Social Media, Διαδίκτυο

Αυτό το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πώς μας εξαπατούν στο Instagram

Το #followme είναι ένα ντοκιμαντέρ 49 λεπτών που μας ξεναγεί στα άδυτα του Instagram, και στο σοκαριστικό κόσμο που βρίσκεται πίσω από το ανέβασμα φωτογραφιών από ένα δις ενεργούς χρήστες.

To ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε από τον ολλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό VPRO, και έλαβε μέρος η Sara Melotti, φωτογράφος που είχε ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα το 2017. «To Instagram έχει γίνει ένα παιχνίδι αριθμών: οι ακόλουθοι, οι δημοσιεύσεις και ο αριθμός των like καθορίζουν ακόμη και τη δουλειά σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ύπαρξη του ανθρώπου στο διαδίκτυο έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ: όσο περισσότεροι είναι οι ακόλουθοι και τα like, τόσο καλύτερη είναι η κοινωνική του υπόληψη» ανέφερε ο σκηνοθέτης της ταινίας και δημοσιογράφος Nicolaas Veul. Στην ταχεία αναπτυσσόμενη βιομηχανία του Instagram, αλγόριθμοι είναι αυτοί που καθορίζουν το ποιος θα φτάσει στην κορυφή. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα εντελώς νέο επιχειρηματικό μοντέλο, με τα χρήματα και τους ακόλουθους να λειτουργούν ως το νόμισμά του.

«Θα ήθελα να καταλάβω αυτή την καινούρια οικονομία, χωρίς καθόλου νόμους. Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα; Τι κάνεις με αυτούς τους αλγορίθμους; Ποιοι είναι αυτοί που έχουν κέρδος από αυτό; Kαι πώς αυτό επηρεάζει το μέσο χρήστη του Instagram;»

Με πληροφορίες από Peta Pixel