Γράφει η Διευθύντρια του CSI Institute, Kέλλυ Ιωάννου,
Mε αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τον 24χρονο από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram, ότι θα βάλει τέλος στη ζωή του, πολλοί αναρωτιούνται: «γιατί να το κάνει κάποιος αυτό».
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος προαναγγέλλει ότι θα βάλει τέλος στη ζωή του, επιλέγοντας να μοιραστεί την απόφασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν μάλιστα περιστατικά στο εξωτερικό με ανθρώπους που έβαλαν τέλος της ζωής τους σε ζωντανή μετάδοση.
Οι χρήστες που παρακολουθούν ένα τέτοιου είδους δυσάρεστο περιεχόμενο πολλές φορές αμφισβητούν την αυθεντικότητά του. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται περί φάρσας και αυτό γιατί πράγματι είναι δύσκολο να πιστέψεις κάτι τέτοιο.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις των αποκαλούμενων ως «διαδικτυακών trolls», τα οποία ενθαρρύνουν το άτομο με τη συμπεριφορά τους να προχωρήσει στην πράξη της αυτοχειρίας.
Ποια είναι όμως η ψυχολογία του ατόμου που ανακοινώνει μέσω social media ότι σκοπεύει να βάλει τέλος στη ζωή του;
Ορισμένοι άνθρωποι βλέπουν την αυτοκτονία ως μέσο εκδίκησης απευθυνόμενο προς όσους τους έχουν πληγώσει. Ορισμένοι άνθρωποι θεωρούν ότι η σύνδεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα απομακρύνει το μοναχικό συναίσθημα της πράξης της αυτοχειρίας. Ορισμένοι άνθρωποι θέλουν το όνομά τους να ακουστεί στα μέσα όχι για λόγους φήμης, γιατί έτσι και αλλιώς πιστεύουν ότι δεν θα βρίσκονται εν ζωή, αλλά επειδή θέλουν ο κόσμος επιτέλους να τους προσέξει, να τους δώσει σημασία.
Σαν ειδικός σε θέματα ηλεκτρονικού τραύματος θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα της αυτοκτονίας (suicide contagion) είναι αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει με αφορμή το περιστατικό του 24χρονου.
Φανταστείτε έναν έφηβο ο οποίος αυτή τη στιγμή νιώθει συναισθηματικά «χαμένος». Ποιες ιδέες μπορεί να περάσουν από το μυαλό του όταν γίνεται μάρτυρας ενός τέτοιου υλικού; Ποια ερεθίσματα λαμβάνουν οι νέοι μας όταν γίνονται θεατές στα social media ενός βίντεο στο οποίο ένας νέος άνθρωπος δηλώνει δημόσια ότι σκέφτεται να βάλει τέλος στη ζωή του;
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.