Γονείς, Οικογένεια, Παιδιά, Ψυχική υγεία

Δεσμός οικογένειας και πρότυπα, τελικά μπορείς να ξεφύγεις από αυτά που βίωσες ή όχι;

Από την Πόλυ Κεφαλά,

Στα πλαίσια μια θεραπευτικής συνεδρίας και στην πρώτη κιόλας συνάντηση αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι οι πρώιμες εμπειρίες και βιώματα ώστε να καταγραφούν για να υπάρχει εξήγηση κάποιων καταστάσεων που βιώνει το άτομο στην παρούσα φάση της ζωής του. Η ερώτηση αυτή που σχετίζεται με τις πρώιμες εμπειρίες για εμάς του θεραπευτές είναι από τις πιο σημαντικές, εξηγώντας σας το γιατί παρακάτω.

Η προσωπικότητα του ατόμου διαμορφώνεται ήδη από τη στιγμή που θα έρθει στον κόσμο, αφού η ψυχή του βρέφους είναι ένας λευκός γεωγραφικός χάρτης όπου ανάλογα με το τι λαμβάνει από το πρόσωπο φροντίδας του και τα μέλη της οικογένειάς του, αρχίζει και σχηματίζει από το χάρτη από βιώματα, αυτά τα βιώματα λειτουργούν μέσα του ως σχήματα τα οποία τον ακολουθούν στην ενήλικη ζωή του. Η οικογένεια λοιπόν, παίζει ένα από το μεγαλύτερο ρόλο διαμόρφωσης της προσωπικότητας και χαρακτήρα του ατόμου, αφού το παιδί βλέποντας αυτά που γίνονται μέσα στην οικογένειά του αυτά θεωρεί πως είναι και σωστά, οπότε στην ενήλικη ζωή θα αναπαράγει τα ίδια μοτίβα είτε αυτά είναι λάθος είτε σωστά, αφού αυτά διδάχθηκε και βίωσε.

Ας δούμε όμως και τις δύο όψεις του νομίσματος, ένα παιδί όπου το αποδέχτηκαν, το φρόντιζαν, του πρόσφεραν αγάπη και στοργή, δεν δέχτηκε επίκριση, θα δομήσει μια υγιής προσωπικότητα και το αποτέλεσμα αυτό θα φανεί στις μετέπειτα μελλοντικές σου σχέσεις στην ενήλικη ζωή και στον τρόπο διαχείρισης της καθημερινότητας του. Ένα παιδί όμως που μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που δέχεται απόρριψη και έλλειψη αγάπης, είτε αντίστοιχα με γονείς υπερπροστατευτικούς, δε μπορεί να εκφράσει τα θέλω του, τα όνειρά του, τις επιλογές του, γιατί είτε ο αδιάφορος γονέας θα τον απορρίπτει, είτε ο υπερπροστατευτικός γονέας θα θέτει τα δικά του όρια και πρέπει. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα γι αυτό το παιδί που θα μεγαλώσει σε μια τέτοια οικογενειακή κατάσταση, στην ενήλικη ζωή του μια ζωή θα μάχεται για να μην βιώσει απόρριψη και θλίψη όπως τότε που ήταν παιδί, και κάθε φορά που θα βιώνει παρελθοντικές καταστάσεις θα πλημμυρίζεται από τύψεις και ενοχές, είτε θα αποφεύγει την εγγύτητα και τις σχέσεις για να μην βιώσει τα συναισθήματα του τότε, αυτές τις τραυματικές εμπειρίες θα τις κρύβει καλά μέσα του και κάθε φορά που θα βιώνει κάτι αντίστοιχο θα «ματώνει» η ψυχή του και ο πόνος και η θλίψη θα τον κυριεύουν, κάπως έτσι λοιπόν αρχίζουν και δημιουργούνται οι διαταραχές που κάνουν κάποιον να δυσφορεί και χρειάζεται να μιλήσει σε έναν ειδικό για να αποφορτιστεί και να κατανοήσει το γιατί.

Η σωστή ψυχοθεραπεία λειτουργεί ευεργετικά για τις ψυχές όλων μας, αφού μας βάζει σε μια αναδόμηση σκέψεων και συναισθημάτων, μαθαίνουμε το γιατί και αρχίζουμε και νιώθουμε εσωτερική ηρεμία και ανακούφιση απαλλαγμένοι από τύψεις, ενοχές και δυσφορικά συναισθήματα.

Τα άσχημα βιώματα δυστυχώς δε μπορούν να σβηστούν από την ψυχή, όμως μπορούμε να αλλάξουμε και να αποδεχτούμε το εσωτερικό παιδί που υπάρχει μέσα μας και να το αγκαλιάσουμε.