Οικογένεια, Ψυχική υγεία

Δημιουργήστε ένα Οικογενειακό Συμβόλαιο για τη χρήση του Διαδικτύου και των Ηλεκτρονικών Συσκευών

Τα παιδιά της σημερινής εποχής έχουν μεγαλώσει μέσα στη τεχνολογία. Από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουν να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές με ευκολία και αναπτύσσουν τις τεχνολογικές τους δεξιότητες πολύ γρήγορα. Παρόλο που είναι πολύ θετικό ότι από μικρή ηλικία είναι τεχνολογικά καταρτισμένα άτομα, αυτό δε σημαίνει ότι ξέρουν και πώς να προστατευτούν από τους κινδύνους του διαδικτύου ή ότι συνειδητοποιούν τον κίνδυνο εθισμού.

Η λύση που σας προτείνουμε, λοιπόν, είναι η σύναψη ενός συμβολαίου, στο οποίο θα υπογράψει όλη η οικογένεια εφόσον συμφωνήσουν όλα της τα μέλη με τους όρους του, και θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά. Η μη τήρηση του συμβολαίου θα έχει και τις ανάλογες συνέπειες, οι οποίες επίσης θα έχουν προσυμφωνηθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να έχετε τον έλεγχο στον τρόπο και την ώρα χρήσης του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών συσκευών.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό το συμβόλαιο;

Από τη στιγμή που τα περισσότερα παιδιά μικρής ηλικίας δεν έχουν δική τους συσκευή αλλά χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές των γονιών τους, είναι φυσικό και επόμενο να απαιτούν να τις χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά και οι γονείς να ανησυχούν για το πώς θα τους περιορίσουν αυτή τη συνήθεια. Η τεχνολογία, ειδικά για τα μικρά παιδιά δε θεωρείται σε καμία περίπτωση δικαίωμα, αντιθέτως είναι ένα προνόμιο που τους δίνετε και πρέπει να το υπενθυμίζετε συχνά. Πρέπει τα παιδιά να αντιληφθούν ότι το κινητό σας το δανείζονται για όσο χρόνο αποφασίζετε εσείς! Το συμβόλαιο μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να θέσετε αυτόν τον όρο πιο εύκολα.

Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου έχετε το δικαίωμα να ελέγχετε τη δραστηριότητα των παιδιών μιας και χρησιμοποιούν τις δικές σας συσκευές. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές γονικού ελέγχου οι οποίες θα περιορίζουν το εύρος των ιστοσελίδων που θα μπορούν τα παιδιά να επισκεφτούν. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε λίγο πιο ήσυχοι για το περιεχόμενο που προβάλλεται στα παιδιά σας.

Το συμβόλαιο, επίσης, βοηθά στην κατανόηση των κανόνων ασφαλούς πλοήγησης και στην ανάπτυξη επιχειρημάτων για να μάθουν τα παιδιά να είναι πιο προσεκτικά και πάνω απ’ όλα να μπορούν να απευθυνθούν σε εσάς όταν κάτι δεν πάει καλά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν την άδειά σας για κάποιες δραστηριότητες στο διαδίκτυο.

Με τη σύναψη του συμβολαίου, γίνεται ξεκάθαρο ότι η παραβίαση των κανόνων του επιφέρει συνέπειες, οι οποίες γίνονται γνωστές στο παιδί εξ αρχής και δεν έχει καμία δικαιολογία μετά για να μην τις αποδεχτεί. Έτσι κατά κάποιον τρόπο το δεσμεύετε να τηρεί τους κανόνες για την ασφάλειά του και όχι γιατί θα υπάρξει τιμωρία. Λάθη είναι φυσιολογικό να συμβούν και είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στο παιδί ότι είστε μια ομάδα και να δείχνετε έμπρακτα με το παράδειγμά σας ότι οι κανόνες τηρούνται από όλη την οικογένεια και ότι είστε μαζί σε όλο αυτό με σκοπό την δική του ασφάλεια.

To CSIi παρέχει το οικογενειακό αυτό συμβόλαιο, το οποίο προσαρμόζεται ανάλογα τις εκάστοτε ανάγκες της κάθε οικογένειας και έχει προχωρήσει επιτυχώς στη σύναψή του με δεκάδες οικογένειες. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο info@csii.gr