Εμμανουήλ Σφακιανάκης

Πρόεδρος και Ιδρυτής Διεθνούς Ινστιτούτου  Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute)

Προσωρινά, με κέρδισε η Ελληνική Αστυνομία στην οποία οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ διότι κατά τη σταδιοδρομία μου σε αυτήν εξειδικεύθηκα στο κυβερνοέγκλημα και ανέλαβα επικεφαλής στην Διεύθυνση Δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος όπου υπηρέτησα πιστά τον πυλώνα αυτό 23 χρονιά και   βέβαια μαζί με την συμμετοχή των συναδέλφων μου σε μια συλλογική προσπάθεια κατάφερα να φτάσω leader Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια των ετών 2015 και 2016, που ήμουν επικεφαλής της διεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικούς εγκλήματος συντονίζαμε με τους εξαίρετους συναδέλφους μου τις παρακάτω Ευρωπαϊκές Επιχειρησιακές  Δράσεις  στο πλαίσιο προτεραιότητας EMPACT (European Multi – disciplinary Platform Against Criminal Threats) της Europol:

1. «Ενημέρωση Πολιτών και Ιδιωτικού Τομέα σε θέματα απατών με κάρτες Πληρωμής» – (Στη οποία ηγήθηκε δύο φορές)

2. «Αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών για κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει σε φορητές συσκευές»,

3. «Παιδική Σεξουαλική Εκμετάλλευση: Διαδικτυακή έρευνα των απειλών ΠΣΕ μέσω φορητών συσκευών»

Τον Απρίλιο του 2017 και ενώ είχα κλείσει τον κύκλο μου στην Ελληνική Αστυνομία φθάνοντας τον βαθμό του Αντιστράτηγου κατάφερα να δώσω σάρκα και οστά σε ένα όραμα πολλών ετών, ιδρύοντας το CSI Institute.

Το CSI Institute ήταν μια σκέψη μου η οποία δημιουργήθηκε μέσα από τη δυναμική και βιωματική πορεία μου στην ΕΛΑΣ τα 23 χρονιά που υπηρετούσα και αφορούσε αρχικά την προσέγγιση των διαδικτυακών  φαινομένων τα οποία ήταν επιζήμια στην ανθρώπινη οντότητα.

Ειδικότερα η σκέψη αυτή είχε ως  σκοπό την προστασία αρχικά των παιδιών αλλά και των οικογενειών από τους κίνδυνους του διαδικτύου με παράλληλη εκπαίδευση αυτών στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

Στη συνέχεια οι διαδικτυακοί κίνδυνοι που προανέφερα  δημιουργήσαν τα διαφορά φαινόμενα της εποχής μας όπως το cyberbullying, cyber- addiction, revenge pornography κ.ο.κ, τα οποία φαινόμενα δυστυχώς είναι μια μάστιγα για όλους τους διαδικτυακούς  χρήστες οι οποίοι προσεγγίζουν τα 5 δις πληθυσμού του πλανήτη μας.

Τον Φεβρουάριο του 2017 ανακοινώθηκε και κατόπιν δημιουργήθηκε το ινστιτούτο μας μέσα από ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο και ασχολείται αρχικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο για παιδιά εφήβους και γονείς αλλά και ευπαθείς ομάδες και επιχειρηματίες πλην όμως προσφέρει μία αγκαλιά 24 ώρες το 24ωρο σε αυτούς που την χρειάζονται με υποστήριξη σε θέματα κυβερνοασφάλειας, κυβερνοεγκλήματος και θυματοποίησης.

Το ινστιτούτο μας δεν ασχολείται με θεματολογίες αστυνομικής αρμοδιότητας πλην όμως παραπέμπει αυτές εφόσον τις δεχθεί στην ΕΛΑΣ και στα αρμόδια τμήματα.

Το όραμα μου και οι στόχοι μου για το ινστιτούτο δημιουργήθηκαν μετρά την αρχική σκέψη μου καθώς υπηρετούσα την ΕΛΑΣ.

Στόχος μου αρχικός είναι γίνει αντιληπτό από όλους τους συμπολίτες μας το αυτονόητο δηλαδή ότι το διαδίκτυο είναι φως και χωρίς τη γνώση γύρω από αυτό δεν υπάρχει ελπίδα και μέλλον σε κανέναν τομέα εξέλιξης της ζωής μας.

Επιμέρους στόχοι είναι η τεχνολογική ενημέρωση μαζί με μαζική ενεργοποίηση όλων των πολιτών της χωράς μας για την  αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο μέσα από  την εκπαίδευση πάνω στην ασφαλή πλοήγηση .

Απλές καθημερινές συναλλαγές που  δεν μπορούν να εκτελεστούν με ασφάλεια από τους πολίτες και τους δημιουργείται στη συνέχεια ανασφάλεια θα προκαλέσει το λιγότερο έντονο προβληματισμό μαζί με πολλές τεχνικές συνέπειες στη διακυβέρνηση της χωράς μας. Εννοώ ότι εάν ο πολίτης δεν μάθει να χρησιμοποιεί την πιστωτική του κάρτα μέσα από το διαδίκτυο ,δεν μάθει να πληρώνει την εφορία του μέσα από το διαδίκτυο δεν μάθει να κάνει συναλλαγές μέσα από το ιντερνέτ, δεν δημιουργήσει ηλεκτρονικό κατάστημα αγορών για ίδιόν όφελος  δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος το οποίο είναι διασυνδεδεμένο με το διαδίκτυο και προσπαθεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και να ξεφύγουμε από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα όμως, με την ανάπτυξη της απλής διαδικτυακής γνώσης μέσα από το ινστιτούτο  θα αναπτυχθεί ένας  δυναμικός βραχίονας γνώσης ο οποίος θα διαχωριστεί σε τομές και δομές μέσα σε  ένα πολυδαίδαλο εργαστήριο σκέψης και υλοποίησης τεχνολογικών επιδεξιοτήτων που θα προάγουν την  εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας  στον τομέα νέων τεχνολογιών και διαδικτύου.

Η ανάπτυξη των επι μέρους στόχων θα δώσει σάρκα και οστά στην εκπλήρωση του οράματος μας που δεν είναι άλλο από την δημιουργία  ενός συγχρόνου εργαστήριου  στην καρδιά του ινστιτούτου μας που θα ονομαστεί CSIi Lab και στο οποίο θα συμμετέχουν επιστήμονες διεθνούς κύρους και βεληνεκούς και  θα αποτελεί την  δημιουργία μιας διεθνούς εμβέλειας διαδικτυακής κιβωτού γνώσης και τεκμηρίωσης ερευνάς και τεχνολογίας..

Σε αυτήν θα συμμετέχουν επιστήμονες – ερευνητές ,οπού ανάλογα με την εξειδίκευση τους θα τοποθετούνται και στο αντίστοιχο κανάλι γνώσης, αναλύοντας τα διαδικτυακά φαινόμενα της εποχής μας και συγγράφοντας επιστημονικά πονήματα προς δημοσίευση για αντιμετώπιση αυτών παράλληλα με  αλλά δυναμικά κανάλια στα οποία θα μας δίνουν λύσεις σε ψηφιακές  επιθέσεις  που γίνονται σε υπολογιστικά συστήματα κρατικών η μη δομών με χρήση κακόβουλου λογισμικού  που σκοπό έχουν τον ψηφιακό βανδαλισμό και εκβίαση σε επιχειρήσεις αλλά και σε κυβερνητικούς οργανισμούς.

Το CSIi έχει δημιουργηθεί με όλη μου την αγάπη για τους συμπολίτες μου και την προστασία τους και αυτή η αγάπη δίνει δύναμη σε εμένα και στην ομάδα μου να συνεχίζουμε όλοι μαζί επεκτείνοντας τις δράσεις και το έργο μας σε όλη την χώρα αλλά και διεθνώς.