση του δράστη. Ακόμα και στο ποινικό κομμάτι, η ποινή που μπορεί να επιβληθεί για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για ανθρωποκτονία εν βρασμώ ψυχής διαφέρει.

Χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης είναι η αιφνίδια ψυχική υπερένταση και η υπερδιέγερση (αψιθυμία). Πιο συγκεκριμένα, ο άνθρωπος ο οποίος έχει χαρακτηριστικά αψίθυμου εκνευρίζεται εύκολα και σε συνδυασμό με κάποια ερεθίσματα από το περιβάλλον όπως οργή, ζήλια, φόβος κλπ μπορεί να εκδηλώσει αρκετά εκρηκτική συμπεριφορά.

Εν ολίγοις κάθε έγκλημα διαφέρει. Ακόμα και αν μιλάμε για αφαίρεση μιας ζωής πρέπει πάντα να εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να συμβεί αυτό. Σαφέστατα δε δικαιολογείται μια τέτοια ενέργεια. Ωστόσο, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια σφαιρική εικόνα γύρω από ένα έγκλημα πρέπει να μπορέσουμε να κατανοήσουμε όλους τους παράγοντες που οδηγούν σε αυτό.