Ψυχική υγεία

Γυρίζει ο χρόνος πίσω;

Από την Πόλυ Κεφαλά,

Όλοι στην πορεία της ζωής μας έχουμε κάνει και θα κάνουμε λάθη, άλλοτε σοβαρότερα και άλλοτε όχι. Όταν αποτυγχάνεις, προκαλείται ψυχικός πόνος και οδύνη, νιώθεις να κατακλύζεσαι από δυσφορία και το σώμα σου αντιδράει και εκείνο, ειδικά όταν έχεις αποτύχει για κάτι που ήθελες πολύ, που ονειρευόσουν ότι όλα θα γίνουν έτσι όπως το είχες φανταστεί. Μέσα από αυτό το λάθος όμως όσο επώδυνο και εάν είναι, καθώς το χρόνο δεν μπορείς να τον φέρεις πίσω, μπορείς όμως να βιώσεις αυτά τα δύσκολα συναισθήματα ώστε να κατανοήσεις τι έγινε, τι έκανες και όσο παράδοξο και εάν ακούγεται θα έρθει κάποια στιγμή η εξέλιξη.

Πολλές φορές θα μιλήσει κάποιος για έναν αποτυχημένο γάμο, όπου τα λάθη του τον οδήγησαν στο διαζύγιο είτε τους ενός είτε του άλλου συντρόφου. Όμως χωρίς τέτοιες δυνατές εμπειρίες που είναι γεμάτες πόνο, κανείς δεν μπορεί να εξελιχθεί και να ανακαλύψει βαθύτερες πεποιθήσεις και ίσως αλήθειες, δικές του αλήθειες.

Το λάθος είναι κάτι που δεν κρατάει για πάντα στις περισσότερες των περιπτώσεων, η ζωή όμως συνεχίζεται και εξελίσσεται και όσο κανείς μένει στα λάθη και μηρυκάζει το παρελθόν χάνει το τώρα και πόρτες που μπορεί να του προσφέρει η ζωή να τις ανοίξει, ώστε να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Η αποφυγή του πόνου και της συνειδητοποίησης του λάθους δεν θα σου επιτρέψει να δεις καθαρά και να αποφασίσεις ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σου ώστε η ζωη σου να αρχίζει να κυλά ήρεμα και να έχεις μια καθημερινότητα λειτουργική όπως παλιά.

Τα λάθη και η αποτυχία είναι μες τη ζωή όπως παράλληλα και η επιτυχία και αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας, δεν είναι ρεαλιστικό όλα να κυλούν ήρεμα συνεχώς ούτε και μάταια αντίστοιχα, η αποδοχή ότι η ζωή έχει διακυμάνσεις και όσο πιο νωρίς το συνειδητοποίησες ίσως πιο καλά για εσένα!

Εάν ωστόσο δεν μπορείς να δεις καθαρά και μενεις στο τότε βασανίζοντας τον εαυτό σου με ερωτήσεις γιατί σενα; Γιατί δεν έκανα κάτι άλλο; Πως το άφησα εγώ να συμβεί; Ίσως τότε ένας ειδικός ψυχικής υγείας να μπορέσει να σε βοηθήσει και να σε βγάλει, παράλληλα με τη βοήθεια τη δική σου, από το λαβύρινθο που βρίσκεσαι.