Εβίτα Σπυριδάκου

Εθελόντρια – Εγκληματολόγος

Όλοι μας από σχετικά μικρή ηλικία προσπαθούμε να αποφασίσουμε με τι θέλουμε να ασχοληθούμε. Αναρωτιόμαστε τι να σπουδάσουμε, τι προοπτικές μας δίνονται μέσα από αυτό και αν τελικά θα μας αρέσει. Αυτοί ήταν και οι δικοί μου προβληματισμοί μέχρι που είδα άρχισα να ψάχνω καλύτερα για να μάθω τι είναι η Εγκληματολογία, με τι ασχολείται, πώς μπορώ να ασχοληθώ και εγώ με αυτόν τον τομέα.

Έτσι, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα την ευκαιρία να ολοκληρώσω την πρακτική μου, αλλά και να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό προσπαθώντας να βοηθήσω με όποιον τρόπο μου ζητήθηκε.

Λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στην Ελλάδα αποφάσισα να εξελίξω λίγο περισσότερο τις γνώσεις φεύγοντας στην Αγγλία για μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth. Παράλληλα αποφάσισα να ψάξω για πρόγραμμα πρακτικής είτε στην Αγγλία είτε σε κάποια άλλη χώρα. Κάπως έτσι μετακόμισα στη Μάλτα, όπου ολοκλήρωσα την πρακτική μου σε έναν οργανισμό υποστήριξης θυμάτων εγκληματικών ενεργειών. Ο ρόλος μου ήταν να βοηθάω στην προετοιμασία και ολοκλήρωση ενημερωτικών project που αναλάμβανε ο οργανισμός.

Τότε άρχισα να διαπιστώνω ότι αυτό που με ενδιαφέρει πολύ στο αντικείμενό μου είναι η κινητοποίηση και πρόληψη. Με ενδιαφέρει η ενημέρωση προκειμένου να αποφευχθεί η θυματοποίηση του εκάστοτε ατόμου. Για αυτό το λόγο θέλω με κάθε τρόπο να συμβάλλω σε τέτοιες προσπάθειες για να αποτρέψω και εγώ με τη σειρά μου αυτή την κατάσταση. Το CSIi προάγει την ανάγκη για πρόληψη, ενημέρωση και καθοδήγηση και για αυτό το λόγο βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα επιδιώκοντας να προσφέρω το καλύτερο που μπορώ για την επίτευξη αυτού του στόχου.