Μη κατηγοριοποιημένο

Γνώμη μου πού με πας;

Από την Ελένη Ατσάρου,

Η ζωή δεν είναι παιχνίδι μας λένε πάντοτε οι γονείς μας. Πόσο καταλαβαίνουμε αυτή την πρόταση; Τις περισσότερες φορές κατανοούμε πως όταν θα μεγαλώσουμε και θα φτάσουμε κοντά στην ηλικία τους δεν θα είναι τόσο εύκολες οι καταστάσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Όμως υπάρχει κι άλλη μια ερμηνεία σύμφωνα με την οποία η ζωή του οποιουδήποτε τρίτου δεν μπορεί να λογιστεί ως ένα παιχνίδι το οποίο μπορείς να θέσεις σε κίνδυνο και να ρισκάρεις να χάσει ο άλλος. Αυτή η ερμηνεία αποκτά ένα τελείως διαφορετικό νόημα μέσα στο διαδίκτυο όπου οι ζωές των υπολοίπων ανθρώπων γίνονται αντιληπτές με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο είτε εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο την προβάλλουν, είτε εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι να την αντιληφθούμε.

Καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ανοιχτά τη γνώμη που έχει σχηματίσει τόσο εντός, όσο και εκτός του διαδικτύου. Όμως όταν αυτή η γνώμη γίνεται επικίνδυνη για τους γύρω του το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να αναρωτηθεί αν η γνώμη του είναι σωστή προτού αρχίσει να τη διαδίδει. Το δικαίωμα της γνώμης είναι γνωστό σε όλους μας, όμως οι συνοδευτικές υποχρεώσεις ξεχνιούνται κάποιες φορές στην πορεία καθώς είναι δύσκολο να κουβαλάς μαζί σου ταυτοχρόνως τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά σου. Ειδικά όταν μεταξύ τους θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ισορροπία. Αυτό το δύσκολο έργο σε κάποιες σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου δεν είναι απαραίτητο να γίνει καθώς οι φραγμοί και οι περιορισμοί στην έκφραση της γνώμης αναιρούνται με αποτέλεσμα ο καθένας να μπορεί να πει οτιδήποτε, οποτεδήποτε και σε οποιονδήποτε ασχέτως αποτελέσματος.

Μια τέτοια γωνιά ήταν και το 8chan το οποίο τελικά προσέφερε τη δυνατότητα δημιουργίας μιας ψηφιακής κοινωνίας στο εσωτερικό της οποίας εκφραζόντουσαν ιδιαιτέρως ακραίες γνώμες και απόψεις που τελικά κατέληξαν να στοιχίσουν τη ζωή σε άλλους ανθρώπους. Η συγκεκριμένη ψηφιακή κοινωνία απολάμβανε το προνόμιο της ανωνυμίας των χρηστών της, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα μέσα στο διαδίκτυο όπου όλα καταγράφονται με αποτέλεσμα χάρη στην ανωνυμία τους να εκφράζονται ελεύθερα οι επισκέπτες του. Για τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα όμως τελικά αυτό το πλεονέκτημα έπαψε να υφίσταται μετά τα τραγικά γεγονότα στο El Paso του Τέξας όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι καθώς φάνηκε πως υπήρχε σύνδεση ανάμεσα στο άτομο που ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους αυτούς και την ιστοσελίδα. Ένα περιστατικό που αποτέλεσε τον καταλυτικό παράγοντα για να αρχίσει να υπάρχει αντίδραση σχετικά με τη λειτουργία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας.

Η εταιρεία που προσέφερε χώρο στην ιστοσελίδα 8chan κατανοώντας το βαθμό επικινδυνότητας της αποφάσισε να αποσυρθεί αποκόπτοντας την από το σύνολο των ιστοσελίδων στις οποίες προσέφερε διαδικτυακό χώρο. Όπως αναφέρει ο Matthew Prince ιδρυτής της εταιρείας Cloudflare σε συνέντευξή του στη the Guardian ο λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η διακοπή της συνεργασίας με τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα είναι πως πρόκειται για μια κοινότητα που το βασικό της χαρακτηριστικό είναι το μίσος και ένα βίαιο περιβάλλον. Η απομάκρυνση μιας τέτοιας ιστοσελίδας από την Cloudflare δε σημαίνει πως θα πάψουν να υπάρχουν κοινότητες στο διαδίκτυο όπου κυριαρχεί ο φόβος και το μίσος. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον κάθε άνθρωπο να εξετάζει την ορθότητα της προσωπικής του γνώμης, αλλά και των ανθρώπων που γνωρίζει προσωπικά, ψηφιακά ή με οποιονδήποτε τρόπο και στη συνέχεια να την αξιολογεί άνευ φόβου και μίσους. Εξάλλου μια γνώμη που κατευθύνεται από το φόβο και το μίσος δεν είναι ποτέ αντικειμενική και κατά πάσα πιθανότητα οδηγεί σε λανθασμένες κατευθύνσεις κι αποφάσεις.