Συναισθηματική κακοποίηση και ντροπή συμβαδίζουν καθώς το άτομο που δέχεται αυτή τη μορφή βίας φοβάται να μιλήσει από ντροπή, καθώς νιώθει ότι μόνο στον ίδιον /α συμβαίνει και νιώθει ντροπή ότι θα στιγματιστεί. Από τη μεριά λοιπόν του θύματος, η ντροπή, να μην μιλήσω, μην το μάθει κανείς, τι θα πει ο κόσμος, το βυθίζει σε βαθύτερα συναισθήματα όπως ευαλωτότητα και αναξιότητα.
Όταν λοιπόν κάνεις βιώνει μια τέτοια κατάσταση παράλληλα νιώθει:
- Εχθρικά για τον ίδιο του τον εαυτό, ότι εκείνος ευθύνεται για ότι βιώνει
- Αυτοκαταστροφικές σκέψεις που με τη σειρά τους οδηγούν σε δυσάρεστα συναισθήματα και συμπεριφορές
- Παραμέληση βασικών αναγκών του εαυτού του
- Ανάπτυξη εθιστικής συμπεριφοράς, μαθαίνω δηλαδή να διαχειρίζομαι το πρόβλημα με μια λάθος συμπεριφορά αφού με ανακουφίζει παροδικά
- Απόσυρση
Προκειμένου λοιπόν, να τερματίσει κάνεις μια κακοποιητική σχέση, το πρώτο βήμα να απαλλαγεί κάνεις από τη ντροπή και να κατανοήσει τι μπορεί να πιστεύει ότι κερδίζει παροδικά αλλά και τι χάνει μέρα με τη μέρα. Η ντροπή όταν σχετίζεται και με βαθύτερες πεποιθήσεις και βιώματα είναι ένα δύσκολο κομμάτι για τη θεραπεία. Η ντροπή αναγκάζει το άτομο να μένει σε μια σχέση όπου τον φθείρει κάθε μέρα συναισθηματικά, επειδή νιώθει ότι δεν αξίζει, ότι κάνεις άλλος /η δεν θα τον/την προσεγγίσει, οπότε πεποιθήσεις τέτοιου τύπου και επειδή κάτι το νιώθει δυσκολεύει την οποία απόφαση. Όμως άλλο τι νιώθουμε πολλές φορές και άλλο τι ισχύει… σκέψου η οποία μορφής κακοποίηση δεν είναι δικός σου λάθος και όσο το κρύβεις και δεν το επικοινωνείς στην οικογένειά σου ή σε άτομα που εμπιστεύεσαι τόσο διαιωνίζεις το πρόβλημα.
Όπως αναφέρω παραπάνω, σημαντικός παράγοντας είναι οι πρώιμες εμπειρίες, δηλαδή εάν παιδί έχει βιώσει το τραύμα προδοσίας από τα πρόσωπα φροντίδας του, δυσκολεύεται στην ενήλικη ζωή να εμπιστευτεί και να μιλήσει εύκολα και παράλληλα δυσκολεύεται να πάρει την οποία απόφαση, αφού από μικρός /η έμαθα να ανέχομαι καταστάσεις και να μην υπάρχουν προσωπικά όρια.
Μόνο όταν κανείς απαλλαγεί από την ντροπή και πάψει να κατηγορεί τον εαυτό του ότι φταίει για όλα, θα μπορέσει να δει πιο καθαρά, να αποκτήσει θάρρος και αποφασιστικότητα. Η θεραπεία και το να μιλήσεις λειτουργεί ανακουφιστικά όταν υπάρχουν πληγές προδοσίας.
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.