Ψυχική υγεία

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάμε, όταν δεν νιώθουμε καλά!

Από την Καλλιόπη Ιωάννου,

Ως ανθρώπινα όντα, δεν είμαστε πάντα καλά!

Δεν είμαστε συνεχώς θετικοί, κάθε στιγμή της κάθε ημέρας. Δεν είμαστε πάντα σωστοί. Δεν είμαστε πάντα ευγενικοί.  Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες νιώθουμε συντετριμμένοι, αβοήθητοι και απαισιόδοξοι.

Θα σας πω ένα μυστικό: Δεν χρειάζεται να είστε πάντα καλά.

Και αυτό δεν θα έπρεπε καν να είναι μυστικό. Θέλω να πω ότι έχουμε αποδεχτεί κοινώς την ιδέα ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε τέλειοι. Kαι παρά το γεγονός ότι όλοι έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας, τα τελευταία είναι αυτά που προσπαθούμε να κρύψουμε. Θεωρούμε ότι θα μας κατακρίνουν, ότι θα θεωρηθούμε αδύναμοι ή ευάλωτοι.

Πράγματι για πολλούς ανθρώπους το γεγονός ότι μερικοί δείχνουν ότι δεν νιώθουν καλά, θεωρείται απαράδεκτο. Είναι δείγμα αδύναμου χαρακτήρα, λένε.

Αυτό που δεν βλέπουν αυτοί οι άνθρωποι είναι τη θεραπευτική ικανότητα που έχει η επικοινωνία των συναισθημάτων μας, αρνητικών και θετικών. Όταν κάποιος δεν νιώθει καλά, το να μιλήσει σε κάποιον τον κάνει να αισθάνεται λιγότερο μόνος. Μοιράζεται κοινές σκέψεις, βιώματα, εμπειρίες, συναισθήματα με άλλους ανθρώπους. Και τότε από το εγώ, περνάει στο εμείς.

Aπό την άλλη, η τάση της εποχής επιβάλλει ανθρώπους αψεγάδιαστους που φιγουράρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλοντας την τέλεια εικόνα του εαυτού τους, το πόσο θετικοί άνθρωποι είναι και το ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης καθώς καταφέρνουν να αποβάλλουν κάθε τοξικό vibe. Είναι οι λεγόμενοι yogis που μας τορπιλίζουν καθημερινά με τα θετικά τους μηνύματα και τις πηγές θετικής σκέψης που μας παρέχουν. Και ενώ η θετική σκέψη και η έμπνευση είναι ξεκάθαρα κάτι που χρειαζόμαστε όλοι μας, δεν είναι μόνο αυτό.

Οι άνθρωποι έχουμε την καλή και την κακή μας πλευρά και οφείλουμε να αγκαλιάζουμε τόσο τη λάμψη όσο και τη σκιά μας.

Όταν σωπαίνεις, προκαλείς μεγαλύτερο κακό στον εαυτό σου και στα αγαπημένα σου άτομα όταν δεν τους επιτρέπεις να γνωρίζουν ότι απλά δεν είσαι καλά.

Στο τέλος της ημέρας η ζωή δεν είναι τέλεια. Η ζωή έχει να κάνει με την εξέλιξη. Και προσεγγίζεις αυτή την εξέλιξη μόνο όταν μάθεις να αντιμετωπίζεις τον πόνο σου, παρά να τον κρύβεις και να τον καταπιέζεις.

Ο τρόπος που θα επιλέξεις να αντιμετωπίσεις αυτόν τον πόνο μπορεί να πάρει πολλές μορφές, είτε μιλώντας ανοικτά σε κάποιον εχέμυθο φίλο, είτε σε κάποιον ειδικό, είτε γράφοντας στο ημερολόγιό σου ό,τι σε προβληματίζει. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλέξεις να μιλήσεις δεν υπάρχει κανένα λάθος σε αυτό.  Δεν θα έπρεπε να αισθάνεσαι ντροπή για τις μεθόδους που επιλέγεις για να νιώσεις καλύτερα. Και αν κάποιος προσπαθεί να σε κατακρίνει και να σε κάνει να αισθανθείς λίγος/η επειδή επέλεξες να μοιραστείς το πρόβλημά σου μαζί του/της, σε παρακαλώ έχε στο μυαλό σου ότι το συγκεκριμένο άτομο πολεμάει μέσα του με πολλά περισσότερα προβλήματα από ό,τι εσύ.

Ξεκίνα απλά μιλώντας στον εαυτό σου. Στη συνέχεια άρχισε να μιλάς στους άλλους όταν νιώθεις πιο άνετα. Αλλά πρέπει να μιλήσεις. Πρέπει να το κάνεις για τον εαυτό σου και για όλους τους συνανθρώπους σου που μπορεί να αντιμετωπίζουν ό,τι εσύ και βρίσκονται εκεί έξω μόνοι και φοβισμένοι.