Μη κατηγοριοποιημένο

Έρευνα: Η ώρα που περνούν οι νέοι στις ψηφιακές τεχνολογίες δεν ευθύνεται για τα προβλήματα της ψυχικής τους υγείας

Μία νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘Clinical Psychological Science’(Επιστήμη Κλινικής Ψυχολογίας), αναφέρει ότι ο χρόνος που διαθέτουν οι νέοι στο διαδίκτυο και στο κινητό τους δεν είναι απαραίτητα χαμένος.

Kατά την μελέτη παρακολουθήθηκαν κινητά νεαρών εφήβων ώστε να διαπιστωθεί εάν  ο περισσότερος χρόνος χρήσης τους συνδέεται με την χειροτέρευση της ψυχικής υγείας των νέων. Οι ερευνητές—Candice Odgers, καθηγητής ψυχολογίας στο Irvine, πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Michaelline Jensen, βοηθός καθηγητή ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της  Βόρεια Καρολίνα στο Greensboro, Madeleine George, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο Purdue και Michael Russell, βοηθός καθηγητή ψυχικής υγείας του πανεπιστημίου Pennsylvania State University—βρήκαν λίγα στοιχεία για διαχρονικές ή καθημερινές συνδέσεις μεταξύ της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας και εφηβικής ψυχικής υγείας.

«Ίσως είναι η ώρα οι ενήλικες να πάψουν να συζητούν για το αν τα κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι επιβλαβή ή μη για την ψυχική υγεία των νέων και να αρχίσουν  να ψάχνουν τρόπους ώστε να τους δίνουν τη μέγιστη στήριξη και στη διαδικτυακή αλλά και στην πραγματική ζωή τους.», σημειώνει ο Odgers.

«Αντίθετα με την κοινή γνώμη ότι τα κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταστρέφουν την ψυχική υγεία των νέων, δεν παρατηρούμε την ίδια υποστήριξη της ιδέας ότι ο χρόνος που διαθέτουν οι νέοι στα κινητά και στο διαδίκτυο συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας.», αναφέρει ο Jensen.

Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν πάνω από 2000 νέοι και στην συνέχεια ελέγχθηκε έντονα ένα υποσύνολο της τάξης των 400 νέων, των οποίων τα κινητά ελέγχονταν πολλές φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες. Οι ηλικίες κυμαίνονταν μεταξύ των 10 και 15 ετών και αντιπροσώπευαν ποικίλους οικονομικά και φυλετικά πληθυσμούς νέων που φοιτούσαν σε δημόσια σχολεία της Βόρειας Καρολίνας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν αναφορές συμπτωμάτων της ψυχικής υγείας των νέων τρεις φορές την ημέρα αλλά και της καθημερινής χρήσης της τεχνολογίας. Αναρωτήθηκαν αν οι νέοι που ασχολούνται περισσότερο με τις ψηφιακές τεχνολογίες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν αργότερα συμπτώματα ψυχικής υγείας και αν οι ημέρες που οι έφηβοι πέρασαν περισσότερο χρόνο χρησιμοποιώντας κάποια ψηφιακή τεχνολογία για ένα ευρύ φάσμα σκοπών ήταν επίσης ημέρες όπου τα προβλήματα ψυχικής υγείας ήταν πιο συνηθισμένα. Και στις δύο περιπτώσεις, η αυξημένη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας δεν σχετίζεται με τη χειρότερη ψυχική υγεία.

Οι συσχετισμοί που παρατηρήθηκαν ήταν λίγοι και έρχονταν σε αντίθεση με αυτούς που αναμένονταν, έχοντας υπόψιν τις πρόσφατες ανησυχίες για το ότι η τεχνολογία καταστρέφει την ψυχική υγεία των νέων. Για παράδειγμα οι έφηβοι που έστελναν περισσότερα μηνύματα την ώρα που διάβαζαν ανέφεραν ότι αισθάνονταν καλύτερα (λιγότερο πιεσμένοι) από εκείνους που έστελναν πιο σπάνια.

Φυσικά τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας καταδεικνύουν ότι τα προβλήματα της ψυχικής υγείας ανάμεσα στους εφήβους δεν συσχετίζονται με την χρήση της τεχνολογίας. Ωστόσο, αν ένας νέος με προδιάθεση για ψυχικές ασθένειες δαπανά υπερβολικά πολλές ώρες ελεύθερης πλοήγησης στο Διαδίκτυο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ψυχική του υγεία θα επιδεινωθεί.