Το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί του παρόντος με διάφορους τρόπους και στο μέλλον αναμένεται να μπορεί να αξιοποιηθεί με ακόμη περισσότερους χάρη στην εξέλιξή του. Μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές που έχουν προκύψει στο διαδίκτυο είναι η δημιουργία του Διαδικτύου των Πραγμάτων, γνωστό ως Internet of Things. Βασικές αρχές λειτουργίας του είναι η σύνδεση μιας συσκευής με το διαδίκτυο μέσω ενός κινητού τηλεφώνου από το οποίο ο κάτοχος του κινητού μπορεί να θέσει σε λειτουργία ή να απενεργοποιήσει μια συσκευή. Με αυτό το σκεπτικό έχουν αρχίσει να γίνονται προσπάθειες δημιουργίας ακόμη και σπιτιών στα οποία υπάρχουν οικιακές συσκευές που μπορούν να ρυθμιστούν εξ αποστάσεως με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου που είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο.
Οι στόχοι όμως μεγαλεπήβολοι στον τομέα της τεχνολογικής ανάπτυξης καθώς γίνονται προσπάθειες να αξιοποιηθεί η ίδια τεχνολογία προκειμένου να μπορέσουν να δημιουργηθούν τεχνολογικές συσκευές που θα αφορούν όχι μόνο την οικιακή ζωή, αλλά και κλάδους όπως η Ιατρική και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η προσπάθεια έχει εστιαστεί κυρίως σε αυτούς τους τομείς επειδή, όπως και να το κάνουμε, η υγεία είναι το βασικότερο αγαθό και δίχως αυτή δεν μπορεί να επιβιώσει κανείς και κατά δεύτερον στα μέσα μαζικής μεταφοράς επειδή υπάρχουν καθυστερήσεις και για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε στον προορισμό μας. Καθένας από αυτούς τους τομείς έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και μπορεί να επηρεαστεί με διαφορετικό τρόπο από την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη χρήση του διαδικτύου για την πραγματοποίηση όλων αυτών των ενεργειών.
Η ζωή στο σπίτι μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη μέσα από τη χρήση του Διαδικτύου των Πραγμάτων καθώς ο κάτοχος του κινητού μπορεί να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει οποιαδήποτε συσκευή επιθυμεί τη στιγμή που θέλει ή πρέπει. Με αυτό τον τρόπο κατορθώνει να εξοικονομήσει ενέργεια, να μη χρεώνεται επιπρόσθετα και να αποφεύγει τυχόν ατυχήματα από υπερφόρτωση συσκευών. Στον τομέα των μέσων μαζικής μεταφοράς η χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες στο να συγχρονίσουν τις δραστηριότητες και τα δρομολόγιά τους με το πέρασμα των μέσων που χρειάζονται για να μετακινηθούν. Μπορούν συνεπώς σε αυτή την περίπτωση να εξοικονομήσουν χρόνο και να μπορέσουν να τον διαθέσουν σε κάτι διαφορετικό και ίσως περισσότερο εποικοδομητικό. Για άλλη μια φορά μπορεί πάλι να βοηθηθεί το περιβάλλον καθώς η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να μειώσει την εκπομπή βλαβερών αερίων στο περιβάλλον.
Η Ιατρική μπορεί να βοηθηθεί με τη δημιουργία καινούριων μηχανημάτων χάρη στα οποία οι ιατροί μπορούν να βοηθηθούν στη διάγνωση και συνεπώς να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες εγκαίρως για κάθε ασθενή. Χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μπορεί ένας ιατρός να λαμβάνει διαρκώς δεδομένα σχετικά με την πορεία της υγείας των ασθενών του έχοντας έτσι τη δυνατότητα να προλάβει οποιαδήποτε κάποιο σοβαρό περιστατικό που μπορεί ακόμη και να επιβαρύνει την υγεία του ή ακόμη και να του στοιχίσει τη ζωή.
Η δημιουργία όμως μιας τεχνολογίας που μπορεί να αξιοποιηθεί με αυτό τον τρόπο δεν γίνεται αποκλειστικά και μόνο για να μπορέσουν να βοηθηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι καθώς από τη χρήση της μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί κέρδη που μέχρι το 2012, το οποίο δεν είναι πολύ μακρυά, αναμένεται να φτάσουν τα 123 δισεκατομμύρια δολλάρια. Ένας ακόμη λόγος όμως για τον οποίο θα πρέπει να σκεφτούμε με ιδιαίτερη προσοχή το πώς και αν θα χρησιμοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι αυτή την τεχνολογία είναι πως όλα πλέον αρχίζουν να γίνονται προβλέψιμα και συνεπώς το στοιχείο του απρόοπτου που αποτελεί και το αλατοπίπερο της ζωής μας χάνεται σταδιακά.
Με πληροφορίες από Medium Technology
Ονομάζομαι Κέλλυ Ιωάννου. Είμαι Υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας και Τrauma Coach. Ως Διευθύντρια του CSI Institute, υποστηρίζω θερμά το όραμα του Ινστιτούτου που προάγει εκπαιδευτικούς και κοινωφελείς σκοπούς όπως την πρόληψη και την αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας στο διαδίκτυο. Διαθέτω κλινική εμπειρία στον τομέα του Hλεκτρονικού Τραύματος (εξαρτήσεις από διαδίκτυο/ διαδικτυακούς εκβιασμούς, εκφοβισμούς, παρενοχλήσεις κ.ο.κ) και είμαι ιδρύτρια του Traumahelp, του μοναδικού κέντρου στην Ελλάδα για τη θεραπεία και την αποκατάσταση του ηλεκτρονικού τραύματος.