Ανθρώπινες Σχέσεις, Ψυχική υγεία

Αξίζεις έναν άνθρωπο που να θέλει να δίνει και όχι μόνο να παίρνει

Από την Καλλιόπη Ιωάννου,

Για πολύ καιρό, φοβόσουν για το τι θα πεις, πώς θα συμπεριφερθείς και για το ποιος ή ποιά στα αλήθεια είσαι.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου πίστεψες ότι δεν αξίζεις.

Κάτι σου συνέβη που σε έκανε να πειστείς ότι είσαι άχρηστος/η. Ίσως να έχει να κάνει με κάποιο τραμαυτικό γεγονός που βίωσες: μία κακοποίηση, μία απώλεια, μία απόρριψη. Ίσως να έχει να κάνει με συναισθήματα ντροπής ή ενοχής. Κάτι σου πυροδότησε αυτό το πιστεύω και το φύτεψε βαθιά μέσα σου. Έτσι σε έπιασε μια βαθιά απελπισία να αρέσεις σε όλους, να τους κάνεις όλους χαρούμενους, να τους βγάζεις όλους ασπροπρόσωπους. Όλους εκτός από εσένα.

Όταν δεν γνωρίζουμε την αξία μας κάνουμε «φτωχές» επιλογές.  Κάνουμε σχέσεις με ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να έχουν κανέναν χώρο στη ζωή μας, ανθρώπους που κλέβουν κάθε χιλιοστό αγάπης που έχει παραμείνει για τον εαυτό μας. Έτσι επιλέγουμε εκείνους που συνεχώς θέλουν να παίρνουν. Το να νιώθουμε ότι κάποιος μας έχει ανάγκη, μας κάνει να νιώθουμε ότι αξίζουμε.

Και ξαφνικά χωρίς να το έχουμε καταλάβει μετατρεπόμαστε σε πατερίτσες, σε αποκούμπια. Κάνουμε συμβιβασμούς, ξεχνάμε τα θέλω μας, προσπαθούμε να μην απογοητεύσουμε κανέναν για να μη μείνουμε μόνοι.

Αλλά αυτό δεν είναι ζωή.

Αξίζεις έναν άνθρωπο που να θέλει να σου δίνει και όχι μόνο να παίρνει. Αξίζεις να δώσεις χώρο και χρόνο στον εαυτό σου να επουλώσει τις πληγές. Αξίζεις να νιώθεις άνετα με εσένα και όχι να απολογείσαι διαρκώς. Αξίζεις να μιλάς όταν κάτι σε ενοχλεί. Αξίζεις να ακούγεσαι. Αξίζεις να αναπνέεις ξανά.

Αξίζεις να καταλάβεις την αξία σου. Nα θυμάσαι:

Είσαι ελεύθερος/η να είσαι όποιος/α θέλεις. Βρες τον εαυτό σου. Να είσαι εσύ. Η ζωή είναι ιδιαίτερα μικρή για να ξοδεύεις την κάθε σου μέρα μέσα στο άγχος και τα νεύρα.