Αδιαπραγμάτευτα, τα social media αποτελούν ένα εξαίρετο εργαλείο personal branding για ειδικούς, επαγγελματίες, wannabe ειδικούς, wannabe επαγγελματίες, ανθρώπους κάπου στη μέση και εννοείται πωλητές.
Στην Ελλάδα του «ό,τι δηλώσεις αυτό και είσαι» αυτό είναι το πιο απλό πράγμα άλλωστε. Μπορεί να έχω διαβάσει πολλά βιβλία ψυχολογίας, να έχω πάει και σε δύο τρία σεμινάρια και να δηλώνω ψυχολόγος. Τι με νοιάζει εμένα που άλλοι ξημεροβραδιάζονται σε εργασίες στις σχολές χρόνια ολόκληρα και κάνουν έρευνες αναμένοντας πτυχία; Εγώ είμαι καλύτερος. Ας φάνε τη σκόνη μου.
Μπορεί να χαζεύω βράδια ατελείωτα στο Ted X εμπνευστικές ομιλίες (motivational speaking) και να ‘χω ταλέντο στη γραφιστική. Έτσι, δημιουργώ εικόνες με δικά μου, -ή και όχι- motivational quotes και δηλώνω coach γιατί «η ζωή η ίδια μου δίδαξε το coaching». Αυτό κι αν έχει πλάκα. Οι coaches μόνο μεσσίες δεν είναι.
Μπορεί να μου αρέσουν τα ζώα κύριοι, να τα αγαπώ πολύ, να έχω διαβάσει άπειρα για τη φροντίδα τους και να γνωρίζω την ανατομία του σκύλου απ’ έξω και ανακατωτά, αλλά συγνώμη, με πτυχίο δημοσιογραφίας, κτηνίατρο δε με λες. Και δε θα με πεις. Και εδώ που θέλω να καταλήξω είναι στο εξής:
Οι εξειδικεύσεις, η κατάρτιση, η εμπειρία, η πρακτική και πόσο μάλλον η πραγματική εκπαίδευση (όχι η και καλά δηλωμένη στα social media, ή στα λόγια που μοιάζει αέρας κοπανιστός) είναι πράγματα βασικά πόσο μάλλον σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με την ψυχική υγεία, το well being και τους ανθρώπους γενικότερα.
Μπορεί στις οθόνες μας κάποιος, κάποια, κάποιοι, κάτι να φαίνονται πολύ δελεαστικά, ορισμένοι να παρουσιάζονται σαν σωτήρες, γκουρού και άλλα τέτοια γραφικά, όμως προς θεού, πριν πέσετε στην παγίδα του να δώσετε έστω και 40 ευρώ για να παρακολουθήσετε το «Πως θα γίνω πετυχημένος επιχειρηματίας με 4+1 αποδεδειγμένα αποτελεσματικές κινήσεις. Με τη Δρ. Χ, Coach, Psychotherapist, μπλα, μπλα, μπλα» ζητήστε και κανένα χαρτί, πάρτε και μια δεύτερη γνώμη. Γενικά προσέξτε!
Ιδιαίτερα στα επαγγέλματα αυτά που έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο και τη ψυχική του υγεία, μια λάθος επιλογή μπορεί να είναι από επικίνδυνη έως και καταστροφική. Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε τους λόγους.
Ένας κόσμος περισσότερο εκπαιδευμένος και λιγότερο πωλητής με χορηγούμενη 50 ευρώ στο Facebook θα ήταν περισσότερο ουσιαστικός. Πιο καθαρός. Σίγουρα περισσότερο διαφανής και αν μη τι άλλο πολιτικά ορθός. Νομίζω. Εσείς;
ΥΓ: Τι, εγώ δηλαδή δεν είμαι αστροναύτης;!
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.