Συμπεριφορά, Ψυχική υγεία

Αρνητικές σκέψεις και άνοια. Τελικά συνδέονται;

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις  συνδέθηκαν με τη γνωστική μείωση και τις μεγαλύτερες εναποθέσεις δύο επιβλαβών πρωτεϊνών που ευθύνονται για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Θέλετε να ζήσετε περισσότερο; «Γίνετε αισιόδοξος», λέει η μελέτη «Προτείνουμε ότι η επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη μπορεί να είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη άνοιας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Natalie Marchant, ψυχολόγος και ανώτερος ερευνητής στο τμήμα ψυχικής υγείας στο University College London.

Οι συμπεριφορές αρνητικής σκέψης, όπως η αμφιβολία για το παρελθόν και η ανησυχία για το μέλλον, μετρήθηκαν σε πάνω από 350 άτομα άνω των 55 ετών για μια περίοδο δύο ετών. Περίπου το ένα τρίτο των συμμετεχόντων υποβλήθηκε επίσης σε σάρωση εγκεφάλου PET (τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) για τη μέτρηση των αποθέσεων TAU και βήτα αμυλοειδούς, δύο πρωτεΐνες που προκαλούν τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τον πιο συνηθισμένο τύπο άνοιας. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι τα άτομα που πέρασαν περισσότερο χρόνο σκεπτόμενοι αρνητικά είχαν περισσότερη συσσώρευση TAU και βήτα αμυλοειδούς, χειρότερη μνήμη και μεγαλύτερη γνωστική μείωση σε μια περίοδο τεσσάρων ετών σε σύγκριση με άτομα που δεν ήταν απαισιόδοξοι. Η μελέτη εξέτασε επίσης τα επίπεδα του άγχους και της κατάθλιψης και διαπίστωσε μεγαλύτερη γνωστική μείωση σε καταθλιπτικούς και ανήσυχους ανθρώπους, κάτι που αντανακλά  η προηγούμενη έρευνα.

Ωστόσο, οι καταθέσεις TAU και αμυλοειδούς δεν αυξήθηκαν στους ήδη καταθλιπτικούς και ανήσυχους ανθρώπους, οδηγώντας τους ερευνητές να υποψιάζονται ότι η επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη μπορεί να είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η κατάθλιψη και το άγχος συμβάλλουν στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Σε συνδυασμό με άλλες μελέτες, οι οποίες συνδέουν την κατάθλιψη και το άγχος με τον κίνδυνο άνοιας, πιστεύουμε ότι τα χρόνια αρνητικά πρότυπα σκέψης θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσε ο Marchant. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει μια βιολογική σχέση μεταξύ της επαναλαμβανόμενης αρνητικής σκέψης και του Αλτσχάιμερ και δίνει στους γιατρούς έναν πιο ακριβή τρόπο για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο και να προσφέρουν πιο εξειδικευμένες παρεμβάσεις”, δήλωσε ο νευρολόγος Dr. Richard Isaacson, ιδρυτής της κλινικής πρόληψης του Αλτσχάιμερ. στο NYork-Presbyterian and Weill Cornell Medical Center.

«Πολλοί άνθρωποι που κινδυνεύουν δεν γνωρίζουν τις συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις της ανησυχίας και της αμφιβολίας τους στον εγκέφαλο», δήλωσε ο Isaacson, ο οποίος είναι επίσης διαχειριστής του Ιδρύματος Έρευνας του εγκεφάλου McKnight, το οποίο χρηματοδοτεί την έρευνα για καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της σχετικής με την ηλικία γνωστικής μείωσης .«Αυτή η μελέτη είναι σημαντική και θα αλλάξει τον τρόπο φροντίδας των ασθενών μου που βρίσκονται σε κίνδυνο.»

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι αυτό δεν σημαίνει ότι μια βραχυπρόθεσμη αρνητική σκέψη θα προκαλέσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την Fiona Carragher, η οποία είναι επικεφαλής πολιτικής και ερευνητής στην Εταιρεία Αλτσχάιμερ στο Λονδίνο, «Χρειαζόμαστε περαιτέρω έρευνα για να  κατανοήσουμε το όλο ζήτημα καλύτερα». «Τα περισσότερα άτομα στη μελέτη είχαν ήδη αναγνωριστεί ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νόσου του Αλτσχάιμερ, οπότε θα πρέπει να δούμε αν αυτά τα αποτελέσματα αντηχούν στον γενικό πληθυσμό», είπε, «και εάν η επαναλαμβανόμενη αρνητική σκέψη αυξάνει τον κίνδυνο  ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.»

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι πρακτικές ψυχικής ενδυνάμωσης  όπως ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση της θετικής σκέψης, ενώ μειώνουν τις αρνητικές σκέψεις, και σχεδιάζουν μελλοντικές μελέτες για να ελέγξουν την υπόθεσή τους.

«Οι σκέψεις μας μπορούν να έχουν βιολογικό αντίκτυπο στη σωματική μας υγεία, η οποία μπορεί να είναι θετική ή αρνητική», δήλωσε ο συντάκτης Dr. Gael Chételat του Inserm / Université de Caen-Normandie.

«Η φροντίδα της ψυχικής σας υγείας είναι σημαντική και θα πρέπει να είναι μια σημαντική προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία, καθώς δεν είναι μόνο σημαντική για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ενδεχόμενο κίνδυνο άνοιας», δήλωσε ο Chételat. .

Προηγούμενες έρευνες υποστηρίζουν την υπόθεσή τους. Οι άνθρωποι που βλέπουν τη ζωή από μια θετική προοπτική έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αποφύγουν οποιοδήποτε είδος καρδιαγγειακού κινδύνου από τους απαισιόδοξους ανθρώπους, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019. Στην πραγματικότητα, όσο πιο θετικό είναι το άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία από καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικό επεισόδιο και οποιαδήποτε αιτία θανάτου.

«Δεν είναι μόνο η καρδιά σας που προστατεύεται από μια θετική προοπτική. Προηγούμενη έρευνα έχει βρει μια άμεση σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και άλλων θετικών χαρακτηριστικών για την υγεία, όπως υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές και συμπεριφορές άσκησης, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, μεταξύ άλλων. Αυτό συμβαίνει, πιθανότατα, επειδή οι αισιόδοξοι τείνουν να έχουν καλύτερες συνήθειες» δήλωσε ο καρδιολόγος Δρ Alan Rozanski, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Icahn.

                                                                                 Πηγή: CNN

                                                                                 Μετάφραση-Απόδοση:  Αδαμαντία Νικολάου