Κυριάκος Κατσαράς

Εθελοντής – Μηχανικός Λογισμικού – Εκπαιδευτής

Η πρώτη μου επαφή με Η/Υ, ήταν στην ηλικία των 7 ετών (το 1989) σε ένα εργαστήριο ενός εκπαιδευτικού οργανισμού, όπου και εργαζόταν ένα πολύ συγγενικό μου πρόσωπο. Από εκείνη την ημέρα έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Στα 12 μου χρόνια είδα για πρώτη φορά κώδικα και συγκεκριμένα Pascal. Μου έκανε τρομερή εντύπωση τότε ότι ο υπολογιστής κάνει ότι του «λένε» αλλά σε δική του γλώσσα. Ως άνθρωπος αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι η περιέργεια για το πως λειτουργεί κάτι που μου κάνει εντύπωση. Έχοντας αυτήν την περιέργεια, άρχισα να «ψάχνομαι» όσο μπορούσα εκείνη την εποχή, χρησιμοποιώντας βιβλία και κάνοντας ερωτήσεις σε καθηγητές του εν λόγω εκπαιδευτικού οργανισμού. Εννοείται ότι με αυτό το background δε θα μπορούσα να ασχοληθώ με κάτι διαφορετικό.

Το 2007 απέκτησα τον τίτλο του Software Engineer από το Computer Science Department του Hertfordshire University. Η πτυχιακή μου ήταν μια Client – Server εφαρμογή, της οποίας ο στόχος ήταν να παρακολουθεί την πορεία ενός μαθητή κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς. Αυτό επετεύχθη εφαρμόζοντας A.I τεχνικές σε αποτελέσματα από multiple-choice tests. Όλη η διαδικασία στην ανταλλαγή πληροφορίας ήταν κρυπτογραφημένη, για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε πιθανότητα τροποποίησης αποτελεσμάτων.

Ένα από τα μεγαλύτερά μου πάθη είναι η μετάδοση της γνώσης. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη πρόκληση να κάνεις κάποιον να σκέπτεται διαφορετικά από ότι έχει συνηθίσει. Από το 2003 έχω συμπληρώσει πάνω από 8000 ώρες μέσα σε αίθουσες υπολογιστών διδάσκοντας προγραμματισμό σε διάφορες μορφές του, Web development, Mobile development κτλ.

Κατά τη διάρκεια των ετών ανέπτυξα ένα αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για την προστασία των χρηστών και ειδικά των ανηλίκων από κινδύνους που εγκυμονούν στη περιήγηση τους στο διαδίκτυο. Αυτός είναι και ο ουσιαστικότερος λόγος ενσωμάτωσής μου στην ομάδα του CSIi. Πιστεύω ότι όλοι μπορούμε με σωστή καθοδήγηση να προστατέψουμε τα παιδιά από τέτοιου είδους καταστάσεις.