Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι και εύκολα παραβιάσιμοι κωδικοί πρόσβασης. Μήπως είναι ένας από τους δικούς σας;

Εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου εξακολουθούν να ρισκάρουν τους λογαριασμούς τους χρησιμοποιώντας απίστευτα απλούς και συνηθισμένους κωδικούς πρόσβασης οι οποίοι μπορούν εύκολα να βρεθούν από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Μια ανάλυση των 100.000 πιο συνηθισμένων κωδικών πρόσβασης υποδηλώνει ότι πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να μην κατανοούν τη σημασία της ύπαρξης ενός ισχυρού κωδικού πρόσβασης αφού χρησιμοποιούν ονόματα, αθλητικές ομάδες, συγκροτήματα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν λογαριασμό.

Ο πιο συνηθισμένος κωδικός πρόσβασης που αποκαλύφθηκε είναι “123456”, με 23,2 εκατομμύρια λογαριασμούς να χρησιμοποιούν αυτόν τον κωδικό πρόσβασης. Περίπου 7 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποίησαν σχεδόν όλα τα αριθμητικά πλήκτρα, επιλέγοντας τον κωδικό “123456789”.

Πολλοί από τους 50 πιο κορυφαίους χρησιμοποιημένους κωδικούς πρόσβασης – σχεδόν όλοι χρησιμοποιούνται από περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους – βασίζονται σε μια απλή σειρά αριθμών ή τον ίδιο αριθμό που επαναλαμβάνεται έξι ή επτά φορές.

Οι κωδικοί πρόσβασης “iloveyou”, “monkey” και “dragon” συγκαταλέγονται μεταξύ των 20 πιο δημοφιλών, ενώ το ‘myspace1’ κατατάσσεται 26ος στον κατάλογο με 735.980 χρήστες που τον επέλεξαν ως κωδικό πρόσβασης.

Τα ονόματα είναι ένα κοινό θέμα κωδικού πρόσβασης, με εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες να χρησιμοποιούν μόνο ένα όνομα ως κωδικό πρόσβασης.

Τα συγκροτήματα είναι επίσης ένα κοινό θέμα όταν πρόκειται για τους χρήστες που επιλέγουν απλούς κωδικούς πρόσβασης, με 285.706 χρήστες να επέλεξαν το ‘blink182′ ως κωδικό πρόσβασης. Τα ’50cent’, ‘enimem’, ‘metallica’ και ‘slipknot’ χρησιμοποιούνται όλα πάνω από 140.000 φορές.

Οι αθλητικές ομάδες είναι ένα άλλο κοινό θέμα μεταξύ των πιο απαγορευμένων κωδικών πρόσβασης. Η Λίβερπουλ κερδίζει τον τίτλο της πιο χρησιμοποιούμενης ομάδας ποδοσφαίρου σε κωδικούς πρόσβασης, με 280.723 χρήστες να επιλέγουν το “liverpool” για τον λογαριασμό τους.

Το υπόλοιπο των πέντε κορυφαίων χρησιμοποιημένων ποδοσφαιρικών ομάδων είναι τα ‘chelsea’ ‘arsenal’  ‘manutd’ και ‘everton’.

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν την αγαπημένη τους αθλητική ομάδα ως κωδικό πρόσβασης θα μπορούσαν εύκολα να βρεθούν θύματα ενός χάκερ – πολλοί φανατικοί μιλούν για την αγαπημένη τους ομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πράγμα που βοηθά έναν χάκερ να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές σε μια προσπάθεια να ‘σπάσει’ το λογαριασμό.

Ένα σημαντικό πρόβλημα με αυτούς τους απλούς κωδικούς είναι ότι είναι πιθανό οι χρήστες να τους χρησιμοποιούν σε πολλούς λογαριασμούς – αυτό σημαίνει ότι εάν η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ο κωδικός πρόσβασης τους έχουν παραβιαστεί , θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιηθούν για πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν.

Τip: Εάν δεν γνωρίζουμε δημιουργούμε τους κωδικούς μέσα από ασφαλή προγράμματα που κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο!!!

 

Με πληροφορίες από ZDNet