Μη κατηγοριοποιημένο

Βρες από πού πηγάζουν τα αρνητικά συναισθημάτα και κάνε την καθημερινότητά σου πιο λειτουργική

Από την Πόλυ Κεφάλα,

Κάθε μέρα οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε αρνητικές σκέψεις και οδηγούμαστε σε δυσφορικα συναισθήματα, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε λάθος συμπεριφορές. Κάποιες φορές όμως η σκέψη μας αποκτά εμμονικο χαρακτήρα και μας δυσκολεύει να ανακουφιστουμε από άσχημα συναισθήματα, για να καταλάβεις καλύτερα τι εννοώ κάνε μία σκέψη άσχημη και παρατήρησε ποιο συναίσθημα προκαλείται και ποια είναι η σωματική σου αντιδραση, μετά από λίγο κάνε μια σκέψη θετική που σε ευχαριστεί σκέψου ένα ωραίο τοπίο, μια κατάσταση ευχαρίστηση για εσένα και δες πάλι τι συναίσθημα σου προκαλείται και πάλι ποια είναι η σωματική σου αντίδραση.

Η αναγνώριση των αυτόματων αρνητικών σκέψεων και η κατηγοριοποίηση αυτών γίνεται όταν το άτομο μπει σε μια θεραπευτική σχέση και συγκεκριμένα στη Γνωσιακη Συμπεριφορικη Ψυχοθεραπεία. Ωστόσο όταν δεν υπάρχει κάποια έντονη ψυχολογική διαταραχή το ίδιο το άτομο μπορεί να εκπαιδευτεί καλύτερα στην αναγνώριση και να γίνει ο ίδιος θεραπευτής του εαυτού του.

Εγώ πάντα σε όλες τις θεραπευτικές σχέσεις και στην αρχή των συνεδρίων αναφέρω ότι η θεραπεία γίνεται συνεργατικα, αφού το ίδιο το άτομο με βάση τις ανάγκες του με καθοδηγεί για την έκβαση των συνεδρίων. Οι αρνητικές σκέψεις ξεπηδούν χωρίς να το καταλάβει κάποιος, με την κατάλληλη θεραπευτική εκπαίδευση που γίνεται στην αρχή των συνεδρίων μαθαίνει να τις αναγνωρίζει και παρατηρεί ποιες στάσεις και κανόνες ζωής έχει αποκτήσει, εξαιτίας παιδικών βιωμάτων, μετά από αυτό το στάδιο μπαίνει ο θεραπευόμενος/η σε πιο βαθιές και βιωματικες τεχνικές, κάτω από αυτές υπάρχουν βαθύτερες πεποιθήσεις και σχήματα που έχει δομηθεί η προσωπικότητα του ατόμου και στο πρόβλημα που θα παρουσιαστει στην πορεία της ζωής αν αυτοί οι κανόνες και πεποιθήσεις είναι άκαμπτοι,οι αρνητικές σκέψεις πληθαίνουν και εκεί ίσως δημιουργηθεί η δυσλειτουργική στάση του ατόμου.

Οι σκέψεις αυτές είναι τόσο έντονες και συνάμα σύντομες που το άτομο παρατηρεί μόνο το συναίσθημα που έχει φουντώσει, αυτές οι σκέψεις είναι μη ρεαλιστικές και δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα και εμείς στη ζωή μας επιζητούμε τη ρεαλιστική όψη, σκέψου ένα αυγό σπασμένο, το επάνω μέρος είναι όλα τα θετικά που θέλει κανείς,στο κάτω μέρος είναι όλα τα αρνητικά, όμως το 90%της ζωής είναι η ουσία του αυγού και αυτό σημαίνει ότι και θετικά και αρνητικά συναισθήματα, καταστάσεις και βιώματα καλό είναι να είμαστε σε θέση να τα “αγγίζουμε” και να ερχόμαστε σε επαφή με όλα τα συναισθήματα, στην προκειμένη και με τα δυσάρεστα, εάν δεν έρθεις σε επαφή με τον πόνο, τη θλίψη, την αδικία, τα καλύπτεις, όμως η πληγή ακόμα υπάρχει και στο επόμενο πρόβλημα ή ψυχή σου θα ματώσει αφού δεν έχεις μάθει να έρχεσαι σε επαφή ακόμα και με καταστάσεις που σε πονούν.

Ωστόσο τέτοιες επώδυνες καταστάσεις διορθώνονται και μαθαίνει κανείς να τις αντιμετωπίζει με τεχνικές θεραπευτικές και αφού έχει δημιουργηθεί μια σωστή θεραπευτική σχέση. Όλα αυτά τα βαθιά βιώματα και κανόνες ζωής ξεκινούν από τις σκέψεις και στάσεις που έχει το άτομο, όλα αυτά μαθαινονται, αναγνωρίζονται και γίνεται αμφισβήτηση με κατάλληλες επιστημονικές θεραπευτικές μεθόδους ώστε το άτομο να γίνει πιο λειτουργικό και να μάθει το γιατί νιώθει έτσι και αντιδρά κατά αυτόν τον τρόπο σε δυσάρεστες καταστάσεις για το ίδιο και την οικογένειά του. 

Η ψυχοθεραπεία δεν είναι ταμπού δεν σχετίζεται μόνο με την ψυχική ασθένεια, βοηθάει να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου, σε επικείμενη “απειλή” να μάθεις να χειριστείς κάποιες συναισθηματικες καταστάσεις πιο λειτουργικά και να αντιληφθείς τη σημασία του συναισθήματος που σε καθοδηγεί και των σκέψεων σου. 

Η σκέψη αμφισβητειται, το συναίσθημα όμως ποτέ!