Ασφάλεια διαδικτύου, Διαδίκτυο

Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” hover_type=”none” link=”” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

 

Γράφει ο Γιάννης Πινακουλάκης, Μηχανικός Λογισμικού

 

Το διαδίκτυο είναι ένα από τα χρησιμότερα εργαλεία του σημερινού κόσμου μέσω του οποίου καλύπτουμε πλέον ένα ευρύ φάσμα των καθημερινών μας αναγκών.  Έτσι, μέσω του διαδικτύου μπορούμε να ενημερωθούμε σε πραγματικό χρόνο με ήχο και εικόνα για τα γεγονότα, να αγοράσουμε ό,τι χρειαζόμαστε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, να υποβάλλουμε την φορολογική μας δήλωση ακόμα και αν βρισκόμαστε στο Τουλούμ και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Είναι ξεκάθαρο ότι το διαδίκτυο προσφέρει πληθώρα ευκολιών οι οποίες μας βοηθούν καθημερινά. Δυστυχώς αυτή η ευκολία ενέχει κινδύνους, ενάντια στους οποίους μπορούμε να προφυλαχθούμε αρκετά εύκολα.

Παρακάτω θα διαβάσετε μια λίστα με ενέργειες που πρέπει να κάνετε όταν βρίσκεστε στο διαδίκτυο. Οι ενέργειες αυτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη κατηγορία αφορά στην ασφάλεια του υπολογιστή σας και πιο συγκεκριμένα του λειτουργικού συστήματος και των προγραμμάτων που χρησιμοποιείτε, η δεύτερη αφορά στην χρήση των προσωπικών σας στοιχείων και η τελευταία στις διαδικτυακές αγορές.

Ασφάλεια του υπολογιστή

  • Ρυθμίστε τον browser σας ώστε να σας προστατεύει ή να σας ειδοποιεί για τυχόν περίεργο περιεχόμενο ή σελίδες. Στις παρακάτω εικόνες θα δείτε με την σειρά κάποιες ενδεδειγμένες ρυθμίσεις για έναν ασφαλή browser. H πρώτη εικόνα εμφανίζει τις ρυθμίσεις για τον Chrome, η δεύτερη για τον Firefox και οι δύο τελευταίες εικόνες αναφέρονται στο Safari (για όσους έχουν Mac).

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”8244″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.csii.gr/wp-content/uploads/2020/12/1.png[/fusion_imageframe][fusion_imageframe image_id=”8247″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.csii.gr/wp-content/uploads/2020/12/2.png[/fusion_imageframe][fusion_imageframe image_id=”8249″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.csii.gr/wp-content/uploads/2020/12/3.png[/fusion_imageframe][fusion_imageframe image_id=”8251″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.csii.gr/wp-content/uploads/2020/12/4.png[/fusion_imageframe][fusion_text]

  • Διατηρήστε τον υπολογιστή σας ενημερωμένο όσο αυτό είναι δυνατόν (σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν, διότι δεν υποστηρίζεται από τον κατασκευαστή του λειτουργικού συστήματος ή του προγράμματος που χρησιμοποιούμε).
  • Μην χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε πρόγραμμα βρείτε στο διαδίκτυο, το ίδιο ισχύει και για τα plugins του browser.

Προσεχουμε τι κατεβάζουμε και τι κουμπιά πατάμε. Ό,τι γράφει «download for free» δεν σημαίνει ότι είναι όσο αγνό όσο παρουσιάζεται

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”8253″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.csii.gr/wp-content/uploads/2020/12/telos.png[/fusion_imageframe][fusion_text]

Προσωπικά στοιχεία

  • Χρησιμοποιούμε δυνατούς και μοναδικούς κωδικούς ασφαλείας για κάθε υπηρεσία. Η ισχύς ενός κωδικού πρόσβασης δεν είναι ο μόνος τρόπος να ασφαλίσουμε ένα λογαριασμό, όμως όσο πιο ισχυρός ο κωδικός τόσο το καλύτερο. Μια υπηρεσία στην οποία πρέπει όλοι οι Έλληνες πολίτες να χρησιμοποιούν πολύ ισχυρό κωδικό είναι το TaxisNet. Ο λόγος για τον οποίο η ισχύς αυτού του κωδικού πρέπει να είναι υψηλή είναι διότι το TaxisNet δεν είναι μόνο η διαδικτυακή εφορία αλλά ένα κεντρικό σημείο διασύνδεσης όλων των δημόσιων υπηρεσιών. Χρησιμοποιώντας τους κωδικούς από το TaxisNet μπορείτε να συνδεθείτε σε όσες δημόσιες υπηρεσίες διαθέτουν διαδικτυακή πύλη. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών είναι το ΚΕΠ, η στρατολογική υπηρεσία, η εφορία και πολλές άλλες. Με την πάροδο του χρόνου όλες οι δημόσιες υπηρεσίες θα διαθέτουν διαδικτυακή παρουσία η οποία θα συνοδεύεται με ταυτοποίηση μέσω του TaxisNet. Για αυτό θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με αυτους τους κωδικούς. Στην ουσία χρησιμοποιούμε ένα όνομα χρήστη και έναν κωδικό σε όλο τον δημόσιο τομέα, το οποίο είναι πολύ βολικό για όλους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να αμελούμε την ασφάλεια αυτού του λογαριασμού.
  • Δημιουργούμε λογαριασμό σε υπηρεσίες που πραγματικά μας ενδιαφέρουν. Μπορεί η δημιουργία ενός λογαριασμού να φαίνεται μια πολύ εύκολη και αθώα διαδικασία αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση στην οποία η υπηρεσία υποστεί κυβερνοεπίθεση.
  • Διαγράφουμε λογαριασμούς που δεν χρησιμοποιούμε. Λιγότεροι λογαριασμοί, άρα και λιγότεροι κωδικοί που χρειάζεται να θυμόμαστε.
  • Προσέχουμε που δίνουμε τα στοιχεία επικοινωνίας μας, έτσι προστάτευουμε την ιδιωτικότητα μας. Μην δίνετε όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες παρά μόνο ό,τι είναι απαραίτητο. Στοιχεία οπως ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Αριθμός Ταυτότητας, Αριθμός διαβατηριου κλπ. δεν είναι πληροφορίες που χρειάζεται καμία διαδικτυακή υπηρεσία, με εξαίρεση διαδικτυακές υπηρεσίες τους δημοσίου.

Διαδικτυακά ψώνια

  • Αποφεύγουμε παρορμητικές αγορές και δήθεν προσφορές στις οποίες συνήθως κρύβεται κάποια απάτη. Προσέχουμε να αγοράζουμε από ηλεκτρονικά καταστήματα και λιγότερο από κοινωνικά δίκτυα, π.χ. Facebook marketplace.
  • Αγοράζουμε από ηλεκτρονικά καταστήματα που διαθέτουν πιστοποίηση ssl. Ενας μοντέρνος browser παρουσιάζει σε εμφανές σημείο μια κλειδαριά, η οποία υποδηλώνει την ύπαρξη πιστοποίησης στο κατάστημα (ή στην σελίδα που επισκέπτεστε). Παρακάτω θα δείτε πως εμφανίζεται στους 3 πιο διαδεδομένους browser (Chrome, Firefox, Safari).

[/fusion_text][fusion_imageframe image_id=”8255″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.csii.gr/wp-content/uploads/2020/12/1.2.png[/fusion_imageframe][fusion_imageframe image_id=”8257″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.csii.gr/wp-content/uploads/2020/12/2.1.png[/fusion_imageframe][fusion_imageframe image_id=”8259″ style_type=”none” stylecolor=”” hover_type=”none” bordersize=”” bordercolor=”” borderradius=”” align=”none” lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” alt=”” link=”” linktarget=”_self” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]https://www.csii.gr/wp-content/uploads/2020/12/3.1.png[/fusion_imageframe][fusion_text]

  • Δεν δίνουμε αριθμούς πιστωτικής κάρτας σε κανέναν ειδικά μέσω τηλεφώνου καθώς δεν ξέρουμε ποιος βρίσκεται στην άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.

Για περισσότερες συμβουλές για διαδικτυακές αγορές στο σχετικό άρθρο csii.gr https://www.csii.gr/δελτίο-τύπου-o-δεκάλογος-του-του-csi-institute-για/

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]