Συμπεριφορά

Βάζω όρια σημαίνει πως επιλέγω να μην εξαρτώμαι

Από την Μάρη Γαργαλιάνου,

Μίλα με όρια. Είναι τίμιο, ξεκάθαρο και ειλικρινές. Όχι για να σε προστατέψεις, ούτε γιατί φοβάσαι, αλλά γιατί κάθε μα κάθε σχέση είναι υγιής όταν ξεκινά από τη βάση των ορίων. Σεβασμός. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός δε λένε; Ε λοιπόν, καλά λένε.

Αν είναι για εσένα περισσότερο σημαντικό να σε σέβονται από το να σε συμπαθούν, να σε σέβονται από το να σε λυπούνται (και να θέλουν να σε περιθάλψουν σα μικρό σπουργίτι), να σε σέβονται και να σε αντιπαθήσουν ίσως από το να υποκριθείς για να σε «εκτιμήσουν», τότε ξεκίνα με τέσσερα απλά γράμματα, μια λέξη μικρή και μια σημασία τεραστίων διαστάσεων. Όρια.

Και για να μην παρεξηγηθούμε –γιατί τα όρια όπως η συνήθεια, ή η ρουτίνα έχουν πάρει μια αρνητική χροιά στο πέρας των χρόνων από εμάς-, ας ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι έχουν και πρέπει να έχουν μονάχα μια χροιά: Θετική. Μονάχα ένα στόχο: Ψυχική Υγεία. Και φυσικά πολλούς παραλήπτες, αλλά και αποδέκτες. Όλους μας.

Δεν υπάρχει λόγος να περιμένεις ούτε να σε «πατήσουν», ούτε να σε προδώσουν, ούτε να σου ρίξουν πισώπλατες μαχαιριές, ή  να σε κοροϊδέψουν και να σε χειραγωγήσουν με πάσης φύσεως τρόπους, προκειμένου να καταλάβεις τη σημασία του να σέβεσαι τον εαυτό σου, να τον αγαπάς και να του το δείχνεις έμπρακτα.

Βάζω όρια σημαίνει, αγαπάω τον εαυτό μου. Σημαίνει με σέβομαι και ξέρω τι αξίζω και προσπαθώ το καλύτερο για μένα και τους ανθρώπους μου. Βάζω όρια σημαίνει πως δεν επιλέγω να εξαρτώμαι. Σημαίνει πως οι σχέσεις τοξικότητας δε με αφορούν, ή τώρα πια αποτελούν παρελθόν για μένα. Σημαίνει πως ξέρω  πως όσο μεγαλώνω τόσο πιο επιλεκτική-ος θα γίνομαι και αυτό δεν είναι κακό. Ίσα ίσα…

Βάζω όρια σημαίνει ακούω το ένστικτο και την καρδιά μου και τα μετράω πιο πολύ αυτά από τα λόγια, ή τις κρίσεις των άλλων, σημαίνει με εμπιστεύομαι και ξέρω ποια-ος είμαι, σημαίνει μπορώ. Βάζω όρια σημαίνει πως θέλω να επικοινωνώ σωστά με μένα και τους ανθρώπους. Σημαίνει πως θέλω να έχω υγιείς σχέσεις, σχέσεις αμοιβαίας στήριξης, εμπιστοσύνης, αγάπης, ουσίας.

Και ξέρεις τι; Δε σε ξέρω, αλλά τις αξίζεις αυτές τις σχέσεις. Τους αξίζεις τους ανθρώπους. Και πάνω απ’ όλα αξίζεις να έχεις μια υπέροχη σχέση με τον εαυτό σου. Αν όλα τα παραπάνω σου μοιάζουν κινέζικα, ακαταλαβίστικα, ή από αλλού φερμένα, σου προτείνω να αρχίσεις να σε βλέπεις ένα κλικ πιο καθαρά. Σου προτείνω να αρχίσεις ν’ ακούς ξανά το μικρό παιδί μέσα σου και να ξεκινήσεις να του δίνεις βάση.

Αν τα όρια δε σου λένε τίποτα, αν μόνο μέσα σε αυτά δε μεγάλωσες και σου μοιάζουν όλα βουνό… καλωσήρθες στον ενήλικο κόσμο! Φιλική συμβουλή: Ξεκίνα να ξεμαθαίνεις. Όλα όσα θα μάθεις μέσα από τον κόσμο των ορίων είναι πέρα για πέρα μαγικά. Όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά, μα… ποτέ δεν είναι αργά!