Συμπεριφορά

Γιατί οι έφηβοι δρουν παρορμητικά και πώς να το ελέγξετε

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Πολλές φορές ως γονείς αναρωτιέστε γιατί ο έφηβός σας δρα παρορμητικά, χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες των πράξεών του; Ωστόσο, κάποιες πράξεις του μπορεί να είναι αβλαβείς, κάποιες όμως ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική του ακεραιότητα. Οι γονείς λοιπόν συνεχώς αναρωτιούνται «τι σκέφτεται το παιδί μου και λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο;»

Όμως το πιο σωστό ερώτημα που θα έπρεπε να θέσουν στον εαυτό τους είναι «Τι πρέπει να καταλάβω από το παιδί μου που αντιδρά έτσι καθώς η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος για το ίδιο».

Η εφηβεία από την πλευρά των νευροεπιστημών, είναι μια κρίσιμη περίοδος νευρολογικής ανάπτυξης που μπορεί να εξηγήσει πολλές συμπεριφορές που φαίνονται ανεξήγητες στους γονείς. Ενώ δεχόμαστε ότι ο εγκέφαλος ενός νηπίου συνεχώς αναπτύσσεται και διαμορφώνεται, περιμένουμε από έναν έφηβο να αντιλαμβάνεται την καθημερινότητα και να δρα όπως ένας ενήλικας. Αυτές οι αλλαγές στην εφηβεία και νευρολογικά και συναισθηματικά θα πρέπει να είναι κίνητρο από τους ίδιους τους γονείς ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και κατανόησης των παιδιών τους κυρίως στην εφηβική ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, εάν γίνει κατανοητό από τους γονείς οι βιολογικές αλλαγές που προκύπτουν στην εφηβεία, μέσω της ενσυναίσθησης θα μπορέσουν να βοηθήσουν το ίδιο το παιδί τους και να διαμορφώσουν έτσι το περιβάλλον τους ώστε να είναι πιο δομημένο και ασφαλή ώστε να μειωθεί η παρορμητική του συμπεριφορά.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορέσουν να καταλάβουν οι γονείς και ακόμα και οι δάσκαλοι και καθηγητές ότι το μυαλό ενός έφηβου συνεχώς εξελίσσεται. Η κατανόηση είναι το κλειδί για την υποστήριξη των εφήβων καθώς μετακινούνται από την παιδική ηλικία στην πρώιμη ενήλικη ζωή.