Ψυχική υγεία

Διαταραχή πανικού: Όταν ο φόβος μας κυριεύει

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Μερικά άτομα αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού σε απροσδιόριστο χρόνο και χώρο. Ο φόβος αυτός διαρκεί μερικά λεπτά και η κατάσταση αυτή ονομάζεται κρίση πανικού.

Σύμφωνα με το διαγνωστικό εγχειρίδιο τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Ξαφνικές και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού
  • Υπάρχει έντονη ανησυχία στο άτομο μήπως επαναληφθεί η κρίση
  • Υπάρχει έντονος φόβος με στοιχεία αγοραφοβίας για επανάληψη της κρίσης
  • Η επανάληψη της κρίσης δεν οφείλεται σε επιπτώσεις λόγω πρόσληψης ουσιών ή άλλων ψυχικών διαταραχών

Ερευνητές έχουν αναφέρει πως συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου συνδέονται με το φόβο και το άγχος. Η Διαταραχή Πανικού, μπορεί να αναπτυχθεί από νωρίς στην παιδική ηλικία. Παιδία που είναι θύματα εκφοβισμού είναι πιο επιρρεπή στο να αναπτύξουν διαταραχή πανικού ή καταθλιπτική διάθεση που να τους ακολουθήσει και στην ενήλικη ζωή τους.

Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να για να σταματήσετε τα άσχημα συναισθήματα που νιώθετε και να μην αναβιώνετε άσχημες καταστάσεις, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε και να γίνει πιο ρεαλιστικός, με αυτό τον τρόπο αλλάζει και το συναίσθημα. Πολύ χρήσιμο είναι να εκπαιδευτείτε σε τεχνικές χαλάρωσης και συγκεκριμένα τεχνικές αναπνοής, δηλαδή εισπνοή από τη μύτη εκπνοή από το στόμα. Επιπλέον πολύ σημαντικό είναι η σωστή διατροφή καθώς και ένας ικανοποιητικός ύπνος, βοηθάει στην μείωση των κρίσεων πανικού που προκαλούνται είτε από άγχος είτε από περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η Διαταραχή Πανικού είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και έχει καλά προγνωστικά συγκεκριμένα με τη γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης ψυχοθεραπείας ο ασθενής εκπαιδεύεται στο να αλλάξει τον τρόπο σκέψης του και μέσα από τεχνικές μαθαίνει πως να αντιμετωπίζει τη διαταραχή του και να αντιδρά σε καταστάσεις που του προκαλούν άγχος και ανησυχία. Πολλά άτομα πριν μπουν σε θεραπεία η καθημερινότητά του έχει γίνει δυσλειτουργική εξαιτίας του ίδιου τους του φόβου για ενδεχόμενη ξαφνική κρίση πανικού. Εξαιτίας αυτού πολλά άτομα νιώθουν ότι εάν συμβεί αυτό σε κάποιο δημόσιο χώρο θα κριθούν και τους αναπτύσσεται κοινωνική φοβία. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας το ίδιο το άτομο με τη βοήθεια του θεραπευτή με τεχνικές βιωματικές και έκθεσης αναβιώνει την αγχογόνο κατάσταση κατά τη διάρκεια της συνεδρίας με σταδιακή έκθεση και ουσιαστικά τεστάρετε η πεποίθηση του ασθενούς. Έπειτα από μια ολοκληρωμένη θεραπεία στο γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο ο ίδιος ο ασθενής γίνεται θεραπευτής του εαυτού του και μαθαίνει να αντιμετωπίζει ο ίδιος πιθανά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στην πορεία της ζωής του κάτω από πιεστικές συνθήκες.