Διαδίκτυο, Εγκλήματα

Αγώνας για το αυτονόητο: Βιάστηκε σε ηλικία 14 ετών και το βίντεο κατέληξε στο Pornhub

Πριν από ένα χρόνο, η Ρόουζ Καλέμπα έγραφε πόσο δύσκολο ήταν να αποσύρει το βίντεο του βιασμού της -σε ηλικία 14 ετών- από μια ιστοσελίδα πορνό. Τότε, δεκάδες ανθρώπων επικοινώνησαν μαζί της για να της πουν ότι αντιμετωπίζουν ακόμη το ίδιο πρόβλημα. Σήμερα, μιλώντας στο BBC, τονίζει ότι η σιωπή του θύματος είναι το πιο δυνατό όπλο του βιαστή. Μια νοσοκόμα στάθηκε στην πόρτα του δωματίου της λέγοντάς της με τρεμάμενη φωνή: «Λυπάμαι που συνέβη σε σένα. Η κόρη μου βιάστηκε επίσης».

Η Ρόουζ στράφηκε στη νοσοκόμα. Δεν φαινόταν πάνω από 40, σκέφτηκε η Ρόουζ, άρα και η κόρη της θα είναι μικρή, σαν κι εμένα. Θυμήθηκε το επόμενο πρωί από την επίθεση, τις συζητήσεις της με τον αδιάφορο αστυνομικό και τον κλινικό γιατρό. Όλοι, χρησιμοποιούσαν τη φράση «ισχυρίζεται» αναφερόμενοι στη βίαιη πολύωρη βίαιη επίθεση που τους περιέγραφε. Εκτός από τον πατέρα και τη γιαγιά της, ούτε οι περισσότεροι συγγενείς της την πίστεψαν.

Με τη νοσοκόμα όμως ήταν διαφορετικά.«Με πίστεψε», λέει η Ρόουζ. Μία χαραμάδα ελπίδας, κάποιος αναγνώριζε αυτό που είχε πάθει. Ένα κύμα ανακούφισης την διαπέρασε, που ίσως έμοιαζε με την αρχή της ανάρρωσης. Γρήγορα όμως χιλιάδες άνθρωποι είχαν την ευκαιρία να δουν το βιασμό με τα ίδια τους τα μάτια, και από αυτούς η Ρόουζ δεν έλαβε καμία ένδειξη συμπόνιας.

«Πήγαινες γυρεύοντας»

Μία δεκαετία αργότερα, η Ρόουζ Καλέμπα χτενίζει τα μακριά, μαύρα μαλλιά της μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου της. Ακόμη κι αυτό, τους μήνες μετά το βιασμό ήταν αδύνατο –όλοι οι καθρέφτες του σπιτιού της έπρεπε να είναι καλυμμένοι με κουβέρτες, καθώς δεν μπορούσε να αντέξει την αντανάκλασή της στον καθρέφτη.

Τώρα, στα 25 της, κάνει ολόκληρα τελετουργικά περιποίησης του εαυτού της. Ένα από αυτά είναι και το να περιποιείται τα μαλλιά της.

Το να τα χτενίζει λειτουργεί σαν πράξη διαλογισμού. Ξέρει ότι έχει όμορφα μαλλιά, της το λένε όλη την ώρα. Επίσης, κάθε πρωί φτιάχνει μια κούπα κακάο, πιστεύοντας ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες και γράφει στο ημερολόγιό της τους στόχους της.

Επίτηδες, τις τοποθετεί σε ενεστώτα χρόνο.

«Είμαι καταπληκτική οδηγός» είναι ένας στόχος. «Παντρεύομαι τον Ρόμπερτ και είμαστε ευτυχισμένοι», ένας άλλος. «Είμαι υπέροχη μητέρα».

Η Ρόουζ φέρνει τα μαλλιά της στους ώμους, καλύπτουν σχεδόν όλο το σώμα της, είναι η ασπίδα της.

Έχοντας μεγαλώσει σε μια μικρή πόλη του Οχάιο, δεν ήταν ασυνήθιστο για τη Ρόουζ να κάνει μια μικρή βόλτα μόνη πριν πάει για ύπνο. Καθάριζε το μυαλό της, απολάμβανε τον καθαρό αέρα και την ησυχία.

Εκείνο το βράδυ του καλοκαιριού του 2009 ξεκίνησε όπως τα περισσότερα από την 14χρονη Ρόουζ.

Όμως τότε ένας άνδρας εμφανίστηκε από τις σκιές. Με την απειλή ενός μαχαιριού την οδήγησε με τη βία στο αυτοκίνητό του. Στο κάθισμα του συνοδηγού καθόταν ένας δεύτερος άνδρας, περίπου 19 ετών. Τον είχε ξαναδεί στη γειτονιά. Την οδήγησαν σε ένα σπίτι στην άλλη άκρη της πόλης και επί δώδεκα ώρες τη βίαζαν, ενώ ένας τρίτος άνδρας μαγνητοσκοπούσε την επίθεση.

Η Ρόουζ υπέστη σοκ, μετά βίας ανάσαινε. Την χτύπησαν άγρια και την μαχαίρωσαν στο αριστερό πόδι, τα ρούχα της γέμισαν αίμα. Έχανε συνεχώς τις αισθήσεις της.

Κάποια στιγμή, ένας από τους άνδρες έβγαλε ένα laptop και έδειξε στη Ρόουζ βίντεο από επιθέσεις σε άλλες γυναίκες. Κάποια από τα θύματα ήταν λευκές γυναίκες, πολλές όμως όχι.

Αργότερα, οι άνδρες απείλησαν να τη σκοτώσουν. Αναγκάζοντάς την να ανακτήσει τις αισθήσεις της, η Ρόουζ άρχισε να τους μιλάει. Αν την άφηναν να φύγει δεν θα αποκάλυπτε ποιοι ήταν, είπε. Δεν θα πάθαιναν ποτέ τίποτα, κανείς δεν θα μάθαινε τίποτα.

Την έβαλαν στο αυτοκίνητο και την παράτησαν σε έναν δρόμο μισή ώρα δρόμο από το σπίτι της. Όταν έφτασε σπίτι της, είδε το είδωλό της στον καθρέφτη του χολ. Από το κεφάλι της έτρεχε αίμα.

Εκείνη την ώρα ο πατέρας της, Ρον, και άλλα μέλη της οικογένειας βρίσκονταν στο καθιστικό. Στάζοντας ακόμη αίμα από τις πληγές της, εξήγησε τι της είχε συμβεί.

Στο νοσοκομείο, ένας άνδρας αστυνομικός και ένας άνδρας γιατρός υποδέχτηκαν την ανήλικη κοπέλα. Ο άνδρας αστυνομικός την ρώτησε αν η επαφή είχε ξεκινήσει συναινετικά. Αν απλώς το πράγμα είχε αγριέψει στη συνέχεια, αναρωτήθηκε. Η Ρόουζ έμεινε αποσβολωμένη.

«Είχε χτυπηθεί πέρα από κάθε αμφιβολία. Είχα μαχαιριές και αιμορραγούσα…».

Η Ρόουζ αρνήθηκε ότι υπήρξε συναίνεση. Και καθώς ακόμη παράπαιε από αυτό που της είχε συμβεί, είπε ότι δεν ήξερε ποιος της επιτέθηκε. Η αστυνομία δεν είχε στοιχεία για να συνεχίσει.

Όταν η Ρόουζ πήρε εξιτήριο την επόμενη ημέρα, προσπάθησε να αυτοκτονήσει, μην μπορώντας να φανταστεί πώς θα μπορούσε να συνεχίσει τη ζωή της μετά από αυτό. Ο αδελφός της την βρήκε εγκαίρως.

Η πρωταγωνίστρια του σχολείου

Λίγους μήνες αργότερα η Ρόουζ χάζευε στο MySpace όταν είδε ότι αρκετοί συμμαθητές της μοιράζονταν έναν σύνδεσμο, στο οποίο την είχαν ταγκάρει. Όταν πάτησε επάνω, η Ρόουζ μεταφέρθηκε σε μια ιστοσελίδα πορνογραφικού περιεχομένου, το Pornhub. Όταν είδε διάφορα βίντεο από την επίθεση βιασμού της, ένιωσε ένα κύμα ναυτίας.

«Η τίτλοι των βίντεο ήταν “Έφηβη κλαίει και τρώει χαστούκια”, “Έφηβη καταστρέφεται”, “Λιπόθυμη έφηβη”. Ένα από αυτά είχε πάνω από 400.000 views», θυμάται η Ρόουζ. «Τα χειρότερα βίντεο είναι αυτά στα οποία είχα λιποθυμήσει. Το χειρότερο ήταν να βλέπω να με βιάζουν όταν δεν είχα καν τις αισθήσεις μου».

Αμέσως πήρε την απόφαση να μην πει τίποτα γι’ αυτό στην οικογένειά της, άλλωστε οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν καθόλου υποστηρικτικοί. Δεν θα κέρδιζε τίποτα αν τους το έλεγε. Τις επόμενες ημέρες ήταν πλέον φανερό ότι όλο σχεδόν το σχολείο είχε δει αυτά τα βίντεο. «Με εκφόβιζαν. Έλεγαν ότι πήγαινα γυρεύοντας, ότι τους οδήγησα εγώ να κάνουν ό,τι έκανα. Ότι είμαι μια τσούλα».

Παρακαλώντας το Pornhub

Κάποια αγόρια είπαν ότι οι γονείς τους τους είχαν πει να μείνουν μακριά της, σε περίπτωση που τα αποπλανούσε και μετά τα κατηγορούσαν για βιασμό. «Στους ανθρώπους μοιάζει πιο εύκολο να κατηγορούν το θύμα», λέει.

Επί έξι μήνες η Ρόουζ έστελνε διάφορα email στο Pornhub παρακαλώντας τους να κατεβάσουν τα βίντεο. Ποτέ δεν έλαβε απάντηση και τα βίντεο εξακολουθούσαν να είναι ενεργά.

«Την επόμενη χρονιά, κλείστηκα στον εαυτό μου, έγινα αντικοινωνική», θυμάται. «Δεν αισθανόμουν τίποτα. Κενή». Κάθε φορά που είχε οπτική επαφή με κάποιον, αναρωτιόταν αν είχε δει τα βίντεό της.

Δεν άντεχε να βλέπει τον εαυτό της. Γι’ αυτό κάλυψε όλους τους καθρέφτες του σπιτιού της με κουβέρτες. Έπλενε τα δόντια της και έκανε μπάνιο στο σκοτάδι, σκεπτόμενη συνεχώς ποιος θα μπορούσε να είχε δει τα βίντεο.

Τότε, της ήρθε μια ιδέα. Έγραψε ένα νέο email στο Pornhub υποστηρίζοντας ότι είναι δικηγόρος και απειλώντας ότι θα κινηθεί δικαστικά. «Μέσα σε 48 ώρες τα βίντεο εξαφανίστηκαν».

Μήνες αργότερα η Ρόους άρχισε να παρακολουθείται από ψυχολόγο, στον οποίο επιτέλους αποκάλυψε την ταυτότητα των δραστών. Εκείνος ήταν επιφορτισμένος να τα αναφέρει στην αστυνομία, η Ρόουζ όμως δεν ήθελε να πει στην οικογένεια ή την αστυνομία για την ύπαρξη των βίντεο.

Η αστυνομία συγκέντρωσε τις καταθέσεις από τη Ρόουζ και την οικογένειά της. Οι δικηγόροι των δραστών υποστήριξαν ότι η Ρόουζ είχε συναινέσει στο σεξ και οι άνδρες κατηγορήθηκαν όχι για βιασμό αλλά για «συνεισφορά στην παραβατικότητα ανηλίκου», ένα πλημμέλημα, και καταδικάστηκαν με αναστολή. Η οικογένεια της Ρόους δεν είχε τηνενέργεια ή τα χρήματα για να αγωνιστεί για αυστηρότερη ποινή.

Μία ανάμεσα σε πολλές

Είναι φανερό ότι ο Ρον Καλέμπα σκέφτεται πολύ γι’ αυτό που συνέβη στην κόρη του όλα αυτά τα τελευταία χρόνια. Αναρωτιέται τι θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αν ήξερε περισσότερα. Μετά την επίθεση, η κόρη του άλλαξε. Από άριστη μαθήτρια, άρχισε να κάνει απουσίες και να μην είναι καθόλου επιμελής στα μαθήματά της.

Καθόμαστε σε ένα πάρκο κοντά στο σπίτι της οικογένειας. Εδώ ο Ρον και η κόρη του κάθονται μερικές φορές διαβάζοντας αποσπάσματα από τη Βίβλο κάνοντας πικνίκ. Δεν μιλούν πολύ για το παρελθόν. «Μοιάζει σαν ένας ολόκληρος κόσμος να την απογοήτευσε», λέει. «Η κακοποίησή της μοιάζει για όλους σαν ένα μεγάλο αστείο. Άλλαξε εντελώς τη ζωή της και οι άνθρωποι την απογοητεύουν σε κάθε της βήμα».

Ο Ρον έμαθε για την ύπαρξη των βίντεο στο Pornhub μόλις το 2019, όταν έγινε viral ένα blog στο οποίο η Ρόουζ μοιράστηκε την τρομακτική εμπειρία της. Δεν είχε ιδέα ότι ο βιασμός της κόρης της είχε θεαθεί από τόσους πολλούς ανθρώπους, ούτε ότι οι συμμαθητές της την κορόιδευαν γι’ αυτό.

«Ήξερα ένα κορίτσι στο γυμνάσιο», θυμάται ο Ρον, «που ο κόσμος το κορόιδευε, το χτυπούσε. Και κανείς από εμάς δεν έλεγε τίποτα. Απλώς το παρακολουθούσαμε να συμβαίνει».

«Χρόνια αργότερα τη συνάντησα και νόμιζε ότι κι εγώ ήμουν κακός, επειδή απλώς καθόμουν και δεν έκανα τίποτα. Στην πραγματικότητα μόνο κανά δυο άτομα την χτυπούσαν στ’ αλήθεια αλλά νόμιζε ότι όλοι ήταν εναντίον της επειδή παρακολουθούσαμε και δεν κάναμε τίποτα. Η σιωπή μας την έκανε να αισθάνεται έτσι».

Αυτό να είχε συμβεί και στη Ρόουζ;

«Ναι, αλλά ήταν χειρότερο γι’ αυτήν. Είχε ένα ολόκληρο ψηφιακό πλήθος από νταήδες να αντιμετωπίσει. Κάποιοι σιωπηλοί και κάποιοι όχι. Ο δικός της είναι ένας διαφορετικός κόσμος».

Τα επόμενα χρόνια η Ρόουζ συχνά εξαφανιζόταν στον ψηφιακό της κόσμο. Κλεινόταν στον εαυτό της και έγραφε, εκφραζόταν μέσω των blogs και των social media, κάποιες φορές χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα, κάποιες το αληθινό της όνομα. Ήταν 2019 και κάποια μέρα ενώ ασχολούνταν με τα social media της είδε μια σειρά από αναρτήσεις για το Pornhub.

Πολλοί χρήστες το επαινούσαν για δωρεές που έκανε σε οργανώσεις διάσωσης μελισσών, για προσθήκη υπηρεσιών για κωφούς χρήστες, για δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που μάχονταν για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την προσφορά υποτροφιών αξίας 25.000 δολαρίων σε γυναίκες που θέλουν να μπουν στην τεχνολογική βιομηχανία.

Σύμφωνα με το Pornhub, μέσα στο 2019 η ιστοσελίδα είχε λάβει 42 δισεκατομμύρια επισκέψεις, 8,5 δισεκατομμύρια περισσότερες από την περασμένη χρονιά. Αυτό σήμερα 115 εκατ. επισκέψεις την ημέρα και 1.200 αναζητήσεις κάθε δευτερόλεπτο.

«Είναι αδύνατο να παραβλέπει κανείς το Pornhub αν χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ξέρει κανείς αν τα βίντεό τους, όπως τα δικά μου, είναι αποτέλεσμα βιασμών τα θύματα των οποίων δεν έχουν ιδέα».

Στο viral κείμενό της στο blog, η Ρόουζ έκανε εκτενή αναφορά στον βιασμό της και στην αδιαφορία του Pornhub να κατεβάσει τα βίντεο πριν υποδυθεί τον δικηγόρο. Δεκάδες ήταν οι γυναίκες, αλλά και κάποιοι άνδρες, που ανταποκρίθηκαν στην ανάρτηση της, λέγοντας ότι στο ίδιο σάιτ βίσκονταν βίντεο που έδειχναν και τους ίδιους να πέφτουν θύμα σεξουαλικής κακοποίησης.

Το ίδιο το Pornhub, σε δήλωσή του στο BBC, αναφέρει τα εξής: «Αυτοί οι φρικιαστικοί ισχυρισμοί πηγαίνουν πίσω στο 2009, αρκετά χρόνια προτού το Pornhub αποκτήσει το σημερινό ιδιοκτησιακό του καθεστώς, επομένως δεν έχουμε πληροφόρηση για τον τρόπο χειρισμού εκείνης της περιόδου. Μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας, ο Pornhub έχει θέσει σε συνεχή εφαρμογή πολιτικές και αυστηρές δικλείδες ασφαλείας αναφορικά με το παράνομο και μη εξουσιοδοτημένο περιεχόμενο, ως μέρος της δέσμευσής μας για την πάταξη του υλικού παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Η εταιρεία έχει προσλάβει την Vobile, ένα λογισμικό αποτύπωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων τρίτων τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο σκανάρει τις νέες μεταφορτώσεις για πιθανή σύμπτωσή τους με μη εξουσιοδοτημένο υλικό».

Στην ερώτηση γιατί βίντεο με τίτλους παρόμοιους με εκείνους του βιασμού της Ρόουζ όπως «κακοποίηση έφηβης ενώ κοιμάται», «μεθυσμένη έφηβη βιάζεται ενώ κοιμάται», «εξτρίμ κακοποίηση έφηβης», εξακολουθούν να υπάρχουν στο Pornhub, η εταιρεία απάντησε: «Επιτρέπουμε όλες τις μορφές σεξουαλικής έκφρασης οι οποίες συμφωνούν με τους Όρους Χρήσης της υπηρεσίας μας, και μπορεί κάποιοι άνθρωποι να βρίσκουν αυτές τις φαντασιώσεις απρεπείς, όντως βρίσκουν έρεισμα σε πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο και προστατεύονται από διάφορους νόμους ελευθερίας του λόγου». Το 2015 το Pornhub εισήγαγε μια ετικέτα επισήμανσης για ακατάλληλο περιεχόμενο, αλλά ιστορίες για βίντεο από κακοποιήσεις στην ιστοσελίδα εξακολουθούν να εμφανίζονται.

Τον περασμένο Οκτώβριο ένας 30χρονος άνδρας από τη Φλόριντα, ο Κρίστοφερ Τζόνσον, κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση μιας 15χρονης αλλά και για ανάρτηση του βίντεο του βιασμού της στο Pornhub. Σε μια δήλωση προς το BBC γι’ αυτό το θέμα, το Pornhub δήλωσε ότι η πολιτική του είναι να «αποσύρει μη εξουσιοδοτημένο περιεχόμενο αμέσως μόλις το αντιληφθεί, κι αυτό ακριβώς έγινε σε αυτήν την περίπτωση». Το 2019 το Pornhub αναγκάστηκε επίσης να αποσύρει ένα κανάλι με το όνομαGirls Do Porn, όταν 22 γυναίκες υπέβαλαν μήνυση ότι αναγκάστηκαν να πάρουν μέρος στα βίντεο ενώ οι ιδιοκτήτες του καναλιού κατηγορήθηκαν για sex trafficking.

«Ο κόσμος μπορεί να λέει πως ό,τι συνέβη σε μένα πριν από μια δεκαετία δεν ισχύει πλέον, αυτό όμως δεν είναι αλήθεια», λέει η Ρόουζ.

«Γυναίκες που διαβάζουν το μπλογκ μου μού λένε ότι συμβαίνει ακόμη. Και πρόκειται για δυτικές γυναίκες με πρόσβαση στα μέσα δικτύωσης».

«Αυτό που συνέβη στη Ρόουζ το 2009, εξακολουθεί να συμβαίνει σε πολλά πορνογραφικά σάιτ, όχι μόνο στο Pornhub», λέει η Κέιτ Άισακς από το Not Your Porn, μια ομάδα που ερευνά πορνογραφικές ιστοσελίδες.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για μικρές ιστοσελίδες που διαχειρίζονται άτομα αλλά μεγάλα εμπορικά σάιτ όπως το Pornhub πρέπει να είναι υπόλογα για τις πράξεις τους κι αυτό δεν συμβαίνει. Κανένας νόμος δεν τους αγγίζει».

Η Κέιτ, η οποία ξεκίνησε την ομάδα όταν μια φίλη της, κάτω των 16 εκείνη την εποχή, έπεσε και η ίδια θύμα όταν ένα βίντεό της ανέβηκε στο Pornhub παρά τη θέλησή της, επισημαίνει ότι τόσο το Pornhub όσο και άλλες ιστοσελίδες επιτρέπουν στο χρήστη τους να«κατεβάζουν» το περιεχόμενό τους στον υπολογιστή τους. Έτσι ακόμη κι αν ένα βίντεο αναγκαστεί να κατεβεί από την ιστοσελίδα, μπορούν να το μοιραστούν με όσους θέλουν ή και να το ξαναανεβάσουν σε μια άλλη ιστοσελίδα.

Ο Ρόουζ βλέπει πια το μέλλον με αισιοδοξία. Πριν λίγα χρόνια συνάντησε το αγόρι της, τον Ρόμπερτ, για τον οποίο λέει ότι τη βοήθησε να συζητήσει και να αποδεχτεί την κακοποίησή της. Ελπίζει ότι θα παντρευτούν και θα αποκτήσουν μια κόρη. Αλλά και το πίτμπουλ της, η Μπέλα, είναι πηγή δύναμης γι’ αυτήν.

«Έχω μεγαλώσει κοντά σε πίτμπουλ. Έχουν τη φήμη επιθετικών σκυλιών αλλά είναι τόσο γλυκά», λέει. «Γίνονται επιθετικά μόνο όταν κακοποιούνται από τους ανθρώπους», προσθέτει με νόημα η Ρόουζ.

«Κατά κάποιο τρόπο, έχω καταδικαστεί ισόβια», λέει η Ρόουζ. «Ακόμη και τώρα μπορεί να είμαι στο μανάβικο και να αναρωτιέμαι αν κάποιος ξένος έχει δει το βίντεό μου».

Αλλά πλέον δεν θέλει να σωπάσει, λέει.

«Το πιο δυνατό όπλο ενός βιαστή είναι η σιωπή μας».

 

Πηγή: cnn.gr